Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Менструација

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од emilijakaraivanova, 13 јануари 2010.

1. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.973
    Напиј се парацетамол ако е неиздржливо, ама не треба пмс да боли толку. Има и едни на природна база, миокалм се викаат и можеш почесто да ги пиеш, ама се доста поскапи

На Dream-Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.522
    Допаѓања:
    10.595
    Овие миокалм за менструални болки се само или општо за болка?

3. fila

fila Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    5.514
    Poslednata menstruacija mi bese na 28 noemvri i po toa na 7 dekemvri imav pozitiven test kovid i Na 12 dekemvri povtorno dobiv, ama ovoj pat bas obilno krvarenje koe traese 8 dena i mi Prekina samo od sebe. Mislev deka e nekoe poremetuvanje od koronata ama denes bev na ginekolog i ispadna deka imam cista na desniot jajnik od 5 cm. Doktorot me praka da napravam tumor markeri. Izvadena sum od pamet kojznae kakov ke bide rezultatot od markeri te. Zaboraviv da napomenam deka i celo vreme imam bolni i otecdni gradi. Dali imal nekoj vakov problem do Sega da spodeli iskustvo.

4. Mimmmaa.05

Mimmmaa.05 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2021
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    405
    Девојки имам и јас едно прашање, ако знае некој да ме посоветува.. дали постои начин да се скрати времетраеењто на менструацијата..
    Барем кога ќе сме заедно со дечко ми ( во врска на далечина сме ).. по 10 дена ме држи , ме фаќа паника..

5. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.973
    Општо за болка, на природна база се и побезбедни се за употреба. Не знам при силни менструални болки колкав ефект ќе имаат, јас за друго ги пиев.
    @Mimmmaa.05 менструацијата не треба да трае 10дена, ако не си се советувала со доктор за ова би ти препорачала да појдеш. Иначе може доктор да те стави на хормонска терапија па со тоа да регулираш кога да ти доаѓа циклусот.
    @fila не избрзувај со мислите, имај во предвид дека тумор маркерите и поради воспаление можат да излезат покачени, не се единствен и најточен тест. Имав познаничка што имаше алармантно високи вредности, а немаше ни т од тумор. Побарај и второ мислење, направи ехо кај друг специјалист.

На anggell и ArtemisSs им се допаѓа ова.
  6. ArtemisSs

ArtemisSs Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2021
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    254
    Другарка моја исто ја пратија да испитува тумор маркери,од памет се извади и кога испита немаше ништо ама баш ништо....затоа побарај си мислење и од друг доктор односно нека те прегледа ..

7. Mimmmaa.05

Mimmmaa.05 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2021
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    405
    @kravce
    Сум била и сѐ си беше во ред, ми објасни и која била причината што ме држи по 10 дена, и немало потреба од никаква терапија..
    Сепак фала ти:l:

На kravce му/ѝ се допаѓа ова.
  8. fila

fila Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    5.514

Utre ke odam za tumor markeri te i po toa Sekako ke odam na uste eden pregled kaj drug doktor. Se nadevam deka ne e tolku strasno. Jas vazno cel den si go pominav so placenje.

На kravce му/ѝ се допаѓа ова.
  9. fila

fila Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    5.514

Majka mi e operirana pred 10 godini od tumor na jajnik i togas i kaj nea pocna isto Vaka, zatoa i sum isplasena volku, ama sekako ke pobaram i vtoro mislenje.

10. Baby-Blue

Baby-Blue Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    224
    Допаѓања:
    155
    Досега секогаш сум имала редовен циклус, ретко некогаш да ми дошла покасно/порано 1 2 дена, ама овој месец ми касни веќе 6 дена а осеќам болка како секој миг да сум пред добивање. Минатиот месец прележав корона, дали може тоа да е причината?

11. Lavender4

Lavender4 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2021
    Пораки:
    804
    Допаѓања:
    2.310
    Може

12. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.973
    Ако може да прашам која е причината, освен ако не е премногу лично, не мора да одговориш

13. Diva0710

Diva0710 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2016
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    208
    Женски здраво, незнам во која група да го поставам прашањево па ќе пробам тука. Имам 32 години и пред 1 година се породив. Дури доев во првите месеци немав менструација, од кога престанав почна да ми доаѓа од 28-31 ден секој месец различно. Последниве 2 месеци ми е скрос точна на 28 ден добивам. Со маж ми не се чуваме последниве 2 месеци. Овој месец ми касни сеуште не сум добила веќе 6 ти ден а имам цело време симптоми промени во расположение, болки во стомакот и кичмата, умор, исцедок итн. Вчера направив тест и тоа добар скап тест на Clear blue и беше негативен на 5 ти ден каснење. Денес ми исчезнаа сите симптоми а се осеќам буквално крш…се изначитав секакви работи на интернет од менопауза до 100 др работи. Пред 2 месеци си бев на гинеколог на рутинска контрола и се си беше ок и јајници и се. Стварно незнам што би можело да биде. На гинеколог термин тек по 10 дена затоа што овде сега за Божиќ спојуваат сите не работат. Има ли некоја слично искуство? За бремена не верувам бидејќи тестот е еден од најдобрите овде и си беше негативен. Ви благодарам многу.

14. Suze18992

Suze18992 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.121
    Допаѓања:
    1.594
    Ако можеш направи тест преку крв така ќе знаеш најдобро

15. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.448
    Допаѓања:
    96.586
    Дали сериозно ако една менструација ти закаснила во цела година треба да те натера да мислиш оти си на прагот на менопауза? Не ми се верува.
    Можеби имаш циста, можеби е некое хормонско пореметување, а можеби и не е ништо оти една недела да задоцни или подрани се смета за нормална појава.

16. Diva0710

Diva0710 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2016
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    208
    Во кој момент прочита дека мислам дека сум на прагот на менопауза? Реков дека на интернет пишува милион работи од менопауза па до даље…и мене не ми се верува како не ги читате убаво постовите а одма судите. Побарав чисто мислење за да не читам глупости по интернет, бидејќи на доктор ќе можам тек после Нова Година да одам.

17. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.448
    Допаѓања:
    96.586
    Епа не читај глупости по интернет.
    Убаво ти го прочитав постот, кажав мислење, креваш паника оти ти задоцнила еден месец во годината неколку дена, нешто што се случува кај многу жени и не мора да има никаква здравствена причина.
    И ти како жена треба да го знаеш ова.

На elenaeli22 и Lavender4 им се допаѓа ова.
  18. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.149
    Допаѓања:
    8.403
    Ми се има случувано. Плус- минус една недела од терминот, не е проблем. Може да има некоја моментална промена во хормоните па тоа да е причината. Некогаш стресот ми правел промени, или патување и промена на клима. Еднаш беше циста на јајникот причината за доцнењето, која немаше да знам дека ја имам ако не отидев на гинеколог. Искрено, тогаш имав и привремно болки во јајникот, ама јас мислев дека колкот ме боли од недвижење, не знаев до тогаш како изгледа јајник да ме боли. За среќа сама се повлече без проблем и циклусот си продолжи најнормално.

На Diva0710 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Diva0710

Diva0710 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2016
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    208
    Поставив едноставно прашање за доцнење на менструација а веќе цела недела имам симптоми за добивање, а тебе ти делува како да кревам паника. Очигледно имаме различна перцепција за паника…Како жена на жена немам потреба да ти се објаснувам зошто го поставив прашањето нити да се правдам од кои причини кревам “паника” а си имам…така да да се согласиме дека не се согласуваме и да престанеме со реплицирање. Многу убаво и едноставно добив одговор од други членки.

На buba4e89 и fana им се допаѓа ова.
  20. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.218
    Допаѓања:
    112.028
    @Diva0710 најверојатно не е ништо страшно. Многу нормално е еден цел циклус да не добиеш, односно да добиеш на (пример) 5ти октомври а наредно да добиеш на 01ви декември.

На Diva0710 му/ѝ се допаѓа ова.