Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Менструација

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од emilijakaraivanova, 13 јануари 2010.

1. rossonerka

rossonerka Популарен член

Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    4.160
    Допаѓања:
    15.289
    Docnenje na menstruacijata

Плашење неплашење, ако се плашиме како млади да одиме на лекар што ќе биде во подоцнежните години кога здравствените контроли ќе ни бидат многу чести?
    Земи си книшка и картончиња и на гинеколог, може и на приватен доколку имаш средства.
    Не одложувај, може е само некое хормонално пореметување, може е и нешто посериозно но не мора да значи. Може се ќе се реши за само 1 недела, пиејки апчиња.
    Така да без страв оди на гинеколог.
    А мајка ти не примети дека ти немаш менструација?
    Кажи и не се срами, таа ти е мајка, па заедно одете на гинеколог.
    Не се плаши и не одложувај ;)

2. InnaGirl

InnaGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2011
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Најголемата услуга што може да си ја направи една девојка е редовно да оди на гинеколог...тоа не мора да биде којзнае колку често кога се е во ред доволно е на 6 месеци, па уште ако насети дека нешто не е како што треба тоа е задолжително.
    Се што се открива во почетокот се лечи со апчиња и не е воопшто страшно...затоа сите девојки треба да го практикуваат гинеколошкиот преглед што е можно почесто
    Јас сум паталец и ви кажувам од исклуство...

:) поздрав

3. bonbonka17

bonbonka17 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    8
    Прв пат добив пред едно 5-6 години, а сега имам 18 год.
    Ама менструацијата не ми е редовна се' уште. Секогаш ми доцни по 2-3 месеци. Дали би требало да посетам гинеколог или...?
    Исто така, имам почесто и односи што повеќе ме загрижува, а до сега не сум била ниту еднаш на гинеколог....

4. IvanaIvanchica

IvanaIvanchica Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2010
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    82
    Значи под итно да одиш на гинеколог. Тоа ти е мој совет. Активна си сексуално, прво поради тоа, а второ, ти доцни по 2-3 месеци? Мислам дека не е во ред така да си седиш и да чекаш. Посети си гинеколог, ќе ти се отстранат сите сомнежи, ќе си бидеш помирна и нема да се секираш ;)
    Позз :)

5. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Менструацијата не ми е никогаш редовна имаф на 14ти јануари па на 8ми февруари и овој месец ми доцни веќе 8 дена.. имам вртоглавици,често мокрење,и мали болки во стомакот.. но незнам зошто сеуште немам добидено :worried: ??

6. anastasija85

anastasija85 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    1.029
    малечка 17 освен овие симптоми дали си имала сексуални односи,и дали тие биле без кондом?пиши ни?а секако да се јавиш на гинеколог,ако се е во ред со половите органи можеби проблемот ти е ендокринолошки со хормоните,па тогаш ќе те насочат на други испитувања ;)

7. TheaEsposito

TheaEsposito Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    2.462
    Може ли да ми кажете на колку години добивте прв пат менстуруација?
    Дека јас имам 13 години (можеби ќе кажете дека не ми е местото тука , ама ме интересира) а сеуште немам добиено. Малце ме плаши тоа. Дали е нормално или нешто не е во ред со мене? По дома ми викаат дека треба да примам повеќе протеини и слично. Сакав да побарам ваш совет.

8. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    48.129
    Нема зашто да те плаши, јас добив некаде на 16ипол години ;) кај секој е различно :) некои од моите другарки добија и покасно од мене, се си е тоа нормално :) уживај додека не дошло тоа ;) зашто после тоа... :tmi:

9. TheaEsposito

TheaEsposito Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    2.462
    Офф, фала ти многу. Незнаеш колку ми олесна.

10. anastasijaki

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    48.129
    Нема на што :*

11. Em4e711

Em4e711 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    386
    Имам 19години не ми доаѓа редовно..не сум сексуално активна и за тоа не се плашам многу
    пред неполна година бев на приватен гинеколог, на ехо ништо немав, правев испитување на хормоните и се ми беше во ред, гинекоголот ми кажа дека не е ништо страшно, ќе ми се регулирало одкако ќе сум почнала да имам односи или пак кога ќе забременам..

12. anastasijaki

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    48.129
    Истото е случај и со мене и мене не ми е редовна :( но кај мене е заради полицистичните јајници. Но, и мене истото ми го рекле ќе се среди со тек на време |(

13. Em4e711

Em4e711 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    386
    Како што се сеќавам знам и ми викаше преку зима обавезно нозете да ми бидат топли..
    А и познавам такви личности на кои не им доаѓаше редовно и одкако почнаа да имаат секс се се среди :)

14. anastasijaki

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    48.129
    Познавам и јас многу такви :) ни јас сеуште не сум сексуално активна во поглед на вагиналниот секс( останатите не се сметаат :P :lol: ) Ќе се среди сигурно ;) само што малце е лошо тоа што не можеме баш да си ги пресметаме плодните денови :( а, и понатака коа ќе настапи бременост , изоставувањето на менструацијата нема да ни е основниот показател..но што е тука е :)

15. Em4e711

Em4e711 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    629
    Допаѓања:
    386
    Епа ако ни се регулира значи ќе можеме да си пресметаме... а за забременување, секогаш ќе се сомневаме дали е поради тоа што порано сме биле навикнати да ни доцни или е поради нешто друго : )

На anastasijaki му/ѝ се допаѓа ова.
  16. crazyinlove19

crazyinlove19 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    3.753
    Допаѓања:
    3.731
    Откако станав сексуално активна почна да ми доаѓа редовно сега ми се случува за прв пат да ми касни и тоа неколку дена. Одамна ми се нема случено да ми доцни. :worried: Два теста направив и двата се негативни и навистина незнам што е проблемот. незнам дали да почекам уште малку или да одам на гинеколог. ве молам за совет

17. IvanaIvanchica

IvanaIvanchica Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2010
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    82
    Јас би ти советувала да не чекаш. Појди на гинеколог, ќе му објасниш се и ќе видиш што ќе ти каже. Само така ќе си најсигурна. Вака со седење и чекање ништо не постигнуваш.
    Позз и без нервоза ;)

18. BlackCat

BlackCat Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2010
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    202
    Пиел некој од вас хормонални апчиња за менструација?

19. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    745
    па немора да значи дека си бремена може да ти доцни и од стрес или ако си настинала.почекај уште некој ден.......ама чисто онака добро е и да си одиш на преглед

20. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.341
    А зошто понекокаш менструацијата е црна како кафе ??? Освен хормонално пореметување др. нешто што би можело да биде??