Форумџика на годината

Менструација

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од emilijakaraivanova, 13 јануари 2010.

1. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    3.772
    Треба многу повеќе едукација на темава, не зборувам само за тебе, генерално, ама го искористив твоето мислење, затоа што да се има повеќе едукација нема за вакви банални работи да паничите и пишувате по форум.

Жените имаат многу јајце клетки и за време на циклус се трошат дел од нив и влегува во менопауза затоа што нема повеќе јајце клетки.

Рана менопауза е помеѓу 40-45та година, а предвремена е пред 40та.

Дали ќе влезеш во рана или предвремена менопауза многу малку влијае кога си добила прва менструација, нема период од х години колку трае менструација, кај секој е индивидуално и зависи од повеќе фактори: генетика, болести, физичка активност, начин на исхрана...

Менопаузата не се случува одеднаш, долг процес е, и ќе имаш многу симптоми не е само едно обично доцнење..

А тоа што сега после толку редовни циклуси си имала еден не редовен може да е од повеќе причини..

Ако си загрижена можеш да отидеш на гинеколог и ќе ти ја испитаат состојбата на јајце клетки.

На Crna Mamba, dromka и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  2. GirlVolley

GirlVolley Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2020
    Пораки:
    1.600
    Допаѓања:
    3.422

Гинеколог си?

3. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    3.772
    Не, далеку сум по професија од медицина.
    Ама ова се основни работи кои што секој треба да ги знае..

На GirlVolley и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  4. GirlVolley

GirlVolley Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2020
    Пораки:
    1.600
    Допаѓања:
    3.422

Ок,љубопитна бев

На Mr.Limonko му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Milickaa555

Milickaa555 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2022
    Пораки:
    664
    Допаѓања:
    215
    Тоа е многу рано за предвремена менопауза и би имало медицинска причина за тоа не туку така, нема што да се грижиш сигурно не е поради тоа тие што влегуваат рано обично е генетски ама пак не е толку рано туку раните 40 ти, мајка ми има 45 и има редовни циклуси тоа не е нешто секојдневно туку многу многу ретко дури не се ни случува, така да не се плаши не е тоа..
    Веројатно промена на клима, стрес, исхрана
    Ете и јас пред две години на 22 ,23 години имав еден месец оскуден циклус а онака цело време редовни и обилни, бев на гинеколог немаше ништо после следен месец веќе пак беше океј обилна с инаку имам многу обилен циклус и тоа ме зачуди ама се дешава и кај млади и кај други не е ништо страшно ќе се среди ако и следен прави така и наредни отиди на гинеколог ама еден таков циклус ништо не значи..
    Иако и јас сум паничарка и паничам за се ете секогаш плодни денови ми беа во редовни интервали а ете сега покасно долго време ја приметувам таа слуз и одма паничам..
    Ама како и да е ќе се среди работата не паничи може и од паника да се поремети не е ништо страшно следен ќе ти биде нормален..

На Crna Mamba му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Lala lu

Lala lu Нов член

Се зачлени на:
    6 јули 2025
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    3
    Zdravo devojki.
    Mi docni nekolku dena odnosi imav nezastiteni za vreme na ovulacija, imam bolki pri dopir na gradite bolka vo polovinata, i bolki vo dolniot del kaj besikata koga lezam kako da me seci nesto nekoj sovet

7. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    886
    Допаѓања:
    3.772
    Не можеш да знаеш додека не направиш тест.
    Симптомите на рана бременост се идентични со симптомите во пмс поради прогестеронот.. Исти симптоми плус доцнење може да биде и поради циста, може ти доцни овулацијата па моментално си во овулација, може да биде психолошки..
    Единствен начин да бидеш сигурна е да направиш тест. Ако си сигурна дека си била во овулација за време на сексот, бил не заштитен и свршил во тебе големи се шансите да си бремена.

На Лејди Гага и pinklipstick им се допаѓа ова.
  8. Компир Манџа

Компир Манџа Форумски идол

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    5.623
    Допаѓања:
    8.394
    Може да бидат и симптоми на бременост. Направи си тест.

9. zejj-3005

zejj-3005 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2022
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    28
    Здраво,
    Ми доцни менс веке скоро 10 дена имам Полицистични јајници, но вчера и денеска имам слаб розев-кафеав исцедок, дали можда менструацијата е или ? Некоја со слично искуство.

10. Devojkata55

Devojkata55 Активен член

Се зачлени на:
    22 јули 2025
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    16
    Дали може гинеколог да ми направи ехо на стомак, со добиен циклус, мислам дали ќе се гледа убаво?

11. f.girl

f.girl Форумски идол

Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.364
    Допаѓања:
    33.752
    Може

12. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    10.027
    Допаѓања:
    14.696
    Може. Мене на систематски од работа ми се падна додека имам да испадне да треба да одам и на гинеколог и дури докторката сама ми кажа дека ми е втор ден и погоди.

За девојчето погоре што праша, од она што имам слушано најмлада жена влезена во менопауза во Македонија била на 33 години. Зависи, кој како ќе го дрмне. На работа имав колешка на 53 години имаше редовно, дури нејзе и беше досадно, а една роднина ја дрмнала рана менопауза на 40 години, скокнала еден месец, мислела дека е трудна, оти сака второ, отишла на гинеколог, испаднало дека се работи за рана менопауза(0ва кога го слушнав се изнервирав од причина што лични работи кажуваат на мајка, па мајката пренесува на цела фамилија, па така муабетот дојде до мене).

Последна измена: 15 февруари 2026