Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Менструација

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од emilijakaraivanova, 13 јануари 2010.

1. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.435
    Допаѓања:
    5.393
    koga sme kaj apcinjata vo tekot na menstrualniot ciklus probajte so brufen jas gi pijam 2 godini veke i mn. mi pomagaat pa se nadevam deka mozat i vas da vi pomognat. jas koga ke dobie nekoja drugarka vednas i nudam ako ima bolki i sega za sega i kaj niv se pookazale so dobro dejstvo

2. sweety.86

sweety.86 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 март 2010
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    21
    Nimesulide (кај нас познат под името Вентор) речиси секаде е забранет поради предизвикување хепатотоксичност - што доведува до оштетување на црниот дроб, кое во 50% од случаите предизвикува откажување на црниот дроб.

Значи, обратете внимание. Nimesulide се наоѓа под имињата:
    Aulin, Ainex, Drexel, Donulide, Edrigyl, Eskaflam, Heugan, Mesulid, Minapon, Nexen, Nidolon, Nimed, Nimedex, Nimesil, Nimulid, Nimutab, Nise, Nisulid, Scaflam, Scaflan, Coxtral, Lusemin, Medicox, Nidol, Nimalox, Nimesil, Nimotas, Nimulid, Nise, Sorini, Ventor, Willgo...

3. newring86

newring86 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    678
    Допаѓања:
    885
    sweety-site nesteroidni antinflamatorni lekovi ( ketoprofen, cafetin menstrual, Ibuprofen )vo koi spaga i Nimesulide se hepatotoksicni i imaat eden kup drugi sporedni efekti. ama za vakvite sporedn efekti treba da se misli koga se upotrebuvaat za hronicna terapija. od edna tableta vo 32 dena sigurno nema da ni otkazat bubrezite ili crniot drob. no se razbira vo pravo si-treba vnimatelno so ovaa grupa lekovi ;)

4. urnebes

urnebes Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    9
    spaspexs се најдобри за девојки мада што и повозрасни жени ги пијат зависи од болките јас ретко пијам апчиња обично ја издржувам болката , а кетоналот се многу лоши и штетни посебно за млади девојки , еднас пиев и кафетин менструал али не ми помогна нешто многу.

5. worriedgirl

worriedgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2010
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    dali moze nekoj da mi kaze kako da predizvikam da dobijam menstruacija porano??? ...treba da dobijam na 19ti a na 20ti slavam matura ;( ...ve molamm :sweat:

6. Unfaithful18

Unfaithful18 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    2.391
    Допаѓања:
    1.116
    епа и на мене може да се случи да имам за матура, ама сега што да се прави, мајка природа :) Не сум сигурна ама мислам дека има некои апчиња што ги препишуваат лекарите, за да дојде порано, ама во случаи кога многу касни, не знам за вака дали може да предизвикаат :^) Ако толку сакаш можеш да си го прашаш матичниот лекар, ако не не се нервирај, купи си тампони за да не мора влошка да носиш :)

7. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.249
    Допаѓања:
    157.412
    Јас пијам спазмекс и ми помага,а од кафетин менструал ми трае подолго два дена од нормалното и не ми помага во намалување на болките.Имам пиено и кетонал,ама ради тие муабети дека е штетен престанав.Вентор еднаш во живот се имам напиено за силна главоболка и никогаш повеќе зошто повратив после тоа и ми се уврте во глава дека ми е од него,а може и нема врска,ама ете...

8. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.215
    Допаѓања:
    139.871
    Јас немам страшни болки, но вториот ден сум страшно омалаксана, и го мразам цел свет. Тој ден морам да менувам влошки на саат ипол - два, и тоа сташно ме нервира, затоа што немам секогаш услови за тоа. Ако се заборавам ми прелева, и не еднаш сум чистела столчиња, кревети и слично, ама што да се прави. Третиот ден имам нешто послабо крварење од вториот, а останатите 3дена крварењето не ми е многу обилно.

Колку обилно крварење имате вие?

9. angelce1

angelce1 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2009
    Пораки:
    387
    Допаѓања:
    234
    Мислам дека може со поголема физичка активност.Јас приметив кај мене овие 2-3 месеци сум повеке физички активна и последниот пат добив 5 дена порано,а пред тоа ден-два порано.А прометив и дека болките ми се помали,последниот пат не ни осетив кога добив,дури се изнервирав зашто кога станав од спиење целата бев лом,а болка никаква немав,само осетив некое гадење.Па мислам дека може да е од тоа.позз...

10. urnebes

urnebes Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    9
    па првите два дена нормално малце пообилно веке третиот многу малце и после уште ден два се чисти тоа внатре нели :P а до толку да претече кај што не треба не ми се случило.

11. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.113
    Допаѓања:
    67.094
    И мене ми се случувало. И јас менувам на саат ипол и тоа страшно ме нервира. И секогаш гледам да имам услови за менување, ама нејсе се случува и тоа. Јас скоро 5 дена имам обилно крварење. На петтиот ден од сабајле првата улошка што ја ставам ми се полни за пола саат и после веќе ме олабавува. Ама ме држи уште два дена по малку.

12. Oluska

Oluska Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2010
    Пораки:
    320
    Допаѓања:
    24
    Знам како ти е :( Мене кога ми иде сите знаат зошто сум како воз да ме прегазил :P А болките ми се ужасни :( Се случувало во 3 саат ноќе да одам по болници за да ми пуштат инекција.Не знам шо уште немам пиено од апчиња.Спазмекс,кетонал,едни германски ШМЕРЦ а сега пијам кафетин менструал ама веќе ни тие не ми делуваат.Пробај со ампули аналгин или новалгетол(овие се појаки) малце се гадни ама делуваат :)

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.580
    Допаѓања:
    201.797
    А дали некоја од вас пробала со кетонал чепчиња? Наместо да ги голтате апчињата и со нив да си го расипете желудникот, чепчињата се подобра варијанта, плус локално дејство имаат, а не системско како што имаат таблетите.
    Мене тие ми беа спас, кога ме болеше желудникот од кетонал форте, па престанав да го пијам. Среќа, последниве неколку години немам толку силни болки (да чукнам во дрво), па ми поминува и со обичен кафетин ако веќе ич не можам да издржам без апче.
    А за крварењето... некогаш ми е пообилно, некогаш послабо, па не го ни осеќам. И мене обично вториот ден ми е најобилно, а потоа се намалува, па дури и ми се случува 3-4 ден да немам воопшто, за 5 ден пак да ми тече |(

14. k.i.m

k.i.m Популарен член

Се зачлени на:
    12 мај 2010
    Пораки:
    4.733
    Допаѓања:
    5.154
    Јас нема шанси да поминам така лесно кога имам добиено. Пијам по 2 кафетин менструал одеднаш пример сабајлето и вечерта пак ме боли па уште 2. Ми се има случено и 6 да имам испиено во еден циклус :( незнам колку е тоа штетно ама имам приметено во последно време дека помалку ми тече, си мислам да не е од таблетите? хелп...

15. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.461
    Прв пат слушам, а што се тие чепчиња ?
    Јас пијам кетонал од 50 мг и една капсула ми е доволна, обично ја пијам првиот ден, а после тоа немам потреба, само првиот ден имам болки.

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.580
    Допаѓања:
    201.797

Па чепчиња де, се ставаат во аналниот отвор и таму се топат, па фактички има дејство само локално, во карличниот дел, а не на цел систем како што делуваат апчињата. Мене желудникот ми е слаба точка |( (нели девица сум во хороскоп), па не можев повеќе да пијам кетонал. Без разлика што не го пиев на гладно, желудникот почна да ме боли после подолго време користење. А познато е дека кетоналот и сличните антиревматици го оштетуваат желудникот и затоа се препорачува да не се пијат на гладно. А со чепчињата ми беше подобро. Додуша сега баш и не користам ниту апчиња, ниту чепчиња - освен ако ептен ме боли стомак.

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.580
    Допаѓања:
    201.797

Не е тоа страшно ако помалку ти тече. Не верувам додуша дека е од таблетите, повеќе би рекла од тоа што полека, полека циклусот ти се средува. Јас ненормално крварев првите неколку години, после помалку. А пиев и контрацептивни таблетки за да ми се намали крварењето, затоа што од тоа прекумерно крварење станав анемична (и ден-денес не можам крвта ко што треба да си ја оправам).

18. katka-slatka

katka-slatka Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2010
    Пораки:
    296
    Допаѓања:
    47
    Во врска со овие чепчинњата да кажам дека ги имам пробано,ама гледајќи на тоа дека кога имам менструација вецето е нонстоп заклучено од мене,не издржувам нити 15 мин.излегуваат цели :o пак преку аналниот отвор. Не можам,не знам зошто,инаку пијам кафетин менструал и по 3 кога морам,пијам топло чајче,си ставам топла вода во шише и на стомак,пробам да заспијам,и кога станам сум како нова. Тоа трае два до три саати.После пак исто едно четири пет дена... ;(

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.580
    Допаѓања:
    201.797
    Мене многу ми помогнаа чепчињата, не само да немам болки, туку го поштедив и желудникот од мачење со кетоналот. А сега се случува само кога ќе добијам првиот ден малку да ме боли и толку. А ти велиш, 4-5 дена :o :o како издржуваш? И што ти кажал гинекологот во врска со тоа? Веројатно е нормално, ама толку долго да те боли стомак? Мене дури и кога ме болеше најмногу, повеќе од ден два не ми траеше болката.

20. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.435
    Допаѓања:
    5.393
    ајде едно прашање од мене кажете ми дали е нормално да добивам порано? во април добив на 24 ти, мај на 20 ти а сеа на 16 ти еве се борам со болките :( земајќи во предвид дека порано добивав точно на датум или еден ден плус или минус ??