Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Менструација

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од emilijakaraivanova, 13 јануари 2010.

1. Peperutka90

Peperutka90 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 март 2010
    Пораки:
    944
    Допаѓања:
    1.083

мене ова ми се случуваше на почетоците од добивањето и ме држеше да не претерам скоро цела година,така да јас би ти рекла дека е нормално. Исто како и ти, и јас од кога ќе повратев се осеќав подобро. Ама затоа сеа пукам коа добивам, си плачам ко мало бебе :@ :@ .

2. SaIvnjaann

SaIvnjaann Популарен член

Се зачлени на:
    15 мај 2011
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    458
    Сакам да прашам колку е добро за време на менструација да се тренира?? После неколку години пак почнав со тренинзи и не можам секогаш кога имам добиено да не вежбам ?? Незнам дали ми е сугестија, ама се мислам дека повеќе ми тече ?? :|

3. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.190
    Незнам дали е добро, но ако имаш обилна менструација подобро не вежбај, односно прави онака како што и самиот организам реагира.Јас избегавам додека ми е циклусот да вежбам, некако во тој период сум како пингвин :D и немам шанси да вежбам, гледам да мирувам тој период.За време на пмс, иде некако, ама додека ми е циклусот, не можам.

На SaIvnjaann му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.531
    Допаѓања:
    201.621
    Можеш да вежбаш, само не се форсирај. Вежбањето и физичката активност помагаат против менструалните болки, иако можно е повеќе да ти тече од напорот, меѓутоа, тоа трае само ден или два. Инаку, научно докажано е дека жените спортисти кога имаат менструација постигнуваат подобри резултати :)

5. TheaEsposito

TheaEsposito Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    2.462
    Mорам да признаам дека е точно.
    Секој натпревар што играв на општинско ми се паѓаше кога имав добиено. А за чудо па, победувавме. Хахаха, колку има вистина во ова дека е наулна, незнам. :lol:

6. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.186
    Допаѓања:
    139.285
    Ова веќе е неподносливо. Мислам дека овој пат ќе искрварам до смрт. Никако не ми испаѓа математиката - ако во организмот има 5 л крв, а јас до сега наполнив 20-тина влошки - колку ми останува во организмот?

Веќе четврти ден обилно крварам, вчера почнав да чувствувам втоглавици, а денес сериозно се плашев да не се струполам. Имав чувство дека ако станам од столче, ќе паднам пред да го направам првиот чекор.

Бледа сум како мртовец, со подочњаци до земја. На човек не личам.

Сакам само да престане...
    А следниот месец - спирала. Дефинитивно и конечно.

7. potterholic

potterholic Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2012
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    419
    Што маки си имам,аууу. Море не грчеви,си мислиш насред пораѓање си. Ни апче помага,ни чај ни топла крпа на стомак. Во моменти ми иде да се убијам од што ме боли. :worried:

8. Neluska

Neluska Активен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Другарка ми е невина значи немала никаков сексуален однос денеска требаше да добие но не и дојде дали има некоја причина за тоа и дали има ппотреба од паника?

9. Saya

Saya Популарен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2011
    Пораки:
    1.190
    Допаѓања:
    5.554
    Или е наредната Дева Марија, или едноставно и касни. Ништо страшно, не е тоа швајцарски часовник па точно до секунда да доаѓа.

10. Neluska

Neluska Активен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    и јас и го реков истото но сепак таа паничи...бидејќи пред неколку месеци беше на гинеколог и имала полицистични јајници и на едниот јајник имала жолто тело гинекологот и рекол да направи некои исптиувања да не се работи за тумор на јајникот но се воспостави дека нема ништо...затоа решив да прашам тука...благодарам на одговорот...:))

11. Neluska

Neluska Активен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Јас требаше да добијам денеска но недобив..едниот јајник ми е полицистичен..а пред некое време бев болна и примав антибиотик амоксиклав таблети од 1000 mg ..а секогаш ми доаѓало на 28 -29 дена...редовно до сега...незнам зошто дали можеби од амоксиклав таблетите?:))

12. MissDior

MissDior Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.204
    Допаѓања:
    10.111
    Девојки, малку сум исплашена па би сакала некоја од вас да ме посоветува. На 9 Март добив менструација и ми траеше 7 дена(тоа е нормално за мене 4 дена обилно + 3 по малку) до 16 Март, пет дена немав ништо и денес (21 Март) од сабајле повторно имам кафен исцедок како да ми завршува. Дали некоја од вас знае што може да е проблемот(не користам орална контрацепција и никогаш не сум крварела помеѓу два циклуси)?

13. COollLady

COollLady Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2011
    Пораки:
    654
    Допаѓања:
    1.337
    Веќе два месеци не сум добила. Обично по еден месец секогаш немав. Така преку еден месец :lol:
    Но сега почна да ме загрижува. Имам само "бело прање" веќе еден месец. Има ли потреба да се грижам?
    Знам сеуште не ми е стабилизиран циклусот зошто имам само една година до сега ? :?:

14. Neluska

Neluska Активен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Здраво..мене ми касни три дена а несум сексуално активна...бев вчера на гинеколог и ми рече дека немам ништо освен неколку мали цисти на едниот јајник...имам зголемено бело прање...има ли потреба да се грижам?

15. Lux

Lux Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    7.094
    Допаѓања:
    6.349
    Може некој да ми каже поради кои причини(освен бременост) би доцнела менструацијата?
    И дали е нормално подолго од 2 месеца да касни без причина?

16. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.837

Не може да е нормално. Или ти касни зошто многу си под стрес, или имаш проблем со јајниците. :)

17. Chivas

Chivas Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    132
    Женски веќе 6-7 години поминаа од првата менструација , а еве сеуште неможи да ми се стабилизира циклусот. Некогаш ќе добивам на ист датум , неколку месеци со ред и потоа пак нешто ќе се измести и секој месец почнува на различен датум да ми иди....
    Бев и на гинеколог во ред било со јајниците , пиев и чај од невен (тој ми кажаа бил добар за јајниците и за нередовен циклус) и пак еве ништо нема резултат.... :worried:

Што би можело да биди ова , има некој ваков проблем ? :?:

И исто ме мачи ова, дали би имало некаква врска нередовната менструација со интимните односи ? :^)

18. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.190
    Не е во ред да касни подолго од 2 месеца,освен ако станува збор за нередовен циклус,но не може поради стрес да доцни толку долго, така што најверојатно е проблем со јајниците, Лукс, обавезно да прашаш доктор, не оставај така :)

19. Lux

Lux Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    7.094
    Допаѓања:
    6.349
    А само проблем со јајниците, од ништо друго не може да касни?

20. CrazyStupidLove

CrazyStupidLove Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    586
    Па два месеци ако касни проблемот е во јајниците, е сега дали се цисти или пак некое пореметување на хормоните, пак е до јајниците(таму се создаваат женските полови хормони).
    Ако се работи за 5-6 па и 10-15 дена може да е поради лоша исхрана, губење тежина, стрес, климатски промени, медикаменти некои..
    Најубаво е проверка на гинеколог и ехо и плус да се испитаат хормоните. Иако некои девојки/жени цел живот имаат нередовна менструација, па немаат здравствени проблеми поради тоа. Но како и да е треба да се испита.
    Кај мене имаше. Пред да почнам со односи ми каснеше обавезно, некогаш 5-6 дена, некогаш и по 20 дури. А исто како што пиша ти некогаш па 2-3 месеци со ред ќе добивав на време. Значи не ми беше екстремно нередовна, но ете не ми беше ни во нормалните граници. Од кога почнав со односи добивам на точен датум или ден два околу тој датум :)