Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Менструација

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од emilijakaraivanova, 13 јануари 2010.

1. UnknownLadyDi

UnknownLadyDi Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2012
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    951
    сум имала ама не скоро,не се беше во ред, но минатиот циклус за прв пат ги пиев тие спасмекс т.е. ги мешав со кафетинот.. можно ли е заради тоа да е .. ?! -.-

2. plazma

plazma Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2011
    Пораки:
    132
    Допаѓања:
    16
    Не би требало да биде од таблетите.Јас мислам (бидејки и мене ми се случувало да микасни подолго време) дека ти е некое хормонално поретеување. Секако појди кај твојот гинеколог. Не е страшно не се секирај.Поздрав.

3. ilipili

ilipili Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    1.310
    Допаѓања:
    4.992
    Јас мислам дека има врска тоа што си ги мешала со други апчиња кафетинот бидејќи во упатството е јасно напоменато да не се мешаат со други апчиња додека се пијат тие.Може да има и некоја друга причина пример ако си била под стрес некој претходно,климата,многу причини. Сепак ние овде можиме само да си нагаѓаме што е и како е. Мој совет е да одиш сепак на гениколог сепак тој најдобро знае да ти каже што е проблемот.

4. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.837
    Се вратив од одмор и заприметив дека почна да ми течи крв, ама не онаква како за менструација. Темна е како пред да ми заврши и не ми течи обилно. Дали ова се случува заради промена на климата? Што мислите? Иначе менструација треба да добијам на 26ти :)

5. CrazyStupidLove

CrazyStupidLove Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    586
    Не може да настане хормонално пореметување од апчиња кои не се хормони. Нема шанси да ти е од апчињата, барај друга причина. Ако си пиела антибиотици (а ти си пиела аналгетици) може да ти касни некој период, ама два месеци е веќе причината до организмот. Оди најубаво на гинеколог.

6. Nenasitni

Nenasitni Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2011
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    36
    од климатскиве промени,цел циклус се пореметува.ама па 2 месеци е долг период.мене ми подрани 6 дена што е мноу за мене,зашто секогаш иам горе долу редовна менструација(1 до 2 дена покасно или подоцна)

7. DeMelo

DeMelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2011
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    1.405
    Ке ве молам кој има искуство за мислење.
    Пред 5 месеци се породив, после порагајот крварев 40 дена, па потоа немав се до предходниот месец кога добив.Предпоставував дека нема да имам креварење до крајот на доењето не се случи така, овај месец пред една недела требаше поворно да добијам ако веке ми се норамализирало менструалното крварење но не добив, но да напоменам дека веке недела дена го имам тој ПМС :envy: без причина сум неровзна , чуствувам некаков с'клет и целото лице ми се нафрла. :devil:
    Предпотавувам и ова дека е норамлно,поради хормоните дури да се врати организмот во нормала треба да помини некој период, но сепак ги молам искусните за мислење.Благодарам и :hai:

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.513
    Допаѓања:
    201.538
    Менструација може да добиеш кога било после породувањето, зависи од организмот. Јас на пример, добив еден месец по породувањето, иако доев. Нема врска дека ако доиш нема да добиеш се додека трае тој процес. Нормално дека треба време малку да се среди циклусот (малку повеќе - мене година ми требаше, и еве, фала му на Бога, се среди, лека полека), а за ПМС, т.е симптомите - само Б6, магнезиум или нешто слично за смирување, оти сепак, уште го доиш малечкото.
    Мене знаеше две-три недели да ме тера ПМС пред да добијам, пред да ми се стабилизира циклусот, а еднаш ми се случи и месец и пол да ми трае тоа (дури си помислив дека сум трудна) - на гинеколог ми утврдија циста. После се среди. И искрено, сега ни ПМС не ми е толку изразен, ниту пак менструацијата ми е обилна - ми трае едвај пет дена (а порано 7) и тече далеку помалку отколку претходно. А болките така така, некогаш ги има, некогаш не.

На DeMelo му/ѝ се допаѓа ова.
  9. kristina123456

kristina123456 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2012
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    59
    пред околу 2 месеца ви писав дека сум загризена околу менструацијата бидејки имам 13 години а немав добиено но вцера добив фала богу но сега имам друг проблем имам болки во стомакот па сакав да ве прасам сто правите вие кога имате болки

10. DeMelo

DeMelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2011
    Пораки:
    455
    Допаѓања:
    1.405
    ^ Се уште си млада за да се труеш со лекови, но и во подоцнежни години гледај избегавај хемии.
    Кога ке ти бидат менструалните болки, гледај да ти е затоплена половината,посебно јајниците, е сега е топло но во зимно време се става теромо на мешето ке си се завиткаш со кебе, и тие денови повеке одмарај, исто можеш да си пиеш чај од нане помага за стомакот.
    Тоа е , жени сме што да правиме мораме да ги помиуваме тие симтоми секој месец, за жал кај скоро сите нас е исто.. :@

11. Emma89

Emma89 Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    426
    Можно ли е да се пролонгира доаѓање менструација после неколку дена од датумот? Прашувам за по природен пат, начин, значи не со апчиња.

12. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.806
    Допаѓања:
    39.529
    И јас од порагајот добив два пати не редовно ама пак , е сега овој месец не ми дојде менструација ... :?:
    Да требаше пред 10 дена
    Уште не ке да е среден организот мој од породувањето :)

13. DiPi

DiPi Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2011
    Пораки:
    249
    Допаѓања:
    29
    Постојат ли некои други апчиња за одложување на циклусот освен Примолут Нор и едни на Д незнам како беа точно ?

14. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.664
    Ми доцни. И плус ме како пече во долниот дел од стомакот, ама не многу, малку само. Нормално ли е да осеќам печење? До сега не ми се случило ова. А и веќе 3-4 дена ме боле стомакот, на периоди.

15. Emma89

Emma89 Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    426

Anyone? :?: :?:

16. ribce27

ribce27 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2011
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    54
    неможе. би сакала да прашам за мене дали за време на циклуц нормално е повеке да ти се спие и да цувствуваш замор???

17. MaggieTatum

MaggieTatum Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    651
    Допаѓања:
    509
    јас па сакам да прашам кога ќе почне редовно да ми доаѓа?? или немора редовно да ми е ?? мислам дека е нормално што не ми е редовна (некогаш ми иди на 40 дена, некогаш на 50 некогаш на 2 месеци) бидејќи имам само 12 години и треба уште да се развивам и бла бла бла, ама стварно ми прави проблеми кога ми иди наеднаш.. кога ја чекам океј ми е бидејќи сум спремна ама ако ми дојди наеднаш а јас сум на училиште ?? и кажете некои симптоми пред менструацијата (јас досега само два имам забележано, болка во долниот дел во стомакот и отежнато вршење нужда по голема потреба :$ )?? и која храна ќе направи да не ме боли толку?? бидејќи во 1 и во 2 ден ептен ме боли :worried: кажете дали некој чај да пијам и од што, или па некое овошје да јадам ??

btw: знам дека има апчиња само не сум сигурна дали се соодветни за моја возраст (океј можеби се за секоја возраст, ама сепак да си прашам) :D

18. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.003
    Пробал ли некој да ја регулира менструацијата и болките со чај од бела ајдучка трева? :?:
    Додека бев на планина набрав еден тон, чиста, свежа, па сега уште ја сушам.
    Читав некаде дека треба 30 дена пред спиење да се пие по една шолја.
    Некој да ми каже искуство? Резултати?

19. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.933
    Допаѓања:
    81.232
    ^ За регулирање на менструалниот циклус немам слушнато дали и колку помага, ама несомнено е најдобар лек против болките.
    Мене само таквиот чај ме спасува, значи ниту Кетонал, ниту Кафетин менструал, само чајот од ајдучка трева или нане, мирудија ми помага, ама највеќе од ајдучка трева и го пијам без (или со мноооогу малку) шеќер, со по некое резанче лимон во филџанот.
    Болките ми се смируваат за 10-15 минути, чудо некое, а морам да напоменам дека имам ужасни, вртоглаво болни менструации. :doh:

На AnaKarenina му/ѝ се допаѓа ова.
  20. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.091
    Вака девојче имаш 12 години и менструацијата во тие години ќе ти биде нередовна, ќе ти касни па ќе ти дојде затоа што си уште мала и треба време да се стабилизира. Симптомите се најчесто болки во долниот дел од стомакот, кафеав исцедок,болка во главата...итн. Што се однесува до храна ниедна храна не може да ја намали болката бидејќи тоа е нормално,постојат и други начини за да се намали болката. Можеш место кафетин менструал да пиеш аналгин. За чај камилица смирува но многу ќе одиш по нужда. Значи со тек на време она ќе се стабилизира сама по себе, сега за сега ќе ти касни и ќе ти варира. Во случај да добиеш на школо носи си влошка со себе.

На MaggieTatum му/ѝ се допаѓа ова.