Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Менструација

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од emilijakaraivanova, 13 јануари 2010.

1. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.973
    Не знаев каде да го сместам ова, а пукнав више, не знам кај да се обратам :D
    Последниве месеци заприметив дека во периодот на овулација, таа недела се осеќам како балон. Јајниците, нормално, знаат да ме здоболат, ама не е страшно. Чувствувам како и цревата и желудникот ми се подуени, дури и грбот ме боли. Не можам да функционирам. Залците си ги бројам, што и колку ќе изедам, оти после може да се тркалам. :tmi: Имам нормален апетит патем, само ми е страв да јадам од последиците. Наутро се будам со грчеви. Кога ќе заврши периодот магично се е подобро. Никаков проблем. :| Што сака да ми каже телово? Дајте лек, оти се мрднав :tmi:

2. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.783
    Допаѓања:
    100.177
    Мене да ме врзат со јаже,ми се чини може да ме летаат како оние змејови :D
    Искрено сега кога ќе одам на гинеколог ќе го прашам за овој проблем и дали може да се ублажи.Не знам дали Палин може да помогне.

На kravce му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.973
    Мене ми е тазе ова па затоа ме чуди. Порано стандард симптомите ги имав, сега секс. желба сведена на минимум. А како би, кога мислам контракции имам |( а хормоните во ред ми беа, ги испитував :^)

4. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.341
    Вакво прашање постави една моја пријателка на гинеколог и доби одговор дека ,,убаво,, било што боли :?: и не е страшно.
    Пиј чај од мајчина душица во тој период, смирува - испитано и проверено ;)

5. sheis

sheis Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    244
    Имаме редовна менструација но минатиот месец добив 2 пати... Бев на гинеколог и ми рече се е во ред, а направив и ПАП тест и ми рече дека имам мало воспаление но не е ништо страшно и ми даде Вагисан да користам.6 дена веќе ги користам а ми доцни 3 дена... Можно да е од нив?

6. LGBT

LGBT Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2011
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    108
    Помагајте , што да направам за помалку денови да ми трае? Сакам до вторник да ми заврши а ми дојде денес..

7. NewYorker

NewYorker Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2012
    Пораки:
    387
    Допаѓања:
    95
    И јас го имам истото.Не се секирај,тоа е нормално. :) ;)

8. kolumnistot

kolumnistot Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2012
    Пораки:
    2.016
    Допаѓања:
    14.381
    Девојки морам да ве ппрашам. јас имам многи редовен ментруален циклус кој теае 29-30 денови. но вчера се случи нешто чудно, иако веќе добив за овој месец цикслу на 15ти. сепак сношти имам страшна нервоза, болки во градите, изразен ПМС и малку прокврарив. денес повотрно ги имам ПМС симптомоте, но немам крварење. што може да е ова?

9. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Можеби овулација? Јас за време на овулација имам слични симптоми како на ПМС...

10. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.922
    Допаѓања:
    81.198
    Кравче, освен чај од мајчина душица, пиј чај од ајдучка трева, без разлика дали е од онаа обичната жолта или белата. Дефинитивно делува како инјекција - ублажува грчеви и болки ненормално добро и брзо.
    Јас без овој чај не можам да мрднам првите 3 дена од циклусот, па и додека сум во ПМС.
    Тоа ми е единствениот лек, плус еден Беналгин и чао аморе. :D

Мене тоа ми е секојдневие за време на циклусот.
    За да го спречиш тоа, наредниот пат веднаш по добивањето напиј се чај од нане или од ајдучка трева. Чајот нека биде незасладен, за подобро да делува.
    Ако и вообичаено имаш болки, после чашката чај, напиј се и еден Аналгин, Беналгин, па може дури и Кафетин за болките да станат минимални и да ги снема по некое време.
    Добро е чајот да се пие повеќе пати на ден, јас практикувам 3 чаши дневно од 250 ml.
    Како ми проаѓаат деновите, така намалувам со чајот. Исто, за да немате многу болки, практикувајте да го пиете чајов и неколку денови или недела-две пред да добиете, еднаш дневно мало филџанче. :)

11. kiki101

kiki101 Активен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2013
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    4
    Девојки јас имам редовна менструација но овој месец 2 пати добив,прво имав на 10 Март а сега на 31 Март пак ми дојде, значи мн порано повеќе од недела, и сега имам многу големо крварење.

Иначе од кога ми заврше менструацијата на 20 Март бев на гинеколог и ми рече дека сум во оволуција и дека сум пред циклус, и јас и викам не рано ми е, но ств еве за нецели 2 недели од тогаш ми дојде.

Јас секогаш сум имала мало крварење но сега имам обилно, и никогаш до сега еве имам скоро 7 год менструација и никогаш не ми има дојдено толку брзо дали е ова нормално!?? :?:

12. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    3.892
    Допаѓања:
    4.896
    Девојки сакам да ве прашам нешто.
    Вчера сабајле кога станав и појдов во вц имав кафеа течност на гаѓичките,а требаше да добијам на 7ми месецов.Но после тоа си ставив влошка и имав ама сосем малце пак кафеаво.Денеска пак истата кафеава течност ко вчера.

Зошто ми е вака? Никогаш досега не ми било вака?

Исто да кажам дека месецов дека едно време пиев амоциклав 2х капсули..но не ми се вервува да е од тоа... :worried:

Но повеќе пати ми се има случувано да ми касни,никогаш не ми иде на време.Aма досега вака не ми било. ;(

13. maksimilijan55

maksimilijan55 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2013
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    menstrualen ciklus

zdravo devojki jas sum nov tuka i me interesira kolku trae eden normalen menstrualen ciklus? 23 dena 25?28?

14. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    802
    menstrualen ciklus

обично 28 :D

15. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.733
    Допаѓања:
    4.587
    menstrualen ciklus

Секоја жена има различен циклус.Нормално е од 25 -40 дена зависи која како.Има некои и по два три и повеке месеци немаат од разни причини што немора да е бременост или нешто сериозно.Познавам такви и без проблем или терапии останале трудни.Но најчесто на некои им иде на 25,на некои на 30..... до 40 дена.Тоа се рачунало за нормален циклус.

16. lolly-1

lolly-1 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    10
    Мене веќе два месеца по ред кога треба да добијам менструација ми тече кафеава течност наместо крв, па сакав да прашам дали е нормална таа појава и дали на некој исто му се има случено? поздрав

17. Veki4kaa

Veki4kaa Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2012
    Пораки:
    5.280
    Допаѓања:
    17.727
    требаше да ми дојде крајот на април- и ме болеше стомакот и ми испаднаа бубулици како и секогаш кога ми иде ама не ми дојде.и од тогаш се така ми е и уште не ми иде а сигурна сум дека не сум бремена - што може да биде проблемот :?:

18. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.922
    Допаѓања:
    81.198
    Векичка, најдобро би било да посетиш лекар, можеби имаш некоја циста која ти прави проблем. :?:

На Veki4kaa му/ѝ се допаѓа ова.
  19. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    561
    8ми ден ми е од менструацијата....
    Цел ден имав онака проѕирно, сега кога бев со извинение по голема нужда, од напорот изгледа, пак ми потече кафеаво, ама онака посветло, не како она кога тече на 6 или 7ми ден....Инаку вчера ми течеше кафеаво....
    Можно ли е да е остаток?
    Премногу се исплашив :sweat:

20. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.922
    Допаѓања:
    81.198
    Па сигурно е остаток, мислам дека немаш место за паника. И мене ми се има случувано така. :)
    Би требало брзо да се среди исцедокот и да си стане нормален.