Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Менструација

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од emilijakaraivanova, 13 јануари 2010.

1. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.204
    Допаѓања:
    8.431
    Мене ми касни еве 5- 6 дена а обично редовна ми е, а ниту сум била сексуално активна ни ништо.........

2. Mea14

Mea14 Нов член

Се зачлени на:
    27 јули 2016
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Spored ova sto go procitav, mojata menstruacija e mnogu cudna. Vcera dobiv (den mi kasnese) i kako sto ide kaj mene, edna mi e normalna, drugata mi e obilna. Za zal ovaa mi e obilna. Za 4-5 dena odam na odmor, no mojata menstruacija trae po 14 dena. Posle odmor ke odam na ginekolog, ali ne sum bila seksualno aktivna. Ima li nekoj nacin pobrzo da mi zavrsi menstruacija poso stvarno sakam da se banjkam u more

3. Feminka15

Feminka15 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2015
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    4
    здраво девојки..од последниот однос кога гоо имав на 3 јунии си добив редовна менструација на 16 јуни но овој месец веке ми доцни 11 дена но не сум имала односи од што може да е?? :(

4. Any05

Any05 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2015
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    364
    Мн долго ти трае 14 дена, мораш да одиш на гинеколог. Инаку јас кога одам на одмор а имам добиено се бањам со шорцеви.

5. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    768
    Допаѓања:
    561
    Добив синоќа. Нормално, 29ти ден ми е ги имав сите симптоми на добивање, само ме чуди тоа што стомакот воопшто не ме боли. Не ми тече по кој знае колку моментално, но немам болка. Му се случило некому? Инаку сеуште не е баш црвена крвта, нешто помеѓу розеникаво, кафеаво

6. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    768
    Допаѓања:
    561
    Стрес. Опушти се и ќе добиеш, без паника ми се има случувано многу пати :)

7. Mea14

Mea14 Нов член

Се зачлени на:
    27 јули 2016
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Spored ova sto go procitav, mojata menstruacija e mnogu cudna. Vcera dobiv (den mi kasnese) i kako sto ide kaj mene, edna mi e normalna, drugata mi e obilna. Za zal ovaa mi e obilna. Za 4-5 dena odam na odmor, no mojata menstruacija trae po 14 dena. Posle odmor ke odam na ginekolog, ali ne sum bila seksualno aktivna. Ima li nekoj nacin pobrzo da mi zavrsi menstruacija poso stvarno sakam da se banjak u more
    Ok za sorcevite, megutoa ovaa mi e obilna kao mnogu, navecer koristam i higienski duri. Taka da mozno e da mi prestane poradi pronena na klima ili neso takvo? I kako sto rekov, posle odmor idam na eho kaj ginekolog.

8. Any05

Any05 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2015
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    364
    Можно е да престане и од климата

9. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    768
    Допаѓања:
    561
    Денеска ми е 29ти ден, треба да добијам. Од синоќа ми тече само кафеаво...се појави како точка црвена и еве пак кафеаво. Од што може вака?

На Sunnny му/ѝ се допаѓа ова.
  10. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.953
    Допаѓања:
    15.948
    Дали е нормално за време на менструација да ви идат големи нервози? Денеска мене ми е 5ти ден и наеднаш добив ненормална нервоза,едвај се смирив. И плус 4-5 дена порано ми дојде,т.е. на 20тиот ден

11. uBumBum

uBumBum Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2016
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Zdravo,iam 14 god i imam menstruacija vekje 2 god do sega celo vrmee mi bila redovna no sega trebase da dobijam pred 5 dnea no uste nema nisto.Od sro bi mozelo da bide?a i pred 1ipol 2 ned bev bolna i piev antibiotik bi mozelo toa da ima vrska?

12. Different7

Different7 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2016
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    474
    Може да влијае од многу фактори.Од промена на време па се до обичен стрес.Ништо сериозно,ќе добиеш.Само опушти се и не мисли на тоа

13. Angela349

Angela349 Нов член

Се зачлени на:
    29 август 2016
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    6
    Dali za cista na jajnici ako imas treba da ti se povraka i vrti ili ne?

14. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.094
    Не, цистата треба да те боли. И треба да пукне. Ако е од тие малите, ако е од големите се остранува по др,пат.

На Sahlene и Angela349 им се допаѓа ова.
  15. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ... оф оф оф , дали воопшто знаете што се ,,цисти на јајникот,, од што настанува и дали сте се прашале дали тое е нормална појава кај секоја жена ? ...мајки ќе бидете и треба да знаете како се случува во организмот, нема таква едукација во училиштата ? :(
    офф леле , секоја жена станува жена со своето прво крварење :makeup:...тоа значи дека може да се оплоди и да роди потомок станувајќи мајка , спојувањето на мажот и жената се случува на ,,пат ,, кога сперматозоидот се спојува/навлегува во јајце клетката која таа во одредено време се ослободила ОД ТАА ЦИСТА односно функционален фоликул , доколку таа клетка се спои со сперматозоид настанува нов живот кој на почеток ,,се храни,, од тоа жолтото тело цистична формација која остана како фоликул кога изби јајце клетка , ако нема оплодување таа цистична формација се ,,суши,, и исчезнува...:bow:
    ...доколку имаме хормонално пореметување во организмот во различни стадиуми на менструалниот циклус доаѓа до пореметување и на тој циклус на содавање на фоликули на кои наместо да дозволи еден да порасне остануваат сите ситни и ниту растат ниту ја вршат својата функција ...(waiting)
    ...може на пример повеќе функционални цисти да се формираат поради зголемена хормонска стимулација , при лечење на неплодност кога јајниците се стимулираат со одредени лекови, па доколку не се погоди вистинската доза, доаѓа до претерана стимулација и се создава циста...неопластичните цисти настануваат поради несоодветниот пораст на ќелии во јајникот и можат да бидат малигни ( лоши) или бенигни ( добри )...малигните можат да настанат од сите типови на клетки и ткива во јајникот, најчесто од површинскиот епител од ткивото кое се лупи за време на циклусот но и бенигни цисти кои се течни и исполнети со густа или течна содржина.... ендометриумите се цисти исполнети со крв која протекла од слузокожата на матката....:tmi:
    полицистичен синдром на јајници е состојба при која има поголем број мали цисти на јајникот со големина од 2 -5 мм кои се гледаат на ултразвук , може да има болка оти притискаат на бешиката и дебело црево , но и не мора ...нема правило..
    ..но немојте да мислите дека ако имате циста тоа е болест , тоа е нормална појава која се појавува секој месец при менструалниот циклус од фоликул при овулација ,,пука,, се ослободува јајце клетка тогаш Вие сте плодни и можете да забремените ако дојде до контакт со сперматозоидот , потоа доколку нема оплодување се претвора во циста и за неколку дена таа исчезнува и се добива менструација и циклусот иде од почеток ... доколку се докажува лабораториски ( 7 ден пред овулација-12 ден овулација -21 ден после овулација) хормонски дисбаланс и со ултразвук се следат промени на тие цисти ...тогаш ќе помислиме дека нешто мора да има и ќе посетиме гинеколог ... :!:

На Chanell*, Different7, Antebellum и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Angela349

Angela349 Нов член

Се зачлени на:
    29 август 2016
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    6
    Ти благодарам на исцрпниот одговор.
    Дали може да ти пишам лп да те прашам нешто?

17. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    ... да ! затоа сме тука да си помогнеме ... :)

На Antebellum, Petra777 и Angela349 им се допаѓа ова.
  18. bluelagoon

bluelagoon Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2014
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    12
    Здраво феминки, би сакала да дадете мислење за мојот проблем. Болна менструација. Тоа започна уште пред година ипол кога бев болна и отидов на лекар, ми препишаа антибиотици и океј ги пиев. Меѓутоа во меѓувреме ми дојде циклусот и за време на истиот ги пиев. Од тогаш ми започнаа болките. Од тогаш навака стомакот ме боли но не секој месец. Еднаш да двапати не итн. Но, кога ќе ме фати јас мислам дека ќе се онесвестам. Мускулите ми се грчат и ми трнат рацете, ми иде на повраќање и цела ќе пребледам. Тотално се исцрпувам. Така ме боли само првиот ден,(ама ми наплатува за цел месец). Пред 2 недели отидов на гинеколог, ме гледаше на ехо, матката ми била океј е сеа ме праша дали ме боли левиот јајник,јас и реков не и после пак ја препрашав и ми рече океј ама морамеда направиме анализи. Направив обична крвна слика и топ ми беше железото 25-ка. Е сега направив уринокултура бидејќи коа бев на интернист ми кажаа дека ми е воспален мочниот меур. На обичната уринослика ми беа тродупло покачени леукоцитите во урината а на втората т.е уринокултура ми беше океј, стерилна без бактерија. Инаку треба деновиве да отидам да го направам и последниот тест, хормонски тест за време на циклус. Таа пиша и ПАП али тоа нема шанса затоа што досеа сум немала односи, а и не верувам дека ќе треба. Инаку имам 19 години, последниве две години нагло ослабев поради стрес и нервози. Молам за мислење :))) Благодарам

19. МаријаМаца

МаријаМаца Нов член

Се зачлени на:
    9 октомври 2016
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Пред 2 дена добив но ми тече многу малку, скоро ич, не е како секој месец, во што може да биде проблемот?

20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Здраво на сите, имам едно прашање.
    Менструацијата ми каснеше еден месец. Кога добив прво имав кафеав исцедок и после тоа почна да ми тече црвена крв. Ми траеше три дена (што ми е чудно бидејќи имам обилни менструации).После два дена од кога ми заврши менструацијата имав односи и после тоа обилно крварење. Дали на некоја од вас му се има случено нешто слично? Ова се случи вчера и само на тоа мислам.