1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ментално здравје - реалност, мода или пропаганда?

Дискусија во 'Психологија' започната од Peanut Butter, 27 мај 2023.

1. Peanut Butter

Peanut Butter Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    17.504
    Ама го има ова во воведот, не е темата за тешки дијагнози, туку за функционални личности со полесно дијагнози. Тој што има тешка депресија треба да се лекува на психијатар.

2. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.664
    Допаѓања:
    29.417
    Како глуп психолог шо онака влегол во државна квота на психологија :), мислам дека темава може само да наштети на луѓе кои се борат со ментални болести, со оглед на тоа на каде се води муабетов и замолувам да се разгледа дали да се зачисти или заклучи. @RainBow @theowndemon

На crimson, Ketchup, CameliaMiller и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.793
    Допаѓања:
    40.691
    За читнување :D - Body keeps the score.
    На кратко, постои концепт каде што се случуваат структурни промени во мозокот при поголеми трауми или повтпрувани трауми. Затоа кажав, одговорот на една личност кон безопасни секојдневни ситуација може драстично да се разликува од она што е се рачуна за нормално. Кај некои де, не кај сите. Ама и тие некои не се мала бројка.

И уште нешто. Мислам дека забораваме кај живееме. Не сме во Америка каде што културата на луѓето станува која ментална болест ја имаат. Не треба влијанието на тие трендови да ни го диригира размислувањето. Бидејќи ние сме многу далеку од тој тек на настани, мислам, кај нас во помалите градови уште се кријат дека одат на психолог.

Последна измена: 30 мај 2023
    На CameliaMiller, *Amethyst*, Alexandrite и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.113
    Допаѓања:
    188.634
    Ќе се надоврзам на ова, ќе ги скокнам ти вака, ти онака страните.
    Перспективите ви се различни. Пинат пишува од земја кајшто веројатно се лепат дијагнози без критериум. И апчиња богами. Баш е епидемија. Дали на психолошки состојби, дали на дијагнози, не знам. Ти пишуваш од земја кајшто доминантно (не велам ти, Петранка, Станка) се лечат од матичен или сами, со дијазепам или лексилиум (за кои јас знам дека не се најсоодветна терапија) и кајшто општо нема доктори. Јас пишувам од земја кајшто слушам дека немало доволно детски психијатри. И тоа што мене ме загрижува е како стигнавме и каде одиме со ваков тренд ли е, епидемија ли е, да недостасуваат детски психијатри.

На see.emily.play му/ѝ се допаѓа ова.
  5. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.713
    Допаѓања:
    122.252
    Она зборува дека псиxијатар и психолог се шарлатани. Ако сака од Тунгузија нека пишува.

На CameliaMiller и *Amethyst* им се допаѓа ова.
  6. Peanut Butter

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    17.504
    Не, само психолог, не сите, но најголемиот дел.

7. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.713
    Допаѓања:
    122.252
    Ти зборуваш на темава како јас која немам родено да зборувам за пороѓај како е. Некои теми ако не си ги осетила не треба да се зборуват.

На Na.talia 24, CameliaMiller, *Amethyst* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.675
    Допаѓања:
    39.956
    Баш ме занима ако не дај Боже станеш анксиозна кај кој ќе бараш чаре?

Уствари ти не си размазена, анкс не можеш да добиеш

На Alexandrite и nena2010 им се допаѓа ова.
  9. Peanut Butter

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    17.504
    Нека се затвори бе Нена, баш ми е гајле, сакав, отворив, си кажав мислење. Бре!

10. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.045
    И за лесни дијагнози или што и да е што некому лошо му влијае на менталното здравје треба да се разговара, а не да се потиснува, па и исмејува како да е помалку важно. Зошто од полесно може да стане потешко. Затоа треба да се праат ствари што ќе помагаат околу лесните дијагнози, јас лично си ги споделив моите и тебе ти беа наивни.
    Треба да се нормализира разговор за ментално здравје, кое патем опфаќа широк спектар на нешта.
    Ако немаш депресија, а ти е тешко, не треба да ти е незгодно да се пожалиш, само за да не ти кажат едно банално "ништо не ти е, brush it off".

На CameliaMiller, *Amethyst*, see.emily.play и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.793
    Допаѓања:
    40.691
    А зошто мислиш дека психолог е шарлатан, психијатар не?
    Има нестручни и во двете области, океј, ама баш ме интересира врз база на што го викаш ова?
    Кај нас богами и фалат асални психолози/психијатри. Тој завршил факултет, освен што не препишува апчиња горе доле го знае истото што и психијатрот, не дека завршил курс па практикува терапија.

На crimson, CameliaMiller, Alexandrite и 4 други им се допаѓа ова.
  12. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.664
    Допаѓања:
    29.417
    Ама не знам што сакаш да дискутираме, дали постојат ментални болести? Дека не може да се докажат?

На crimson, sparklie, bittersweet и 10 други им се допаѓа ова.
  13. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.520
    Допаѓања:
    5.780
    А да не лежи па овде проблемот, или еден од главните проблеми да речеме?:?:
    Чекај не ја отварај тек таа врата...

Последна измена: 30 мај 2023
    На Biljarkata и Peanut Butter им се допаѓа ова.
  14. Peanut Butter

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    17.504
    Оти психијатар е лекар, завршил медицина. Другиов читал, не дочитал, ќе повторам, чест на исклучоци. Одговорноста му е поголема на психијатарот, ама што се однесува до мене скептична сум и за едниот и за другиот. Жан Митрев кога можеше толку глупости да покрива, што остана за нешто многу понедефинирано од кардиологија. Да не се правиме луди, знаеме како функционира здравството, особено па приватното.

15. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.793
    Допаѓања:
    40.691
    На медицина за психологија ич не се учи. Нема тоа никаква врска, башка психологија трае четири години колку што знам, па лиценца да земат и не е тоа туку така учено недоучено. Не знам зошто имаш толкава скептичност, не е ова продавање магла туку се базира на истражувања и факти, наука е.

На Akapulka, CameliaMiller и *Amethyst* им се допаѓа ова.
  16. Peanut Butter

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    17.504
    Ниту еднаш не реков дека не постојат, за тоа дали баш толку јасно можат да се докажат не верувам, ама еве ти си психолог па ќе речам ок, еве ги сликите, така е.

Темата е дека има многу луѓе кои се дијагностицирани или самодијагностицирани од мода. Кои се причините? Бизнис? Продажба на лекови? Транс движење? Веројатно комбинација.

Ајде по 100ти пат за да запаметиме: ментални болести постојат, јеееееее!

17. Peanut Butter

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    17.504
    Сите од моја генерација кои станаа психолози беа потпросечни ученици. Толку.

На Аргентина * му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.361
    Допаѓања:
    9.320
    Хелоооууу:hai:

Се извинувам што се убацувам вака.. тука ли се пријавуваат психолози за тепање?
    Еве не знам кај терам во животов па ако може некој да ми каже зошто сум учела психологија.

Членката што ја отвори темата ако сака дискусија за ПСИХОЛОШКИ теми не треба да ги напаѓа психолозите кои пишуваат во темата и да ги омаловажува заради некое нејзино лично искуство кое било лошо. Не треба да се генерализира, ниту да се шпекулира со тоа колку од нив работат професионално а колку не.

Ако сакаш дијалог на некоја тема, треба и да слушаш, не само да те слушаат.
    Инаку е монолог!

Еве како психолог јас слободно можам да кажам дека ја разбирам сепак форумџиката што ја отвори темава и позицијата од каде доаѓа или околностите кои ја довеле до ваквите ставови.

И ги пропознавам во нејзините ставови добрите поенти и прашањата кои вредат да се постават за тема.

Се согласувам со неа дека:

Треба да се дискутира за менталното здравје, без да се става акцент на психичките растројства и болести, зошто фали такво нешто на форумов, нема доволно дискусии за превенција.

Треба да се зборува и за техниките за одржување на менталното здравје, предизвикот како да се чува м. здравје кога сме преоптеретени со обврски и егзистенционални проблеми.

Треба да се преиспитуваат начините со кои се третираат психичките проблеми како употребата на одредени психотерапевтски техники, лекови и колку е се во дадени случаи оправдани, корисни и ефикасни.

Треба да се разговара за тоа која е целта на психотерапијата и да се информираат правилно луѓето што можеби имаат потреба од неа, што може да очекуваат да добијат, што нема да можат да добијат за да имаат реална претстава што е психотерапија, да донесат правилна одлука за своето здравје, како и да се заштитат од измамници и профитери (моментот со зависност од туѓа поткрепа, надрилекари и сл).

И конечно треба да се зборува за поширокиот контекст, односно како да се одржи менталното здравје во модерното општество. Ова е нешто што беше начнато низ темава од некои членки, зошто се менуваат и времињата и светот во кој постоиме.

Ментално здравје е широка тема.
    Битна тема.

Треба да се зборува за да се шири свеста кај луѓето и да им се помогне.

Ама се губите во небитни препирки.
    Го губите фокусот.

И малку се зборуваше на психолошките теми досега.
    Премалку и недоволно според моите забележувања, а знам и дека според другите психолози.
    Не е тоа никаков тренд.
    Се подигнува нивото на свесност за нив, затоа се поприсутни во медиумите овие теми.
    Се појавува се поголема потреба од психолошка помош, затоа се дискутира за нив.

На crimson, Na.talia 24, bittersweet и 14 други им се допаѓа ова.
  19. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.361
    Допаѓања:
    9.320
    И уште нешто.

Менталното здравје е реалност. Исто како физичкото здравје.
    Всушност, постои взаемно зависна врска помеѓу нив.
    Не можат едно без друго.

Небитно е дали ќе верувате дека постои или не, дали сакате да верувате во психолошките појави, или не сакате.

Како луѓе имате психички аспект од своето битие.
    Ваше е како ќе се однесувате кон него.

Само немојте да се чудите кога „наеднаш“ ќе се случи некој психички проблем.
    Тогаш ќе морате да го адресирате, сакале или не сакале.

На crimson, Na.talia 24, bittersweet и 11 други им се допаѓа ова.
  20. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.793
    Допаѓања:
    40.691
    Можеби тоа било во твојата околина, не викам не. Ама и успехот во средно не е гаранција за успех на факултет и работа. Ехее колку такви примери има...
    Од мода кај нас нема. Кај нас - Мк. Ама погрешно дијагностицирани дали од неслушање на пациентот, дали од мрза, дали од нестручност има.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.