Ментално здравје - реалност, мода или пропаганда?

Discussion in 'Психологија' started by Peanut Butter, May 27, 2023.

1. Peanut Butter

Peanut Butter Популарен член

Мене твоето ми нема логика, и сега? А за другото, не верувам дека некој јажето го врза зашо Пинат отворила тема за ментално здравје. Или мора по секоја цена да поддржуваме психијатри/психолози и не смееме да дискутираме пошо во камен е запишано дека се 100% во право?

Нели не беа изговори, нели не смееме да судиме бидејќи не знаеме колку им е тешко?

Last edited by a moderator: May 30, 2023
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Еве, треба 100% да поддржуваме хирурзи и да мислиме дека се во право?
    Јас сум повеќе во право од хирург? Кој е повеќе во право за слепо црево, рецимо?

Ти имаш предрасуди, тоа е проблемот. Да, психијатрија и психологија се научно признати дисциплини, како што е на пример хирургија, или ендокринологија. Дали на личност со проблем со тироидна жлезда ќе речеш - а баш ендокринологот е во право?

За психолози и психијатри, важи истото како и за сите останати (доктори или логопеди, дефектолози...) - ако со еден не “кликнеш“ постои друг.

Ти пробуваш да омаловажиш цела наука, а тоа не, не е конструктивен разговор, разговор за тревки на баба Рада е.

3. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Staff Member

Lol no. :D Да, има и "такви" ама генерално не се сите. Напротив. Особено тие шо се докажале и се успешни во својата работа не се такви. Психотерапија те осамостојва за истиот и слични проблеми во иднина да ги решиш сам. Градиш снаги. Скоро секогаш кога терапија трај подолго(ако кликнале и се вратил) , терапевтот е тој шо почнува да ги ретчи сеансите и да почни процес на преќин на терапија. Пак јас ќе можам да одам кај терапевтот ко ќе сакам, ама завршивме еден процес и тој смета дека треба да преќиниме. Реално, вака изгледа терапија. Ако првиот месец се гледаме еднаш неделно, гледа дека подобро се снаоѓам, почнуваме еднаш на две недели, па еднаш месечно некој период. Па преќин.

@CameliaMiller не ми се скрола за да цитирам зато вака ќе пишам. :D Истото пишав и избришав, ако некој ми речи: "ова магично апче ќе реши се со шо се соочуваш и ти е потешкотија" абе одма го земам. О д м а. Нема ни потенцијални несакани ефекти да прочитам. И се плука дека е некој тренд или пропаганда, а уствари од очај луѓе посегнуваат по апче. Зато и ни треба mental health awareness. Оти очај не е тренд.

4. Peanut Butter

Психолог и психијатар ич не е исто. Психологија завршија сите кои едвај многу добри завршуваа во средно и немаа појма што да прават понатака, а таков да ми кажува што да правам, не фала.

Ако не се лажам психолог си? Еден тон грешки имаш во пишувањето, прекини, а не “преќини”. Тоа е знак на слабо образование, слаба основа, на муабетот погоре.

Аргентина * likes this.
  5. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Никаде не спомнав за некакво си судење. Ниту пак дека не знаеме колку некому му е тешко. Ти ме праша:

На што јас ти одговорив:
    Ако ова не ти е јасно, да пробам со еден чест пример:

Девојка има ниска самодоверба што и' влијае негативно на менталното здравје, бидејќи има повеќе килограми и не си се допаѓа самата себе како изгледа. Чаре? Треба да внимава на исхраната и да има одредена физичка активност, за да намали килограми, да подобри физички изглед. Ама не сака да биде физички активна зошто ја мрзи. Мрза - изговор. А од неа зависи.

Во контекест на ова ќе се надоврзам со превоспитувањето. Мама и тато кога бев дете ми даваа за појадок да јадам неколку кришки со салама и мајонез. Но јас не сум повеќе дете, јас сум зрела личност, знам дека тоа не е добро за мене, па ќе си направам избалансиран оброк. There - превоспитување.

*Amethyst* likes this.
  6. CameliaMiller

Очигледно немаш поима кои бодови треба за на психологија да се запишеш :D

Леле Пинат :D Зборува на дијалект, што е сосема океј на форумов :D

7. Peanut Butter

Мхм, познавам еден куп дипломирани психолози, кој од кој. А за бодови, денес сите се со сите петки.

Не коментирам за дијалектот, “преќини” е правописна грешка. Да не вртам по постови, еден тон ги има. Не се пишува со “ќ”.

8. CameliaMiller

Абе познаваш еден куп психолози, еден куп што идат на психолози, јас толку не познавам :)

И не, не се со сите петки, ни јас кога завршив средно, ни па сега еве сестра ми е прва факс, на психологија конкретно сериозни бодови требаа за запишување ;)

Преќини е дел од дијалектот, ама ајде :D

*Amethyst* likes this.
  9. theowndemon

Ако немаш шо да вратиш и се фаќаш за пишењето, то збора за тебе. :D А дека јас на форум и генерално онлајн ќе седнам ќе се пицајзлам како пишам - :*:лол не:*:

Пошто јас ја пишав реалноста. Ти пишиш само предрасуди. Па сфаќам дека за ова би се фатила.

Знам дека темава ти е за "лЕсНи" пореметувања ама ако при "тешко" вака одел процесот - шо останва за "лесно"?

Другар ми во 2020 проба да се самоубие во два наврати. И прво одеше на психотерапија интензивно секој втор ден. Самата терапевтка намали на еднаш неделно. Па два пати. Па месечно. Па му даде амин дека не мора поќе и само ко ќе има потреба. Ама не одговара да пишиме вакви работи. :D

10. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Не се согласувам дека луѓето наоѓаат изговори за ситуацијата во која се наоѓаат.
    Се работи за страв и парализа да го напуштат познатото. Затоа што познатото боли, но навикнати сме на идејата да боли.
    И многу е тешко да го победиш стравот, особено ако имаш магла пред очи.
    Не знам што сака авторот да каже со темата, но металните болести и состојби постојат.
    Човек што не поминал низ нешто слично или исто никогаш нема да разбере.
    И подобро да не се објаснуваш, затоа што секогаш ќе има предрасуди.

Angie1432 and CameliaMiller like this.
  11. CameliaMiller

Ама моментот - да ми кажува психологот што да правам (тој таквиот) :)
    Нема психолог што ти кажува ШТО да правиш. Предрасудите чуда прават.

12. theowndemon

Забавно ми е. :D Особено зошто на терапијата не се гледа реално, туку секој има верзија шо ја очекува и после разочарување ко ќе не е така. Се мислам дека негде пишевме и за ова ама не можам да се сетам. Ама терапевт нема да ти кажи шо прајш. Ќе ти поможи сам да стигниш до заклучок и да одлучиш шо ќе прајш. И мислам дека ова многу луѓе буни. :D

И неслучајно користам терапевт. Не секој психолог и психијатар е терапевт.

sweet-cherry and CameliaMiller like this.
  13. Peanut Butter

Јас им се воодушевувам на психолозите што успеваат да ги маткаат луѓето, ама не се рекло џабе, дури има овци ќе има и волна.

Секоја чест на исклучоците.

Јас се согласувам дека е мрза во прашање, само што сега новиот изговор е дека е анксиозност/депресија и сл.

14. nena2010

nena2010 Форумски идол

Јас сега одам по потреба и за конкретни ситуации кога гледам дека не можам да се носам сама.

Last edited: May 30, 2023
    *Amethyst* likes this.
  15. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Не можеш генерално за цело човештво да зборуваш, сите да ги ставаш во ист кош, поготово без да знаеш повеќе детали за нив.

Јас го зборувам тоа во контекст од оние "обичните" состојби/чувства/мисли за што ти ме праша да ти објаснам подетално. Така да, не го испревртувај муабетот, или зборуваме за тие "обичните" или зборуваме за дијагнозирани?

Едит: поентата ми е дека многу нешта влијаат негативно или позитивно на менталното здравје и битно е да си заинтересиран сам за себе низ што поминуваш, како се осеќаш, што сакаш да промениш, итн.

*Amethyst* likes this.
  16. CameliaMiller

@Peanut Butter зошто мислиш дека ги “маткаат“ луѓето? Како го заклучи тоа?

*Amethyst* likes this.
  17. Peanut Butter

За пари се работи бе Каме, еве јас тоа би го правела. Сигурно нема некој да го вратам.

Мене ми се дијагнозите сомнителни.

18. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Да била мрзата депресија и анксиозност, ќе се викала депресија или анксиозност.
    Ако излезеш од дома и почнеш да спортуваш, нема магично да исчезне состојбата во која си.
    Мрзата не претходи на овие состојби, туку мрзата, како што ти ја нарекуваш, а јас би ја нарекла безволност, е последица.

19. nena2010

nena2010 Форумски идол

А тоа што јас одам со упат и ме кошта 150 денари?

20. Peanut Butter

И на државните психолози им требаст пациенти, како инаку ќе се оправда постоењето на работното место?