1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мигрена

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од RedRose97, 30 август 2010.

1. Matea94

Matea94 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2014
    Пораки:
    585
    Допаѓања:
    451
    Охооо, јас една кутија на 10 дена, значи 9 месечно секако и успат вентор , кафетин, беналгин што најдам тоа. Зопринеата ми делува ама после неа им имам многу нус а додека го имаше суметринот топ ми беше. Морам да набавам и јас од Грција.
    Сега чекам адвил да ми донесат од Турција ми ги пофалија, па ќе споделам ама пак скептик сум дека не се триптани..

На xxx-ba му/ѝ се допаѓа ова.
  2. DaisyDream

DaisyDream Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.874
    Допаѓања:
    4.599
    Nisto od advil, toa e Ibuprofen, ist sostav kako Blocmax nas. Barem mene ne mi deluva. Ke naracam od Grcija dodeka se po odmori lugevo toa Sumetrin (ustvari Imigran se vikal prodazno ime taka sfativ po citanje).

На Matea94 и xxx-ba им се допаѓа ова.
  3. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    377
    Ах леле те разбирам, јас пијам во просек по 5-6 зопринеи а другите напади пробувам да ги решам со некои посилни nsaids. Абе греота сме. А земаш некоја превентивна терапија? Бидејќи гледам имаш доста напади месечно, не е 1-2

4. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.643
    Допаѓања:
    6.468
    Јас се држам, секако ме боли главава, ама си пијам Аналгин или Зопринеа и во ред е во глобала, уште сум на Тирамат, ама немам отидено на контрола кај мојот невролог да видам што како понатаму.

Доколку доиш не можеш да пиеш Тирамат секако, ама понатаму ти го препорачувам, лек за глава целосно да ја излечиш никогаш во живот веќе да не те заболи фала богу не постои, ама доста помага, мислам дека на страна и тоа што ја намалува честотата на главоболките, исто го намалува и интензитетот. Мене пред него буквално секој ден страшно ме болеше главата, ама јас и често знаев да стигнам до повраќање ако е многу јака болката или на време не ја оправам. Мене на ЕЕГ и КТ на глава ништо не ми се виде, така да мислам дека џабе би правела, ама неврологот секако дека ќе те прати пред да ти препише.

На DaisyDream му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Аничкаa

Аничкаa Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2020
    Пораки:
    535
    Допаѓања:
    466
    Зарем е можно да има мигрена девојче од 23 години?

6. Kala22

Kala22 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2014
    Пораки:
    833
    Допаѓања:
    1.054
    Мене ми се појави тој период околу факултет и после тоа. Еве сум 32 сега и си ја имам уште на промена на време или околу циклус.

7. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    2.989
    Допаѓања:
    14.048
    Мене ми почна на 15-16години....

8. DaisyDream

DaisyDream Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2020
    Пораки:
    1.874
    Допаѓања:
    4.599
    Mozno e. Mene i porano mi pocna. Bas na fax koga pocnav, znaci 18-19god imav. Ciklus, ako stanam rano i ne sum naspana, i promena na vreme mi se trigeri. Fakticki mnogu cesto me boli. Denes krs bev na primer :|

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    377
    И дете од 5 години може за жал

10. $ophia

$ophia Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2018
    Пораки:
    266
    Допаѓања:
    928
    Апдејт:
    Мама си плати 7 терапии мислам, во ден можеш две да направиш траат околу 10 минути (се закажува секако). Да не е на подрек, од тогаш ниту една обична главоболка а не па мигрена. И јас отидов со неа еден ден во Белград и бев присутна за време на терапијата. Топла препорака, презадоволна е жената. Прво закажуваш преглед на прегледот утврдува дали состојбата ти е соодветна за кај него, доколку не ти е, не ти го наплаќа прегледот кој чини 50€ и со него добиваш една терапија гратис фактички една не ја плаќаш.

Последна измена: 12 септември 2024
    На DaisyDream, anggell и xxx-ba им се допаѓа ова.
  11. Martina991

Martina991 Активен член

Се зачлени на:
    3 мај 2024
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    129
    Извини што правела мајка ви какви терапии

12. $ophia

$ophia Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2018
    Пораки:
    266
    Допаѓања:
    928
    KAKO IZGLEDA ŽAN VULIĆ TERAPIJA?
    Uz pomoć aparata sa odgovarajućom frekvencijom, odnosno impulsom, koji nanosimo na određeni
    deo tela razbijamo spazam u tkivu, i tako prokrvljujemo i razbuđujemo nerve, nakon čega se mišićima
    vraća pokretljivost. Žan Vulić terapija je inovativna terapija za izlečenje od skoro svake
    vrste bola, osmišljena od strane višeg fizioterapeuta Žana Vulića.

Žan Vulić terapija je skoro pa bezbolna terapija, u okviru koje se laser sa određenom frenkvencijom
    nanosi na bolno mesto, ili tkiva koja su povezana sa bolom. Laser se na tkivima
    ili bolnim tačkama zadržava nekoliko sekundi, a celokupna terapija traje svega nekoliko minuta.

https://www.zanvulic.rs/

Саша Ковачевич, Гоца Тржан и не знам кој уште не биле кај докторов.

Се изведува со едно мало апаратче (ласерче) на одредени точки.

13. indigo31

indigo31 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2021
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    7
    Препорака за добар невролог конкретно за мигрена?

14. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    377
    Марија Милановска е многу темелна и посветува внимание.
    На клиника од никој не сум задоволна ама па таму ги имаат терапиите што ни требаат. Моментално одам кај Ирена Ѓорчева и сум најзадоволна до сега од сите таму што ги пројдов

На indigo31 и DaisyDream им се допаѓа ова.
  15. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.643
    Допаѓања:
    6.468
    Васко Бутикоски во Воена.

На indigo31 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. indigo31

indigo31 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 август 2021
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    7
    Супер, фала за инфо. Се мислев за кај Демерџиев но не знам дали е баш добар за мигрена. Ако не ти е проблем, може да споделиш кои се терапиите што се достапни на клиника?

17. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    377
    Добар е и он ама проблемот е што никој од приватнициве немаат пристап до новите лекови (ова важи ако имаш хронична мигрена и треба да примаш превентивна терапија, инаку за акутен напад се знае - триптаните се прв избор ако не ти помагаат NSAIDS). За терапиите на клиника знам дека има Ajovy и Vydura, само што доста е тешко да стигнеш до нив. А секако прво ќе треба да пробаш со постарите терапии, пропранолол, топамакс, амизол…

На msh и indigo31 им се допаѓа ова.