Охооо, јас една кутија на 10 дена, значи 9 месечно секако и успат вентор , кафетин, беналгин што најдам тоа. Зопринеата ми делува ама после неа им имам многу нус а додека го имаше суметринот топ ми беше. Морам да набавам и јас од Грција. Сега чекам адвил да ми донесат од Турција ми ги пофалија, па ќе споделам ама пак скептик сум дека не се триптани..
Nisto od advil, toa e Ibuprofen, ist sostav kako Blocmax nas. Barem mene ne mi deluva. Ke naracam od Grcija dodeka se po odmori lugevo toa Sumetrin (ustvari Imigran se vikal prodazno ime taka sfativ po citanje).
Ах леле те разбирам, јас пијам во просек по 5-6 зопринеи а другите напади пробувам да ги решам со некои посилни nsaids. Абе греота сме. А земаш некоја превентивна терапија? Бидејќи гледам имаш доста напади месечно, не е 1-2
Јас се држам, секако ме боли главава, ама си пијам Аналгин или Зопринеа и во ред е во глобала, уште сум на Тирамат, ама немам отидено на контрола кај мојот невролог да видам што како понатаму. Доколку доиш не можеш да пиеш Тирамат секако, ама понатаму ти го препорачувам, лек за глава целосно да ја излечиш никогаш во живот веќе да не те заболи фала богу не постои, ама доста помага, мислам дека на страна и тоа што ја намалува честотата на главоболките, исто го намалува и интензитетот. Мене пред него буквално секој ден страшно ме болеше главата, ама јас и често знаев да стигнам до повраќање ако е многу јака болката или на време не ја оправам. Мене на ЕЕГ и КТ на глава ништо не ми се виде, така да мислам дека џабе би правела, ама неврологот секако дека ќе те прати пред да ти препише.
Мене ми се појави тој период околу факултет и после тоа. Еве сум 32 сега и си ја имам уште на промена на време или околу циклус.
Mozno e. Mene i porano mi pocna. Bas na fax koga pocnav, znaci 18-19god imav. Ciklus, ako stanam rano i ne sum naspana, i promena na vreme mi se trigeri. Fakticki mnogu cesto me boli. Denes krs bev na primer
Апдејт: Мама си плати 7 терапии мислам, во ден можеш две да направиш траат околу 10 минути (се закажува секако). Да не е на подрек, од тогаш ниту една обична главоболка а не па мигрена. И јас отидов со неа еден ден во Белград и бев присутна за време на терапијата. Топла препорака, презадоволна е жената. Прво закажуваш преглед на прегледот утврдува дали состојбата ти е соодветна за кај него, доколку не ти е, не ти го наплаќа прегледот кој чини 50€ и со него добиваш една терапија гратис фактички една не ја плаќаш.
KAKO IZGLEDA ŽAN VULIĆ TERAPIJA? Uz pomoć aparata sa odgovarajućom frekvencijom, odnosno impulsom, koji nanosimo na određeni deo tela razbijamo spazam u tkivu, i tako prokrvljujemo i razbuđujemo nerve, nakon čega se mišićima vraća pokretljivost. Žan Vulić terapija je inovativna terapija za izlečenje od skoro svake vrste bola, osmišljena od strane višeg fizioterapeuta Žana Vulića. Žan Vulić terapija je skoro pa bezbolna terapija, u okviru koje se laser sa određenom frenkvencijom nanosi na bolno mesto, ili tkiva koja su povezana sa bolom. Laser se na tkivima ili bolnim tačkama zadržava nekoliko sekundi, a celokupna terapija traje svega nekoliko minuta. https://www.zanvulic.rs/ Саша Ковачевич, Гоца Тржан и не знам кој уште не биле кај докторов. Се изведува со едно мало апаратче (ласерче) на одредени точки.
Марија Милановска е многу темелна и посветува внимание. На клиника од никој не сум задоволна ама па таму ги имаат терапиите што ни требаат. Моментално одам кај Ирена Ѓорчева и сум најзадоволна до сега од сите таму што ги пројдов
Супер, фала за инфо. Се мислев за кај Демерџиев но не знам дали е баш добар за мигрена. Ако не ти е проблем, може да споделиш кои се терапиите што се достапни на клиника?
Добар е и он ама проблемот е што никој од приватнициве немаат пристап до новите лекови (ова важи ако имаш хронична мигрена и треба да примаш превентивна терапија, инаку за акутен напад се знае - триптаните се прв избор ако не ти помагаат NSAIDS). За терапиите на клиника знам дека има Ajovy и Vydura, само што доста е тешко да стигнеш до нив. А секако прво ќе треба да пробаш со постарите терапии, пропранолол, топамакс, амизол…