Мигрена

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од RedRose97, 30 август 2010.

1. tanjita

tanjita Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.298
    Допаѓања:
    4.097
    ми мине со Imigran или сега со Forcet од Грција шо ги зимам. Демек да не се трујам да пробам со пирс.
    Од една страна сум скептична мислам дека нема да помогне, а од друга страна сум радознала . Плус шо ме кочи е дека се оди кога имаш мигрена.Јас тогаш не сум способна да седам а не да патувам до Скопје.Тоа е прична плус оти не сум ставила до сега.

2. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.093
    Допаѓања:
    11.857
    Па не е рекла казала, еве девојката неколку поста наназад кажа дека и помогнало.
    Мајка ми веќе една недела се буди свежа, кај неа буквално секое утро беше со главоболка, ќе видиме натаму како ќе биде.
    Јас да ја имам оваа мака би ставила, ич не се мислам . Додека не пробаш нема да знаеш а и не се работи за некоја голема сума пари.
    Пак ќе кажам за 2,3 месеци како ќе биде. Се молам да има резултат, оној кој што има мигрена и близок со мигрена знае која мака е.

На Cosmic Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  3. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.093
    Допаѓања:
    11.857
    Нас не ни кажаа дека со мигрена треба да се оди. А така ако требаше и ние немаше да одиме. Мајка ми кога ја боли глава од кревет не станува а не па до Скопје да патува. Има во Гевгелија, Охрид и Скопје. Каде ти одговара најблиску таму.

4. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    645
    Допаѓања:
    473
    И јас сум со Имигран или Зопринеа… мислам дека се зависи колку често ја имаш, ако е хронична (повеќе од 4-5 месечно) веројатно нема штета да пробаш ако веќе не земаш терапија, освен ако не ти повредат нешто што не треба или да се инфицира местото. Што ваљда не се случува.

Баш тоа е рекла казала, искуства на луѓе што ги знаеме и не ги знаеме, дали пријатели, дали од форум… сакам да кажам нема конкретно истражување со статистички значајни резултати кои покажуваат подобрување. Не значи тоа дека не помага:) се надевам дека ќе и биде добро на мајка ти, стварно и посакувам да се спаси! Јас сега после пораѓај ќе почнам со нова медикаментозна терапија, ама ако немам резултат сигурно кога тогаш и ова ќе го пробам. Во право си, голема мака е и за тој што има мигрена па и за тие околу него:(

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  5. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.093
    Допаѓања:
    11.857
    Не се базирај многу на статистика, мајка ми најопаката болест ја победи пред повеќе од 20 години, а податоците друго велат. Пробај се што ќе слушнеш оти болката е голема, јас кога ја гледам се распагам како се мачи а таа си знае колку е болно :(
    И млечни производи треба да исфрлиш, мајка ми не е скрос, постојано и велам, ништо не користи од нив ама кисело млеко често јаде. Внесувај магнезиум и б витамини посебно б12. Месо исто не ама барем на минимум.
    Чудо е колку мигрена има сега и кај младите, страв да го фати човек.

На xxx-ba му/ѝ се допаѓа ова.
  6. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    645
    Допаѓања:
    473
    Пробано ми е се, од исхрана, до витамини (и б2 да знаеш наводно игра улога), до три неуспешни превентивни терапии… ништо:( бременоста ми донесе мало олеснување ама сега при крај пак зачестија. Многу тешка ситуација. Од срце и посакувам на мајка ти олеснување на симптомите, па ако за некој месец е се уште подобро, ќе имам надеж да пробам и јас:l:

На Cosmic Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  7. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.093
    Допаѓања:
    11.857
    Да и б2 заборавив да кажам.
    Се надевам ќе најдеш решение, со мало дете најверојатно ти е претешко :hug: :f:

На xxx-ba му/ѝ се допаѓа ова.
  8. vans001

vans001 Активен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2025
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    51
    Колку коштаат тие Forcet?

9. tanjita

tanjita Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.298
    Допаѓања:
    4.097
    Околу 10 евра. Во Солун ги најдов.
    Кога одиме на одмор претежно Лептокарија, Неа Пори ги нема. Само Имигран има во помалите места и тоа не секаде.

На vans001 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. tanjita

tanjita Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.298
    Допаѓања:
    4.097
    Пиев Суметрин ама бидејќи ги нема почнав со Имигран. Нашиве Номигрен и сл не ми помагаат бидејќи имам премногу јака мигрена. Имам скоро 20 год мигрена и не се издржува.
    До пред некоја година со кетонал и аупарин во брза помош ми оелснуваше ама сега веќе ни тоа.
    Со апчињава сум ок. И затоа мислам пирсинг на вакви страшни болки не знам дали помага. Во болница завршувам од повраќање и болки а не ми помага инекција.

11. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    645
    Допаѓања:
    473
    Суметрин и Имигран е исто, генеричниот лек им е суматриптан. За јаки мигрени ко нашиве не помагаат кетонали, бруфени и слично. Јас имам мала залиха суматриптани од Грција (едно време ги снема ко Имигран па ги најдов под две-три други имиња), а кај нас до пред некое време имаше золмитриптан - Зопринеа, што моментално ни тоа го нема. Среќа што и од тоа имам мали залихи. Ама евентуално ќе се потрошат и не знам после што ќе се прави:( ме плаши зошто знам дека ништо друго не помага. Се надевам ќе снабдат наскоро, срамота е од 7 видови триптани да немаме ниеден во државава!
    За пирсот ете… веројатно нема штета да пробаш, можеби и јас еден ден ќе пробам ама си има превентивни терапии за мигрена што се користат со години, можеби треба да позбориш со невролог за нив.

12. tanjita

tanjita Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.298
    Допаѓања:
    4.097
    Зимај Forcet од Грција. Предобри се. И Imigran ги има во Грција.
    Најди аптека која може да ти ги носи ама ќе ти ги наплати дупло.

На eliesaab и xxx-ba им се допаѓа ова.
  13. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    645
    Допаѓања:
    473
    Штом се потроши залихава обавезно ќе побарам Forcet. Гледам дека е исто суматриптан тоа, ама добро е да се знае под кое име да барам ако нема Имигран. Фала ти:)

На tanjita му/ѝ се допаѓа ова.
  14. krofnicka27

krofnicka27 Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2016
    Пораки:
    842
    Допаѓања:
    12.723
    Ве молам кажете што да барам во аптека да ми помине мигренава ќе полудам веќе од ко станав едвај ја држам главава… Особено вака пред добивање ми е дупло полоша од вообичаеното… Номигрен не ми помага, Зопринеа ми се многу јаки и се препотувам и ми се врти од нив, не сакам да ги пијам иако ми поминува главоболката од нив… Ми треба нешто итно да ми помогне да одам да купам пошто не се издржува :(:(:(:(

15. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    645
    Допаѓања:
    473
    Налгесин? Мене некогаш на почеток ми помага амс 550мг. Или бруфен од 600, макар што налгесинот повеќе ми помагал. Јас го комбинирам со зопринеа при особено силен напад, ама штом викаш не можеш со зопринеата… пробај налгесин. Или нека ти препорачаат во аптека некоја комбинација со кофеин.

На krofnicka27 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. vans001

vans001 Активен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2025
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    51
    Донесоа зопринеа?
    Не сум у Мк а се враќам набрзо ако нема од овде да се обезбедам, тука има али дупло поскапи..

17. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    645
    Допаѓања:
    473
    Оф немам појма, јас дека бремена не смеам сега зопринеа, само имигран. Баш ќе прашам деновиве.

На vans001 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.432
    Допаѓања:
    20.924
    Со главоболки сум од 2021 година. Тогаш имав многу стресна ситуација што најверојатно беше тригер да почнат. Претежно ме боли десната страна од главата и окото. Ако се напијам апче дур е многу мал интензитетот на болката, поминува. Ама ако случајно го испијам покасно не помага. До скоро пиев само ибупрофен бидејќи доев. Официјална дијагноза мигрена немам, ама болката личи на таква.

Е сега вчера излегувајќи од дома одеднаш ми се замагли пред мене. Мислев дека е од сонцето, ставив наочари и продолжив да одам. Стигнав до маркет, таму ми беа замаглени сите натписи и имиња на производи. Отидов некако до канцеларија, седнав, мислев нешто ми паднал шеќер, притисок зошто главата воопшто не ме болеше. Испив Кола кола, каснав благо, ама не помина. Траеше околу саат време и тогаш маж ми ме однесе на лекар. Матичната ме прати на неврологија. Таму ме прегледуваа двајца доктори, прво мислеа мултиплекс склероза, ама го исклучија тоа, па ми поставија сто прашања, ми ставија инфузија и урбазон и ми закажаа магнет на глава. Исто ме пратија и на очен, таму излезе сѐ уредно.

Ќе излажам ако кажам дека не сум испаничена, паметот ми оди сегде. Они спомнаа нешто дека и мигрената може да направи таква аура, ама за сѐ беа со резерва, нормално зошто дур не видат снимка не можат да знаат што е.

Имал ли некој вакво или слично искуство од мигрена?