Здраво. Имам три апченца Зопринеа со рок до 05/2025, можам да ти ги дадам доколку ти одговара да ти ги пратам по карго. Спојлер
Ти благодарам, но мене ми треба за наредниов период, не знам кога ќе добијам мигрена, а рокот е до сега. Во секој случај ти благодарам
Вие со мигрена, колку често имате полесни главоболки а колку често од оние тешките со јака главоболка, повраќање и малаксаност?
@anggell Jas polesni imam cesto, zavisi, nekogas i 2 pati nedelno, nekogas i 3pati..nekogas i 10dena sum raat. Od poteskite, so znam ne vodam red, ama ednas do dva pati mesecno odprilika.
Tie lesni sto gi vikas ne gi dozivuvam kako lesni, macnina i gadenje imam, no triptanite sto gi pijam mi pomagaat i nemam simptomi, inaku mnogu cesto gi imam, teski nemam.
Da, mora nevrolog prvo da dijagnosticira deka e migrena, toa e za migrena edino sto pomaga. Se pijat neposredno pred da pocne glavobolkata koa ke pocnes da cuvstvuvas pulsiranje inaku nema da ima efekt.. Ne znam sto drugo detalno te interesira..
Золмитриптан, како Трекар и Зопринеа? Па не смеат повеќе од 6 апчиња во месецот. Јас кога имам силни напади по 3во два дена пијам
Ne smee tolku, ne gi pies pravilno verojatno, ja osekjam koga ke me boli i edno od 2,5 mg mi pomaga ako go ispijam na vreme.
Благи главоболки мајка ми има скоро секој ден. Со беналгин и б6 поминува. Вака тешки со повраќање некогаш нема по два месеци, овој месец имаше два пати и скоро ниедно апче не и помага тогаш. Ставаше и два пирса првиот месец имаше многу промена, болки ама скоро неприметни. Сега пак по старо. Веќе не знам што да пробаме. Кај неа ни со климаксот немаше промени. Климаксот и помина уште е со мигрени а ги има од 20 години. Вие најверојатно сте многу помлади од неа, скоро секој втор е со мигрена. Тој што има член со мигрена знае што мака е без да ја осети физичката болка
Еден доктор ми рече оваа е најголемата неверна болест. Сакаше да ми каже дека стварно многу јака е болката ама никој не верува, народот мигрената ја смета само како "главоболка". Напиј се апче за глава и ќе ти помине Мене ме интересира дали откако сте родиле имате некоја промена на подобро? Дали ви се намалила јачината на нападите? Не мислам додека се дои , туку подоцна на подолг рок.
Ne Duri mislam poveke me boli sega. Koga bev bremena nemav migrena. I dodeka ne dobiv prv ciklus posle poragjaj. Znaci i hormonite vlijaat. Zasto samo za zeni so migrena slusam, a nieden maz...
Isto skroz i jas, u dvete bremenosti nemav migreni samo glavobolka koja minuvase so paracetamol od koga dobiv ciklus ete gi pak nazad. Tuku kaj da barame sega triptani i kakvi?
Ама во бременост е нормално да нема. Јас у прво тромесечие имав после веќе не. И кога добив уште немав. Се додека доев. Не дојам веќе пола година почнаа чат пат мигренозните напади. Само не се како порано. Тогаш од кревет не можев да станам и отсуствував од работа. Откако родив подобро е, подобро барем во споредба со тоа на какви болки бев научена. Ама последниве напади ми беа малку појаки па затоа ми е страв дали ќе се вратат толку лошо како што беа? Или има надеж да ми бидат со помал интензитет за разлика од порано кога тие денови само ги преживував и чекав да поминат.
Јас па откакп се породив, и добив, па одбив од доење, тел тогаш мн јаки почнаа да ме фаќаат, пред тоа беа "гола вода" ништо во споредба со тие од после. Ама за среќа, од февруари ме нема фатено таква јака мигрена, тогаш на дежурен завршив, ми дадоа секако апчиња што не можев кај нас да го најдам, витамини некои, вентор со дијазепам, и два прашоци на природна базс, мене ми помага сето ова.
Мене само додека бев бремена ми ја снема магично. Не дојам ама мислам после некој месец откако се породив ми се врати. Ми се појавува или пред/за време на циклус или при нагла промена на време.