Мајка ми има страшни проблеми од мигрната. Неа најчесто и помага масажа, топли облоги на вратот и челото. Потоа притискање со палците на слепоочниците и кружно движење. Од лекови најчесто пие Аналгин и некои странски како се викаат не ми текнува..
Здраво на сите, Јас сум Теодора и моментално работам на развој на веб апликација поврзана со мигрена, со цел подобро да се разберат симптомите и тригерите што влијаат на појавата на мигренозни напади. Би ми значело многу доколку сакате да одвоите 3–5 минути и да одговорите на кратка анонимна анкета, која ќе помогне во подобрување на ова решение. Анкетата е на Microsoft Forms и одговорите се целосно анонимни. Ви благодарам однапред за времето и поддршката Линк до анкетата: https://forms.office.com/e/WArf2hn7uz?origin=lprLink
За Zoprinea никој не знае зошто не носат во Македонија. А веќе неколку месеци нема золмитриптан ниту како Trecar. Се јавив кај увозникот на Trecar ми рекоа проблемот е кај производителот во Србија. А во Србија немаат проблем со Trecar, значи кај нас е проблемот во увозот. Во Февруари во Грција прашував за золмитриптан во многу аптеки и секаде ми рекоа во Грција се забранил золмитриптанот, го нема веќе. Имаат само ризатриптан и суматриптан. Зедов ризатриптан ама не ми е баш нај нај... Золмитриптанот има повеќе ефект за мене. Не се издржува голготава... Следнава недела ќе одам на консултации за аплицирање на ботокс.
Кај ќе идеш на консултации? Мислиш толку сме напреднати ние у ова дупкава од земја, мислиш неам прашано и за таа опција? Кај нас нема такви специјалисти што аплицираат ботокс за мигрена. Тоа се аплицира на скалпот и на тилот, во Канада, САД има и во поразвиени држави.. Се договарам некако суматриптан од Холандија и Белгија од познаници што имам па да ми носат. Мене суматриптан ми е ок ист ефект како зопринеа али го нема ни тој кај нас.
Видов пост дека во ПЗУ Превентива 99 прават окципитални блокади против главоболки/мигрени и ќе одам таму да прашам и за апликации на ботокс и за окципитални блокади. А во Белград има гледам приватна клиника Меди хелп таму аплицираат и ботокс , а прават исто окципитални блокади на нерв, ваљда нешто ќе помогне ..П.с. околу апликацијата на ботокс, да, неврологот ми кажа дека треба да се аплицира дел високо фронтално , дел во вратот . Исто ми предложи и да пробам со пирсинг. Кај некој има ефект, кај некој не...веројатно се што е на располагање треба да се проба, се додека не се најде лекор. Кај секој различен е ефектот.