1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мигрена

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од RedRose97, 30 август 2010.

1. joyful

joyful Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2017
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    2.557
    И јас ја имам веќе неколку години. Мене ми започнува со аура, па после ми почнуваат болките. Пиев nomigren, па zooprinea и не ми помагаа кој знае колку. Главата ме болеше уште една недела после тоа. Бев на невропсихијатар и ми препорача, кога ќе ми почне аурата да се напијам diazepam од 5 и аналгетик (аналгин, блокмакс) и можам да кажам дека ми е многу подобро.

На Mantub му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.187
    Допаѓања:
    7.744
    Здраво плисс хелппп
    Може да споделите какво искуство имате со мигрената. На колку време ви се јавува напад. Што ви смета на главата како наоѓате чаре што апчиња пиете, пишете буквално се за мигрената секоја информација е добредојдена... оваа болка не се издржува ,пијам номигрен и секогаш повраќам ме боли само левата страна цела, од главата од горе надолу кај окото, увото. Неспособна сум да завршам било каква секојдневна обврска,осетлива на мирис,бучава, светлина чувствувам замор и од кога ќе помине нападот другиот ден цел ден се чувствувам исцрпена. Кога правев еег ништо не се покажа според што се утврдува дека некој има мигрена? Извинете на долг пост

Последна измена: 5 ноември 2020
  3. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    2.989
    Допаѓања:
    14.074
    каква ти е аурата? колку ти трае?

па нема лек, освен да водиш колку што можеш здрав живот, редовно спиење, редовна квалитетна здрава исхрана, помалку нервози, помалку дразби. инаку денот пред да добијам аура и поинтензивни болку секогаш повеќе мокрам, по тоа можеш да приметиш и ти ако ти ссе случува истото. одмор од екрани исто така треба и тоа е тоа

Последна измена од модератор: 6 ноември 2020
    На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.187
    Допаѓања:
    7.744
    ти каква аура имаш? На кој начин утврди дека имаш мигрена?

5. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.230
    Како може да се разграничи мигрена од другите видови главоболка (на пример, тензична?)

И што се' подразбирате под аура?

6. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    2.989
    Допаѓања:
    14.074
    Ужасна аура, ми се губи речиси цело видно поле на лево око, прво почнува како точка како искра па се зголемува, со флуросцентни бои, ужас кко што има на гугл слики скроз така;( ми трае пола саат обично еднаш ми се случи подолго да трае, хорор.
    Па ми се кочи лицето, аура, после тоа главоболка, гадење, претходниот ден мн мокрам, така дијагноза

7. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.187
    Допаѓања:
    7.744
    И мене ме интересира истово бидејќи јас по сите симптоми имам мигрена... ама вака со збор само, дали може со нешто да се потврди тоа со некое снимање? Еег правев не покажа ништо...

Аурата ти се јавува пола сат пред да ти почне главоболката ?
    А јас пак приметив дека секогаш кога и да се напијам номигрен после тоа многу често мокрам..

Последна измена од модератор: 7 ноември 2020
  8. Slatkata00

Slatkata00 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2019
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    1.558
    Кај мене три дена многу ме боли целата десна страна на главата како да не е моја... ми смета светлина и ми се гади многу

На baguf4e, Erika.greeneyes и Anie93 им се допаѓа ова.
  9. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    2.989
    Допаѓања:
    14.074
    Ми се јавува аура па после почнува главоболка да пола саат, а помине ајра ужасна главоболка

10. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.187
    Допаѓања:
    7.744
    Не сум почуствувала такво нешто. Само знам дека цела лева страна над окото, окото надоле увото некогаш и позади кај вратот ама поретко. Левото Око мислам дека ќе ми истече неможам да го вртам погледот ни главата...

На Slatkata00 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Slatkata00

Slatkata00 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2019
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    1.558
    Кое апче го пиеш?

12. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.187
    Допаѓања:
    7.744
    Секакви апчиња пробав ништп ме ми помагаше. Сега ги пијам но мигрен ми помагаат но некогаш ни тие не ми помагаат. Кај мене е лошо што секогаш повраќам и имам како една фаза... ден пред мигрена кога главава се подготвува да ме боли другиот ден интензивни измачувачки болки со повраќање ми смета светлина звук мириси... и тоа ми трае цел еден ден некогаш 2,3 и после тоа како постмигрена кога болката поминала ама сум цела исцрпена мамурна... ако некој има слично или друго искуство нека каже

13. Slatkata00

Slatkata00 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 септември 2019
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    1.558
    Кај мене е слично само што болката трае 3 дена ми смета зук и светлина и мирисот ми е поинтезивен тие денови пијам аналгин

14. joyful

joyful Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2017
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    2.557
    Aурата ми трае 30 мин. Ми се скратува пола видно поле, поточно имаш чувство дека не гледаш со едното око. Во вид на цик-цак линии ми е, најчесто во горен десен агол. После аурата ми почнува главоболката.
    Кога ќе осетам дека ми се стеснува видното поле веднаш пијам дијазепам од 5мг, блокмакс и магнезиум. Главоболка речиси и да немам после тоа.
    Инаку неуробион пиам редовно.
    Гледам скоро повеќето пиете номигрен, мене невропсихијатарот ми рече дека се едни од полошите апчиња, речиси и да не ги препорачуваат повеќе. Зоопринеа се далеку подобри. Најдобро да одите на преглед, да си ја кажете клиничката слика и да добиете соодветна терапија и совет од невропсихијатар.
    Знаеме дека ништо не може да ја излечи ама можеме да си помогнеме за да имаме полесна клиничка слика.

Последна измена: 7 ноември 2020
  15. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    2.989
    Допаѓања:
    14.074
    А има ли нешто за да се прекине аурата?тоа ми е најгрдо ;(

16. joyful

joyful Популарен член

Се зачлени на:
    3 април 2017
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    2.557
    Нема :(
    И мене ми е најгрда, ме фаќа паника и се си мислам нема да ми помине :D

На Anie93 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.426
    Допаѓања:
    24.829
    Мене ми се проретчи појавата на мигрена со редовно пиење на Магнезан (магнезиум со Б6). Многу поретко добивам мигрени и многу послаби се откако почнав секоја вечер да пијам. Исто така, најмногу ми помага комбинација на апче за болка и апче за смирување, или поконкретно јас комбинирам лексилиум со Нимер.

На Anie93, baguf4e, AAKG и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    2.989
    Допаѓања:
    14.074
    Истоо! Скроз:lol:

На joyful му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Erika.greeneyes