Здраво , Во Брак сум 7год , сакам да останам Бремена , но никако но може . .. Цело време мислев дека имам Полицистични Јајници ( така ми кажа гинеколог , кај и да одев истото ми го кажаа ) Пред 2 дена бев кај друг Гинеколог и тој ми кажаа ; Неразвиена Матка , Мала , и Мн Прехладена . ( немаш полицистични јајници е е чисто внатре ) и гога и да останеш Бремена ке имаш спонтан се додека не се шири Матката . Некој со искуство да ми помогне ако може , со оваа Неразвиена мала Матка да ми каже дали е страшно тоа и дали има шанси за забременување ? Фала однапред
Zdravo te molam za informacija kaj koj doktor se poragase i ti gi izvadi miomite pri poragaj.Seag sum 35+1 imam miom od 6-7 sm i misla mi e kaj koj doktor da odam za poraganje
Дали некоја од вас правела операција за целосно отстранување на матката? На гак се направени сите испитувања хематолошки статус, екг, ренген на плуќа, крвна група, средба со анестезиолог и сега е на листа за операција. За колку време би се јавиле за да се изврши операцијата, дали многу се чека заради ковид, искуства? Кога е прашано кога би се направила операцијата и рекле дека докторот си има своја програма и сега сме во неизвесност, без никаква информација.
Здраво Монче. Се надевам дека сте супер и јас имам прашање на оваа тема. Околу миом и бременост. Дали во бременост растеа миомоте кај тебе? И мисла ми е околу утрогестанот дали да продолжам да го ставам превентивно... што ти рекле тебе на таа тема? да не тој случајно влијае на растот на миомите па може е подобро да се прекине
@marijamarkoska te citam..utrogestanot ni slucajno da ne go prekines bez konsultacija na ginekologot,ne vlijae na rast na miomite.Vo bremenosta normalno e da porasnat miomite no potoa bi trebalo pak da si se vratat kako sto bile. Od iskustvo ti pisuvam,ostanav bremena so cela miomatozna matka,edna od ginekolozite mi velese odma da se otstrani plodot sekako ke imas spontan..na pocetok imav problemi so bolki i krvarejne prvite meseci..posle se sredi pa ne samo demek sto nemozev da ja iznosam do kraj tuki posle 2 nedeli od terminot se porodiv,ne se plasete od miomi vo bremenost,ne se preopteretuvajte so niv,sledete go razvojot na bebceto.Pozz
Ти благодарам премногу. Многу ми значи ова за психолошка поддршка. Во дилема бев затоа што некаде прочитав дека растат од естрогени, а некаде дека и од прогестерон расте. Исто така никој од докторите кај кој сум била не ми рекол дека поради миомот да се однесувам како да сум со ризична бременост па се однесувм нормално, се надевам тоа е во ред
Здраво женички. Во 2014 година вадев 2 миома на државно кај тофовски тогаш не бев ни мажена операцијата беше со класично. Веке 2.5 години откако сум мажена со мажот пробуваме за бебе ама никако да биде. Правев испитување пап тест микробиолошки брисеви проодност на канали се е чисто. Мажот ми правеше спермограм и тоа е супер за на крај да се открие дека имам пак миом бев во ремедика кај димитров. Се договоривме за следниот месец лапараскопски да се отсрани. Дали некоја има искуство од таму и колку би ме чинело отприлика се вкупно... Поздрав имајте убав ден
Јас есенва треба да правам миомектомија, ама најверојатно со класична операција поради големината на миомите. Се одлучив за Ремедика и Димитров бидејќи од многу места и извори добив препорака за него како врвен стручњак за миомектомија. Кога прашав за цени ми рекоа +/- 2000 евра. Лапароскопски е нешто поевтино (од девојка што правела добив инфо дека ја чинело 111500 денари). Инаку и јас сум во процес на инвитро. Досега не сум направила трансфер баш поради миомите.
Утрогестан користев цела бременост, не го прекинувај никако, тој те штити. Миомите растеа, пораснаа скоро дупло но не пречеа. Со лесно
Ти благодарам за одговорот. Јас немам никаква мака, се надевам така ќе е до крај. Се однесувам нормално. Не ми рекоа нешто посебно дека треба да се однесувам во смисла мирување или нешто сл.
Женчиња здраво. Следната недела закажав да вадам миом кај димитров во ремедика тој ми рече да бидам гладна жедна со запискава и негативен тест. Е сега незнам што е тоа ЗАПИСКАВА ако знае некоја од вас да ми каже. Фала однапред
Zdravo na site dali moze sovet ili vase iskustvo za miom i bremenost dali da se ceka za operacija ili da se ostanuva trudna ili pa dali posle operacija moze da se zacnuva i kako ide so carski rez i bebeto i miomot da go izvadat fala
Здраво Феминки! Ги читам одговорите темелно, вчера гинеколог ми кажа дека имам миом надвор од матка кој нема да пречи за забременување но е 8cm, тој препорача да се извади. За 3 дена ме прати кај Горан Димитров на клиника на консултација… Земав чај од Билна аптека-мешавина која помагала за миоми, ќе пијам рецептот со ленено семе, и ќе земам влошки од Тинде. Немам раѓано и сум 30год. Навистина не би сакала да одам на операција…