За боледување прво матичната може да отвори 14 дена сметајќи од ден на операција. После со отпусно писмо може преку комисија + 30 дена. За море јас би рекла првиот мессец сигурно не бидејќи раната нема да е уште убаво зарасната ќе ти пече
Благодарам само ке прашам за сигурно како да прочитав дека 6 недели треба да поминат па и одморите дојдоа да не пропуштам
Во 2014 година средината на јуни бев класично оперирана а на средина од август месец бев на море. Боледување имав скоро месец ипол ама мојата работа не е физичка. Секоја жена и организам е различна. Самата ке се осетиш дали си спремна за на работа
Devojki zdravo imam prasanje do vas minatata nedela mi otkrija miom od 6cm nemam nekoi komplikacii od nego samo poslednite meseci imam po obilni krvarenja za vreme na ciklus i posilni bolki. Ginekologot mi preporacuva da pravam operacija a iskreno strav mi e i ne bi sakala. Ovoj caj za lekuvanje na Miomi mi go preporaca moja rodnina kojasto go ima korosteno za cisti i e zadovolna od nego. Prasanjeto mi e dali nekoja od vas go ima koristeno dali navistina e efikasen da dava rezultati. Fala vi
Реално да ти кажам, ништо не помага да го снема миомот. Сум пробала сè, диети, капки, може ќе се намалел привремено па пак после си ја враќаше големината. Кај мене не правеше никакви проблеми, ни крварења ни ништо. Сега сум бремена и исто не ми прави проблем засега.
Da ama mene me zagrizuva ako ne go odstrnam strav mi e da ne se imam pogolemi komplikacii moram da go lekuvam nekako
Sestra mi imase miom od 4cm piese od cajov nekade 3-4 meseci mislam sega na zadniot pregled nemase nisto i bese isusen. Jas imav problemi so ciklusot (neredoven) mi docnese, mi doagase po 5-6dena porano piev i jas 2 pakuvanja od cajot i mi se regulirase ciklusot mnogu podobro se custvuvam bi ti go preporacala da go probas nema sto da izgubis.
Пробај, ништо не губиш. Ама ако крвариш и понатаму најдобро е да го извадиш. Си била на преглед кај Димитров во Ремедика? Топло ти го препорачувам докторот, нема поголем стручњак од него за овие проблеми.
Не знам, јас кога се распрашував секогаш ми го посочуваа Димитров од Ремедика и евентуално Тофовски на ГАК.
Pred 5-6 dena pocnav da krvaram i da imam bolki vo dolniot del na stomakot. A ciklusot treba da mi dojde za dve nedeli. Go naracav cajot denes mi e 4ti den sto go pijam iskreno zadovolna sum do sega se sopre krvarenjeto i mi se smirija bolkite ke prodolzam so koristenje 3 meseci ke gi pijam pa ke odam na pregled da vidam kakva e sostojbata.
vo oktomvri mesec mene me operirase dimitrov prvo bese otkrien eden za nekoe vreme bea dva a na operacija mi izvadil duri 3.od niv nemozev da ostanam bremena. Vo januari ostanav bremena za zal zavrsiv na kiretaza bese prazen sakus nemas eplod vo nego sega sum vo novi obidi. Dimitrov e prekrasen doktor so golemo iskustvo, na site bi go preporacala...
ана матоска треба да си ја искине дипломата и да си иде дома. ана матоска не виде полицистични јајници и не виде 4 миоми. згора на се односот како да си дошол на егзекуција.. ужас
Колку е голем ? Дали расте со тек на време? Дали крварите ? Дали имате болка? Дали планирате бременост ? Каков миом е - интрамурален, субмукозен, субсерозен? И уште многу други прашања што на крај ве водат до еден заклучок- дека секој случај е индивидуален Консултирајте гинеколог дали има потреба од интервенција или не
Јас 2019 правев лапароскопија имав петелкаст и субсерозен миом 7 и 5 цм. По две години хистероскопија со два субмукозни на задниот дел во матката. По неколку месеци ми се јавија два интрамурален на горниот дел во матката мали се 3цм со 2.50цм но се обидувам со терапија Кломифен за инсеминација пред 1недела но поради нив многу ми е тенок ендометриумот и докторот кај што ме води Таше во Плодност не ми препорача бидејќи ќе заврши со спонтан. И сега сум во хаос не сакам пак на операции здравје што биде ќе биде. Дали некој можеби знае природен лек за тенок ендометриум. Да сподели искуство.
Миомите се чудна работа. Јас веќе 10год.немам мензис,а нели треба да се исушат,мене прошлата година ми најдоа 5 миоми во матката. Пиев чај,ама слаба помош!
Dali imste koristeno vloski na tiende za miom.i cajot na tiende i dali imal nekoj pozitivno.iskustvo da mu se isuse miomot od vloskite i cajot
Jas imam miom od 6cm.i mi preporacuvaat vadenje nikako trudna so nego nitu pak sum imala sansi so in vitro so miomot. Vo bunilo sum skros bidejki edni kazuvaat obavezno vadenje drugi ne treba