Јас два пати имам правено интервенција вадење миоми. Сега спремам документи за инвитро но имам миоми мали се докторот потенцира дека нема проблем. Така да се надевам ќе излезе се како што треба. До две дијагнози сум миомектомија и аденомиоза. И нема откажување.
Dali imavte golemi miomi jas imam 6cm.miom i mi vikaat deka od toj ne mozam da ostanam bremena deka toj pravi problem bidejki bil bas kaj sto treba da se zakaci embrionot,i mi preporacuvaat vadenje na istio.
Prviot pat koga pravev laparoskopija mi bea 6cm i 7cm posle oporuvanje na 6 meseci koga pocnav so ispituvanja i konsultacii sledenje za bremenost izlegoa uste 4 novi od koi dva bea na zadniot sid na matkata i moraa itno da se vadat zs nemozev da ostanam bremena. I pak imav intervencija letovo. Poslednite meseci so terapija klomifen i letrozol za insemenacijata pak neuspesno zaradi drugite dva. I od samata terapija tie imaa porasnato. I se odlucivme za invitro cekam samo uste nekoj rezultati.
Kade se operiravte,mene poradi toa ne mi se odi na operacija bidejki dodeka zakrepnes i povtoren obid za bebe povtorno ke ima novi za zal.
Jas odam veke 4 godini vo Plodnost kaj doktor Tashe toj mi gi pravese intervenciite i site sledenja. I samiot mi potencira koga go prasav zosto pak izlegoa ili e genetski ili samiot organizam gi stvara. Kaj mene majkami e so toj problem. I rece deka mozno e i na drugi mesta da izlezat na bilo koj organ. I bese vo pravo pred 1 mesec i na tireoidnata zlezda na eho mi najdoa nekoj cvor izrastok. Ama ne se opasni fala bogu so golema nadez nestata se ispolnuvat.
Zdravo I jas se soovhuvam sega istitot vash problem ...miom od 6cm ne mi pravi nikakvi problemi ne go osekjam ama me zagrizuva stavot na doktorite Deka ako ostanam bremena mozno e da pravi neshto... Pijam chaevi I mislam deka malku mozebi se namaluva Dali moze da pishete eve po Edna godina kakvo e vasheto iskustvo Kako si pominavte shto pievte? Blagodaram mnogu
Здраво дами кралици лавици Во оваа тема овде прв пат пишувам,ме чека по се изгледа операција вадење миом на матка со класична миомектомија не поради големината туку местоположбата..го имам со години..еден е..некаде 3,5 на незз колку точно беше не е голем ама најверојатно после сите други испитувања кои се во ред се претпоставува дека тој е причина за неможноста за бебе..Па сега ќе треба да закажам прво на преглед таму нареден месец па да го вадам..Ве молам ваши искуства..како е пред и потоа...Опоравување,болки,период на хоспитализација и сл..Извинете на долгиот пост..Благодарам
Istiot problem go imam i jas potpolno isto,samo edno me plasi sto posle pak se povtoruvaat a maticniot mi kaza deka se lezi vo bolnica 5dena i ic ne mi se odi na ginekologija a na privatno mnogu pari kosta.
Jas dva pati imam praveno intervencii za vadenje miom. Prviot pat laparoskopija no mi trebase 2 meseci da se oporavam. Vtoriot pat histeroskopija za bekolku dena sega imam pak nikako da se iskorenat. No sepak stravot e golem. Inaku so celosna anestezija nisto ne se oseka posle ke si vnimavas kako ke ti kaze doktorot moze i terapija ke ti dadat. Jas dvete gi pravev vo Plodnos vo Bitola i sum prezadovolna od celiot personal, timot nega se.
Офф налет..како не го извадив мината година само време изгубив..веќе ме фаќа нервоза и што е до мене и утре би отишла само да не го мислам..Кај мене нема опција лапароскопски мора класично со рез а како ќе биде еден Господ знае..Ти сега како си? По операцијата имаше подобрување?
Pa laparoskopijata pred dve godini pomina a drugata sega letovo. Jas sum dobra no imam novi dva i nema da gi vadam spremam dokumenti za invitro. Bidejki nemoze prirodno i inseminaciite bea neuspesni. Doktorot mi predlozi za ovaa sto me operirase. Ne se plasi vadi go i sto mozis pobrzo pravi se sto treba. Pozz
A Dali na nekoj od neshto shto piel ili pravel mu se namalile miomite? I Dali e popametno prvo da se proba bremenost ili prvo da se izvadat? Blagodaram odnapred Ako mozete pishete mi mislenje
Kaj sekogo razlicno e i individualno. Jas imam drugarka koja istera dve bremenosti so miomi i seuste gi ima,kaj mene tvrdea deka od niv ne mozam da ostanam ama sega iskoci problem i kaj mazot mi,inaku doktorive se ludilo da te fati od niv. Jas pijam samo caevi macina treva,ajducka treva,tegavec i crven zdravec pa kako ke bide ke vidime. Inaku so operacijata ne ti garantiraat deka povtorno nema da se pojavat i tocno ludilo me fakja od celata situacija. Inaku smeniv i ishrana sega stanav vegan,bidejki sekerite i se sto e od zivotinsko poteklo gi hranat niv i tie ke si rastat. Za.mesec deka ke odam povtorno pa ke vidam dali ke ima rezultati.
Kaj mene morase da gi izvadat i toa 2 pati imav inetvencija vo 3 godini. Probavme so se sega spremame dokumenti za invitro i pak imam no doktorot rece ne pravat problem seuste se mali. Inaku jas sum vegeterijanec od raganje bukvalno zdrava hrana mislam ne igra hranata mnogu. Kako sto spomna pogore bibi4e. Se nadevam ke ti se regulira i ke se sredi se si ishranata. Mojot doktor sto me operirase mi kaza deka genetski e pred se i ako ednas gi imas ogranizmot sam gi sozdava a od sto nikoj nema odgovor. Vi posakuvam najdobro