Миом на матката

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by caci.caci, Oct 10, 2010.

1. bibi4e

bibi4e Истакнат член

Jas sega ostanav trudna so dva miomi edniot 4cm.drugiot 6cm.
    Slednata nedela odam na pregled ako sakate da mi pisete dali imavte patoloska bremenost ili si bese se vo red iako ste imale miomi.
    Inaku mene me sovetuvaa doktorite deka treba da se obidam prvo da zabremenam a ako ne mozam vo toj slucaj da pravam operacija da gi otstranam.

fragaria likes this.
  2. bibi4e

bibi4e Истакнат член

Ne znam sto napravi so miomite no mene mojot maticen samo mi tvrdese deka so miomite nema sansi da ostanam bremena,no jas ostanav bremena pred nekoj den pravev test vo sreda sum na ginekolog sekako go smeniv nego ne sakav da mi bide maticen bidejki samo mi se derese.
    Bev i vo re medika i doktorot tamu me sovetuvase da probuvam prvo prirodno da ostanam bremena.
    Vo sreda sum na pregled pa se nadevam deka doktorkata ke kaze deka se e vo red i deka ke imam normalna bremnost

fragaria and Eluna like this.
  3. 21kike21

21kike21 Истакнат член

Иста сум и јас ,пишав и погоре совет во јануари ми беше да пробуваме ,ако не останам да ги оперирам. Последна менс. 9 март сега сум 12 + 4 немам крварење само овие 2 две недели по цел ден како менструални болки,контрола секоја недела досега,четврток сум пак за крв и мокрача и да закажеме за скрининг. Јас имам 4 најголемиот 6см

fragaria likes this.
  4. 21kike21

21kike21 Истакнат член

Кај мене е добро досега втора бременост,првата пред 9 год.уредна без никакви болки и симптоми,сега уште од сега имам болки и стомакот ми е како да сум 5 месец. Иста беше препораката да пробаме да останам ако не операција,и на прашајне дали ке смета нешто на плодот само вика дека е добро,ке следиме може и во 30 недела да дојде до нерастејне на плодот... нисто не се знаело како ке реагирале и така да цело време како да очекувам да ке да се случи нешто. Ај со лесно на сите,се надевам ке изгураме до крај без проблеми,толку си испланиравне се ,ова некако како да не пресече

fragaria likes this.
  5. Eluna

Eluna Истакнат член

Имав само еден миом, го пратев редовно не растеше. Да во Македонија и мене така ме преплашија дека ќе се оштети матката и што поскоро да останам трудна или операција, дека плодот нема да се развива како треба. Тука во Германија гинекологот рече нема потреба од операција ако е миомот мал и не расте, без проблем ќе останеш трудна и на плодот нема да му смета. Фала Богу така беше, едно родив, во таа бременост гинекологот викаше не го гледа веќе миомот ама не верува да расте и цела бременост го игнорираше, не сакаше за тоа да зборува. Бременодта беше уредна, плодот супер се развиваше. Сега сум пак трудна и пак е се исто. Поздрав, се ќе биде во ред.

fragaria likes this.
  6. fragaria

fragaria Истакнат член

Zdravo re molam edno prashanje Dali ti kazale deka do 8cm ne smetaat na bremenost?

7. fragaria

fragaria Истакнат член

Te molam moze da pishesh tochno koi vitamini I chaevi blagodaram

8. bibi4e

bibi4e Истакнат член

Со лесно нека ви е и се да биде добро.
    Јас имам два едниот е 4цм а другиот е 6цм.

fragaria and 21kike21 like this.
  9. Lucky4

Lucky4 Истакнат член

Zdravo iskustvo dali ima nekoj za cajot virak za miomi dali pomaga falavi

10. anaja1

anaja1 Популарен член

Ништо не помага за миоми,за жал

Aschenputtel likes this.
  11. MAJA BITOLA

MAJA BITOLA Истакнат член

Здраво девојчиња Пред две недели правев операција Лапаратомија, Ве молам за ваши искуства како го поминувавте овој период вие кои сте ја имале оваа интервенција, секој ден оди на подобро, по колку време од прилика би се вратиле на нормално функционирање и колку ви дадоа боловање?

12. Persefora80

Persefora80 Истакнат член

Кај мене брзо одеше опоравувањето. Недела дена по операција веќе почнав да се движам во маало. Немав некои јаки болки или проблем со раната. Боледување користев прво две недели од матичен од денот на операцијата, а потоа добив иште еден месец комисиско. По 4 месеци од операција правев криотрансфер.

MAJA BITOLA likes this.
  13. Maay

Maay Активен член

Здраво. Имам миом 2цм и предложена ми е хистероскопија. Дали е страшно и за колку време се закрепнува? Инаку имам 21год и немам раѓано. Исто така крварам константно помеѓу циклуси и почесто одам по голема нужда. Се плашам да не добијам хемороиди...

14. MAJA BITOLA

Девојки после колку време добивте циклус после класична операција за вадење миоми и циста на јајник? Скоро месец од операција јас немам добиено се уште, за контрола рекоа после циклус. Боледувањето ми завршува не ми продолжуваат повеќе дали некоја од вас почнала со работа по еден месец и како се осеќавте?

15. manako1

manako1 Форумски идол

Двапати правев миомектомии, исто ми доаѓаше 2 недели по операција

MAJA BITOLA likes this.
  16. Maay

Maay Активен член

Здраво на сите. Имам 21год, откриен ми е миом во матката, 2цм и ќе ми прават киретажа на ГАК, др Катерина Николовска. Ве молам за мислење,искуство,колку е долга операцијата, за колку се закрепнува. Очајна сум и преплашена, немам раѓано до сега..

17. MAJA BITOLA

Здраво девојки Вие сто сте имале класична операција со рез, после колку време се вративте на домашните обврски, во смисла на машина за перење, спружување алишта? Јас имам еден месец од операција, дали смеам и колку смеам ве молам за искуства?

18. EmilyVan91

EmilyVan91 Истакнат член

Zdravo na majka mi I dijagnosticitaja miom na matka sakam da Ve prasam od iskustvo kolku e opasno dali treba itna operacija ? Vo momentov pravime I drugi ispituvanja?

19. anaja1

anaja1 Популарен член

Не знам колку години има мајка ти,да ти кажам мене ми ја извадија матката и јајници,затоа што не можев да се спасам од тие миоми.
    Многу се котат,јас имав пет.

20. EmilyVan91

EmilyVan91 Истакнат член

52 godini ima I rekoja deka e Eden ama golem bil I kazete mi koj doktor e dobar kade se pravevte operacija I dali probuvavte so caevi nesto?