Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Миом на матката

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од caci.caci, 10 октомври 2010.

1. Цецилија

Цецилија Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2018
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    8
    Здраво сакам да прашам на што се одлучи, бидејќи јас сум 42 години и миомот за пола година од 3 порасна ма 5цм а имам и други помали , ми препорачуваат да ги вадам ?

2. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.650
    Допаѓања:
    7.475
    Ако имаш дечиња и не планираш да раѓаш,вади ја цела матка,тие не престануваат да растат,и во климакс растат.
    Такво беше и моето искуство,имав 5миоми,три големи и два мали,значи цела матка ми беше полна.

На Цецилија му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ане....

Ане.... Нов член

Се зачлени на:
    8 август 2024
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво на сите во форумот јас сум нова сега првпат пишувам.
    Драги девојки ,жени вадев миом 4мм надворешно од матка кладичен рез ласерски една педа пред 7недели кај Д.Дабески на државна.Сега јас ниту незнаев дека после операција несмеам апсолутно ништо зашто тој само ми рече да не креваш тешко а јас ко си дојдов првиот ден алишта пружев но не кренав корпа нити се наведнав не сум се истегнала да дофатам жица не сум смеела шише вода да подигнам една жена многу ме исплаши еве веќе 2 дена како ми кажа за ова јас се утепав од плачење инаку ништо не раб тоа е само вода да се напијам кафе варам нп дали бре жени од ова јас можам да си направам голем проблем од 1кг многу ме страв а бев на контрола рече дека е супер напредува операцијата заздравува кажете ми ве молам нешто жицата за алишта ми је спроти мене нит се видам нити раце дигам нагоре ама тоа толку помина не пружам веќе кажете ми вие што имате ваква операција се ве молам од кога почнавте нормално да функционирате и се по ред ве молам што може да се случи ако не е успешна операцијата страф ми е шо ќе помислам фала ви однапред

4. Жац

Жац Активен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2023
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво. Направена ми е операција за отстранување на матка,без јајници. Имам 45 години. Слушнав дека следува некаков паричен надоместок, дали сте запознаени за такво нешто? За еднократна помош преку фондот за здравствено и пензиско не следува,според правилникот за телесно оштетување, само во случај на отстранување на матка и јајници,или само јајници,следува некаков надоместок,во мојот случај само матка, не. Барем така ми кажаа во фондот. За оваа другава помош во вид на нега требало да се оди преку матичен лекар. Запознаени сте со такво нешто? Ви благодарам.

5. US.ER.1

US.ER.1 Активен член

Се зачлени на:
    24 март 2022
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    1
    Девојки и јас сум исто со миом, на надворешен ѕид околу 4 цм не расте сега за сега. Докторот стои на став дека не е за вадење, исто бев и во Систина на второ мислење кај др. Глигоров и он го потврди истото дека нема потреба. Но покрај миомот ми се појави и некое жариште на ендомериоза( така ми објасни). Менструацијата многу ми се скрати од тогаш. Ми трае 2 дена, третиот ден е веќе исцедок.
    Искуства некој друг со слична ситуација?
    пс. можеби има некој и искуства со миом од ваков тип во бременост?

6. jagoda777

jagoda777 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    611
    Jas imam miom , na grloto na matkata sega se spremam za ivf , ke vidime kako ke teram so nego ako uspeam , kaj mene e ogromen ama ne se nafati nekoj da go izvadi na loso mesto e a i ne mi smetal do sega ...ke vidime kako ke uspeat da izvadat jk ke odat preku nego ...

7. Anifani

Anifani Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2021
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    103
    Јас имав миом еден,не сум сигурна сега каде точно беше..ама не беше пречка за бременост,но го имав со години и не беше нешто многу голем макс до 5 да беше може и помал..Лани во Мај месец сама решив да го извадам,да не ми тежи како мисла и евентуална пречка во бременост и ризик од него и правев операција Супер поминав..И еве сега веќе 5ти месец терам бременост

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Mariza85

Mariza85 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 декември 2020
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    337
    Prirodna bremenost ili preku invitro? Jas pred 3 godini go vadev mojot.mojot bese nadvoresno do matkata dimitrov bese rekol.deka ne e precka za bremenost ama koga nemase bremenost resiv da go vadam.posle 3 meseci ostanav orirodno bremena ama poradi orazen sakus nemase plod zavrsiv na kiretaza.i eve sega pak isto pak imam ama domtorite me sovetuvaat da ne go vadam

9. Anifani

Anifani Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2021
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    103
    Јас поради тоа што се друго направени анализи и од мене и од сопругот се супер сите резултати,а не настанува бременост а не ми беше посочувано од доктори да го вадам јас за да не ми тежи дека тоа можеби е пречка решив закажав договорив со докторот и го извадив Презадоволна од Димитров на клиника,
    Инаку Бремена со инсеминација трета по ред,сите оваа година преку месец дена разлика

На Mariza85 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Mariza85

Mariza85 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 декември 2020
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    337
    Jas imam napraveno 4 insemenacii i 2 invitra od posle kiretazata ama bremenost seuste enma za zal.a i so nizok amh hormon sum.ama ima i zeni so nizok amh hormon sto ostanale bremeni ama mene sube mi e miomot.sepak neka pominat praznicite sekako ke odam na konsultacija i kaj drug doktor.

На Anifani му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Anifani

Anifani Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2021
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    103
    Да напоменам јас бев класично оперирана и секако 6 месеци не смеев да помислам на бременост..одев на контроли..добро беше се Инаку после операцијата почнавме со обиди после 7-8 месеци а првата инсеминација беше точно после 11 месеци.. Единствено поради тоа што правев класична миомектомија ќе се пораѓам со царски,тоа го знаев уште пред операцијата ама тоа искрено воопшто и не ми е битно Само да истераме се добро до крај како до сега,фала на Бога:l:

На fragaria и jagoda777 им се допаѓа ова.
  12. Anifani

Anifani Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2021
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    103
    И тоа не е мерило,односно главна причина амх познавам со низок амх па настанала бременост, едноставно треба повеќе коцки да се поклопат,но сепак појди и на друго мислење,еве ти го препорачувам Димитров на клиника,во таа област за миом е број еден, прекрасна личност е докторот во секоја смисла Само опуштено,без многу стресови

13. Mariza85

Mariza85 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 декември 2020
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    337
    Vo oktomvri 2021 seuste bese vo remedika tamu yoj mi ja napravi operacijata posle koga se prefrli vo sistina prodolziv kaj nego toj mi gi napravi 4 insemmenacii i prvoto invitro.na invitroto mi izvadi dve jajce kletki ama prazni.minrece ne te ostavam taka na tebe i imav sigornost vo doktorot potoa resivme na priroden ciklus punkcija ama na dva pati mi ja utna.na denot na punkciite orsnal folikulot i togas resiv da go smenam

14. Anifani

Anifani Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2021
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    103
    Да не зборуваш за Григор Димитров,тој беше во Ремедика а сега во Систина,јас зборувам за Горан Димитров на ГАК браќа се ама не зборуваме за истата личност

На jagoda777 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. jagoda777

jagoda777 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    413
    Допаѓања:
    611
    Na klinika e Goran Dimitrov
    Brat mu e na Gligor Dimitrov od Sistina . Jas kaj Goran imam vadeno mal polip...pred 13 g.

На Anifani му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Mariza85

Mariza85 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 декември 2020
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    337
    E da jas zboram za gligor dimitrov

17. Ana.v7

Ana.v7 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2019
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    19
    Здраво, јас ќе правам миомектомија наредната недела со класична операција на клиника. Нормално малку ми е страв. Инаку имам 7 миоми од кои неколку се внатре во матката. Имам обилни крварења кои траат и до 2недели и следн циклус ми е веднаш после 1 недела од кога ќе ми заврши. Всушност без 4-5 дена во месецот, јас сум цело време со крварења. Анемија секако дека имам‍. Ми треба некој кој имал искуство со вадење на неколку миоми, колку време трае операцијата, колку време се лежи во болница, дали боли многу постоперативно и кој ве оперирал.
    Однапред ви благодарам

18. Mariza85

Mariza85 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 декември 2020
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    337
    Vo 2014 vadev klasicno znam deka tei mi izvadoa i uste nekolku pomali ama kolku tofovoski ne sakase da kaze.se mislam 6 dena da bev do bolnica.mesec dena bev na bolovanje a 2 meseci posle operacijata zaminav i na leten odmor.prvite 2-3 dena se najteski posle klasicnata operacija ama se pominuva ke mislis za dve nedeli kako ke bides nema da mislis na momentot kako si. So sreka.

На Ana.v7 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Anifani

Anifani Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2021
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    103
    Јас правев лани во месец мај,класична миомектомија со рез..на клиника ме оперираше Д-р Горан Димитров, професионалец во секоја смисла, стручен,темелен, посветен! Во болница бев една недела, прием ден претходно,операцијата помина супер,не знам искрено колку трае но не верувам повеќе од час и толку дали трае со се подготовка анестезија..за ова не сум сигурна не сум ни прашала тоа не ми било важно.. Утрото некаде пред 9 ме земаа,вечерата околу 6 ме вратија во соба..Малку тешко беше сепак имав голем рез..во смисла кога ќе се накашлав или кивнев хорор :rofl:е тогаш си викав сама на себе херој си..Но ништо страшно..за една недела дома бев..сам станав за ден ипол со помош,после сама си станував по малку секој ден..Мене тоа лежењето ми е беше казна јас полудев мислам и затоа си станував колку можам
    Два месеци бев дома јас..некаде јули тргнав на работа..Дома одмарање,полека сама ќе си видиш како ќе си бидеш..нема кревање тешко..скали качување,базени,и сл..За брзо и раната заздраве..нема физички напор..и септември веќе бев на море се сончав, бањав... уживав..Ќе биде се добро..Со лесно,убави мисли и верувај не е страшно Ако треба друго инфо слободно пиши ми :f::l:

20. Ana.v7

Ana.v7 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 декември 2019
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    19
    Колку миоми ти извадија?
    1 недела во болница многу ми звучи дали имаше обилни крварења пред операцијата?