Миом на матката

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by caci.caci, Oct 10, 2010.

1. Anifani

Anifani Истакнат член

Само 1 миом имав и тој го извадија,имав обилни циклуси на почетокот кога прв пат ми се појави пред 8-9 години,после некое време се регулираа,но имав многу болни циклуси.Но после операцијата беше сосема друга состојба,нормални циклуси,не обилни и не со лудило болки.Во болница бев од вторник до понеделник,сосема е нормално од 5-7 дена не е многу.Знаат зошто толку треба сепак е класична операција,не е ласерски,но не е страшно

fragaria likes this.
  2. Ana.v7

Ana.v7 Истакнат член

Другари, направив миомектомија, извадени 8 миоми, 3ти ден после операција сум, ако нешто ве интересира слободно прашајте.

fragaria and Mariza85 like this.
  3. Mariza85

Mariza85 Истакнат член

So pomin da bide...

Ana.v7 likes this.
  4. 21kike21

21kike21 Истакнат член

Jas imam 12 ,najgolemiot 10 sm,teska bremenost so preeemnogu bolki,sega sme 1 godinka,se porodiv vo sante na gak ne ni se nafakaa da me porodat. E sega zakazav kaj Milkoski nekoj da kaze sto doktor e , uste imam bolki obilna mens.duri I kako topce mi se pojavuva

fragaria likes this.
  5. fragaria

fragaria Истакнат член

Здраво дали може да споделиш повеќе за бременост со миом
    Ја сум 10нед имам на фундус беше 6-7цм пораснал 9
    Дали треба да се внимава на нешто особено
    Како си помина со бременоста?
    Дали пиеше нешто посебно за миомите?
    И оти не ти ги извадиле на пораѓањето?
    Фала однапред

Last edited: Feb 6, 2025
  6. Suhan

Suhan Истакнат член

Zdravo! Moze li da mi kaze nekoj posle kolku vreme od histeroktomija mozes da vozis tocak?

7. 21kike21

21kike21 Истакнат член

Izvini na kasnejne na porakava,nema sto da se pie mi rekoa,piev ketonal koga imav Preejaki bolki,inako skoro celo vreme paracetamol,mnogu mi porasnale od hormonskata terapija utrogestan + dabroston mislam bea I plus me bockaa na 2 dena, vo sante mi ja prekinaa ovaa terapija,no do kraj morase samo na salati I zdrava hrana. Suvomesnato ,blago mlecni proizvodi skoro ne jadev ic,dobivav bolki isto meleno meso pa I od drugo meso.samo riba I pilesko.6 meseci ne kasnav blago

fragaria likes this.
  8. 21kike21

21kike21 Истакнат член

Mora na ishranata da we vnimava mnogu,a ne mi gi izvadija prima neam zosto mi rekoa posle 6 meseci ke si dojdes na posebna operacija demek rizik bilo da ne iskrvaram ( ili da platam plus 2000 evra )

fragaria likes this.
  9. fragaria

fragaria Истакнат член

Prvo blagodaram mnogu na odgovorot

Pa sekade pishuva Deka e opasno da se operiraat pri poragjaj osven epten ako se nekako dobro postaveni da mozat da gi otstranat a da nema krvarenje
    Inache Kako pochnav so terapija odma osetiv kaj shto raste i eve ushte raste
    Se nadevam kje mi ja prekinat barem da ne raste povekje pa kje vidime
    Mlechni proizvodi voopshto ne jadam
    i pileshko nikako i meso mn retko sega oti me iskaraa Deka Moram malku jajca I meso za proteini
    Alkohol kafe cigari mn odamna ne
    Chokolado nikako da otkazam po malku gledam da kasnam
    Strashno e ama veruvam kje izdrzam nekako
    So lesno da ti pomine operacijata

10. 21kike21

21kike21 Истакнат член

Ti blagodaram,samo pozitivni misli se ke pomine dobro,stom e umereno nema da ti pravi problem. Kaj sekoj e razlicno sama ke vidis od sto ti se aktiviraat najmnogu.. jas edna pleskavica izedov I posle 2 dena nmozev da se dvizam od bolka . So lesno

fragaria likes this.
  11. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Јас миом имам со години. Пробав да го регулирам со исхрана, без производи од животинско потекло и само си направив проблеми до други работи т.е го шокирав организмот видејќи наеднаш му прекратив храна што сум ја јадела цел живот, а подобрување со миомот немаше
    Инаку, миомот ми порасна само во бременоста и тоа растеше само до 12та недела а потоа престана. Си родив здраво право дете. После пораѓај се намали. Правам само редовни контроли. Инаку вежбам и сум на протеинска исхрана (млечни продукти, пилешко, протеин во прав итн) и нема никакво негативно влијание врз миомот.
    Сакам да кажам да не си правите стрес беспотребно за да не си создадете други проблеми, само контроли на 6-9 месеци кај специјалисти за оваа проблематика. Не препорачуваат вадење (бидејќи миомите се повторувачки) освен ако не предизвикуваат големи проблеми како неплодност, тешки крварења и анемии, неподносливи болки.

fragaria likes this.
  12. fragaria

fragaria Истакнат член

Благодарам многу за одговорот
    Многу значи да се слушне искуство

Iris-1234 likes this.
  13. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Да не се секираш и слободно да си функционираш. Јас миомот го следам кај Глигор Димитров во Систина, човекот е цар за оваа проблематика и топло ти го препорачувам.

fragaria likes this.
  14. fragaria

fragaria Истакнат член

Многу порасна мојот миом од Дабростон и утрогестан ваг некако и сега престанав со Дабростон во 12нед па се надевам дека ќе престане да расте
    Инаку може да е и повеќе од 10цм може12 се гледа дури како портокал да сум ставила ... а беше 7 последниот преглед пред бременоста
    Среќа мислам дека е на стомак
    Искрено дај боже тоа да е најголемиот проблем
    Јас пробав да го намалам прво но само стагнира па затоа пробавме да останам природно бремена
    Сега ме праќаат на амниоценеза а поради миомот ми е страв реално и не гледам зошто би ризикувала не знам навистина што ќе биде
    Инаку да еден период се хранев строго вегански но не ми одговара тоа целосно
    Сега сепак јадам домашни јајца и ретко месо по можност од некој од село
    Млеко и млечни производи не ми одговара па престанав целосно
    Кафе исто престанав целосно особено турско
    Да се дополнам само
    Вежбањето најмногу помага мислам
    Ама јас бев до сега на бедрест поради хематом и ниска постелка па и тоа може допринесува за раст ама ќе помине
    Сега тоа е тоа
    Никој не знаеме што не чека реално општо бременост е неизвесен процес
    P.s. Ирис едно прашање
    Каде е поставен твојот и колку цм? Мислам дека и позиција игра улога

Last edited: Feb 24, 2025
  15. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

До 12 недела е најголема хормонска бура па затоа и расте. Не ти е ни од дабростон ни од утрогестан. Цела бременост ставав Утрогестан па после 12 недела не растеше. Кај мене од 3 цм стигна до 10цм до 12та недела. На заден ѕид ми е мене. Најтопло ти препорачувам да не експериментираш со исхраната затоа што јас се ставив на строг режим и добив хипотироидизам. Од стрес тироидната почна помалку да лачи и си заработив доживотна терапија. Докторката вика не може цел живот да се храниш со млечни и месо и преку ноќ да се ставиш на веганска исхрана, не иде. Ти велам однесувај си се нормално и само следи го. Верувај ништо нема да ти биде и сѐ ќе биде во ред. Ако сакаш контрола и кај Димитров можеш да си направиш.

fragaria likes this.
  16. fragaria

fragaria Истакнат член

Значи и кај тебе прилично многу пораснал..
    Да благодарам за предлогот за доктор, ќе го следам секако
    Инаку исто благодарам исто за споделување за исхраната
    Гледам да балансирам не се форсирам во екстреми
    Ќе видиме здравје како ќе биде се уште сум прилично на почетокот
    Се надевам дека ќе се намали барем малку оти језиво е дури и на допир сега се чувствува ама ок пак ќе кажам дај боже ова да е најтешкиот дел
    Ти посакувам се најдобро
    Иначе мене мислам дека најдобро ми беше кога пиев чај миомикс и капки вирак бисерок од херба Стојанови (само не во бременост)
    Ако немаш пробано пробај си ако сакаш

17. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Кога ќе се породиш ќе се намали, а дотогаш не се плаши, ќе видиш сѐ ќе биде во ред. Само храбро и без грижи:inlove:
    Фала за предлогот за чај и капки:*

fragaria likes this.
  18. Moon2021

Moon2021 Истакнат член

Zdravo bremena sum 11 nedela pred nekolku dena na pregled mi kazaa deka miomot koj e na preden zid potasnal 9 cm e deka bremenosta e rizicna nogu se isplasiv nekoj so pozitivno iskustvo,nekoj sovet e dobrodojden epten sum pod stres neznam da najdam nekoj doktor strucen za ovaa problematika

19. jagoda777

jagoda777 Истакнат член

Кај мене е 8цм ама е на др место , 5 месец сум. Одмарам не се напрегам сега за сега е ок, фала богу. Дај Боже да е така до крај. Не се секирај. Со контроли одмарање ќе си биде се.

Moon2021 and fragaria like this.
  20. fragaria

fragaria Истакнат член

Многу членки имале миом во бременост, ако појдеш наназад во темава ќе прочиташ многу пишувале

Генерално не би требало да ти прави проблеми
    Зависи како е поставен и на каде расте
    Мене пред бременоста ми варираше од 6-8 цм, после пиење на терапија во бременост за друго пораснал 12 како ја прекинав терапијата мислам дека е намален малку
    Последниот пат беше 10-11
    Прилично големо топче

Треба повеќе мирување
    Без кревање тешко
    Нема работа
    И тоа е тоа

Миомите не прават проблеми освен физички ако смета ако е на 'лошо' место
    Дај боже тоа да е најтешко што може да го имаме
    Има очигледно многу други постресни моменти во бременост што и ја прв пат се сретнав оти прва бременост

Ќе биде ок само оди редовно на контроли и многу мирување

Moon2021 and jagoda777 like this.