Форумџика на годината

Миом на матката

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од caci.caci, 10 октомври 2010.

1. Mariza85

Mariza85 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 декември 2020
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    393
    Nemam iskustvo vo sistina jas se operirav vo remedika.dimitrov me operirase dodeka rabotese tamu.edna vecer samo bev vo bolnicata.prvite tri dena mi bea poteski za stanuvanje ne osekav nekoi bolki koj znae kakvi.na boleduvanje bev eden mesec mozev i porano da se vratam na rabota ama sakav doma da si se odmaram bidejki rabotata mi e na noze

На Dita_girl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Slatka28

Slatka28 Активен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2024
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    20
    Moze li da mi kazete kolku dena po klasicna operacija pustaat i dali boli vadenjeto na drenot

3. Slatka28

Slatka28 Активен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2024
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    20
    Moze li da mi kazete tie so se operirale na GAK kolku se plakja laparoskopija i klasicna miomektomija za onie koi imaat zdravstveno? Blagodaram

4. Mariza85

Mariza85 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 декември 2020
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    393
    Klasicna operacija sum imala vo 2014 godina.togas 5 dena se zadrzav vo bolnica.vadenjeto na dren me bolese ama se izdrzuva.vo 2021 laparaskopski vadev vo remedika e tamu vadenjeto na dren voopsto ne go osetiv.na drzavno sega neznam kolku se plaka cenite sigorno se poskapeni od koga jas bev.

5. Radost i ocaj

Radost i ocaj Истакнат член

Се зачлени на:
    13 мај 2020
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    563
    Zdravo devojki. Se operirav vo Sredata na 14-ti klasicna miomektomija. Sakav da ve prasam vi imat li kazeno nesto vo vrska so spienje, dali samo na odredena strans i sl.?

6. Radost i ocaj

Се зачлени на:
    13 мај 2020
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    563
    Za nosenje samo osnovni raboti za licna higiena. ( toalet, vlazni, uloski ) Se lezi 5 dena.- za cena ne znam, se plaka posle odreden period koga ke odis na kontrola. Ne bi trebalo da e mn. vo sporedba do privatnite kliniki.

7. Radost i ocaj

Се зачлени на:
    13 мај 2020
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    563
    Jas imav 2023 vo sistina laparaskopski. Partali me napravile, dr koga izleze rece deka ne e bash uspesna operacijata. Si plativ 95.000 den, sega koga me pravija na GAK mi rekoa deka imam mn. Slezini, mi gi vrzale kanalite i istencale matkata vo sistina celi 2 casa me operiraa da sredat se.Pritoa koga e laparaskopski nemat dobar uvid na organite - sekako zavisi koj kolkav miom/mi ima i kade se naogjaat. Da sum samo znaela bi otisla na GAK def. A i sestrite kako drugarki. So lesno

Последна измена: 24 јануари 2026
    На Slatka28 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Енена

Енена Нов член

Се зачлени на:
    Понеделник
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    3
    Во декември 2025та правев класична абдоминална миомектомија кај Др. Јовчевски на ГАК во Скопје. Сите доктори велеа дека миомот само треба да се следи, а само Др. Јовчевски убаво ми објасни дека иако се смета за бениген израсток, миомот не треба воопшто да е таму и треба да се вади.
    Вкупно лежев во болница 7 дена. Извадив боледување од матичен гинеколог 15 дена, а комисиски ми продолжија уште еден месец, значи вкупно околу 45 календарски денови.
    Посекако извадениот материјал го праќаат на хистопатологија, па штом стигне резултатот, на ГАК спремаат официјално отпусно писмо (во мојот случај фати месец и пол после операцијата). За операцијата - класична миомектомија на ГАК јас платив вкупно 2.700 денари. Доколку извештајот од хистопатологија е лош, не се плаќа ништо (се надевам на сите ќе ви бидат добри резултатите).
    Доколку имате прашања тука сум. :)
    Со лесно на сите.

9. Енена

Енена Нов член

Се зачлени на:
    Понеделник
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    3
    Јави се кај матичниот гинеколог и побарај да ти го дадат хистопатолошкиот извештај. Со хистопатолошкиот извештај ќе Може да ти го припремат официјалното отпусно писмо. Прашај си на кружното биро на приземје дали ти е готово отпусното писмо. Доколку резултатот од хистопатологија е канцер нема да платите ништо, се надевам ќе е добар и во подрум во соба 7 ќе Ви дадат вкупна пресметка за плаќање.

10. Енена

Енена Нов член

Се зачлени на:
    Понеделник
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    3
    Дента пред операција се оди за да ти дадат соодветна терапија против згрутчување на крвта - најчесто инекција клексан. Исто така ти мерат притисок, температура и ако од поодамна ти е направена крвната слика ќе ти направат нова. Со лесно :)

11. Енена

Енена Нов член

Се зачлени на:
    Понеделник
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    3
    Сестрите ми кажаа дека после 2 недели можеш да почнеш по малку да спиеш на страна. Јас почнав да се вртам на страна да спијам после 1 месец од операцијата (класична миомектомија) бидејќи штом се свртев на една страна имав чуство како цревата да ќе ми излезат Слушај си го телото и прави тебе како ќе ти е удобно, не слушај никој од страна.

12. Slatka28

Slatka28 Активен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2024
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    20
    Dali otkako te pustija doma primase kleksani i kolku? Edni vikaat stom.mi dale trebalo d dimeri da ispitam pa a doktorkata nisto ne mi rece osven uste pet da primam...

13. Енена

Енена Нов член

Се зачлени на:
    Понеделник
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    3
    Јас примав уште 7 дена дома, по еден клексан на ден. Маж ми ме боцкаше во рамо. По нови стандарди мислам дека после секоја операција задолжително се дава за да не ти се направи тромб. Не ми направија никакви дополнителни испитувања, освен редовна крвна слика пред да ме пуштат.

14. marionce

marionce Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2010
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    2
    Jas primav 7 dena doma sama si se bockav pa pravev testovi pa mi prodolzija uste 10 dena oktomvri 2025 mi bese operqcijata , me operirase tanturoski mile.

15. marionce

marionce Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2010
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    2
    Posle kolku vreme od operacija se vrativte vo normala ?

16. marionce

marionce Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2010
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    2
    Jas za 5 dena so operacija plativ samo 2700 den

17. Енена

Енена Нов член

Се зачлени на:
    Понеделник
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    3
    Јас до 30те дена, до прва контрола кревав дома температура и тоа 37.8 степени. Кога бев на прва контрола и кога докторот ми кажа дека се е во ред некако престанаа и температурите, а и ми олесна дека доктор ми кажа дека се е во ред и тек тогаш се опуштив. Не пазев толку при секое седнување, станување и почнав мнооогу да пешачам. Од физичка активност само пешачење ми беше препорачано, па после секој ден пешачење се појако се чуствував и подолга дистанца можев да испешачам. Секако многу јадев и спиев над 15 часа на ден. Дома не примав ништо против болки бидејќи и ништо не ме болеше, само при некои движења осеќав како лузната да се растегнува.
    Така да кај мене беа 30 дена, кај друг може да е помалце или повеќе. Сеа сум 60 дена после операција и физички и психички имам заборавено дека воопшто сум била на операција

18. Slatka28

Slatka28 Активен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2024
    Пораки:
    48
    Допаѓања:
    20

I jas mn spijam posle operacijata...vo globala sekogas i prethodno sum naspana no sega i denski.spijam a toa ne bese praksa prethodno...izgleda deka teloto samo.znae i odmor si bara ...