На ехо ми видоа само еден миом од 6цм, а на операцијата ми извадија уште два слична големина. Јовчевски ме советуваше дека е подобро кај мене да одиме со класична операција бидејќи лапараскопски при мелењето на миомот (кој веќе е поголем) може да се направат лезии на другите органи, а и резовите од лапараскопската операција ќе ми се поголеми и на повидливо место отколку еден мал класичен рез во бикини регијата. Се одлучив класично и сеа имам 4цм рез, низ кој докторот извади 3 миоми од по 6цм.
И мене ми беше на заден ѕид на матка. Една недела НЕ е доволен период за да си ок. 7 дена лежиш во болница бидејќи се смета за сериозна операција со анестезија. Јас бев 45 дена на боледување и токму цел тој период ми требаше дури да се вратам сама на себе.
Bidejki sum i laparaskopski i klasicno operirana ke go kazam moeto iskustvo.klasicno mesec ipol na boleduvanje bev posle dve nedeli pocnav da opravuvam poleka poleka.a laparaskopski mesec dena na boleduvanje a posle 10 dena kako nova bev.
Da i mene mi kazaa laparoskopski bilo podobro i za 10dena si mozel na rab da odis posto mojata e sedecka pred kom
Направив преглед во Систина кај Ивановски паралелно со прегледите кај матичната. Двајцата се со ист став. Сега по препорака од пријателка ќе одам кај Скепаровска на 11 мај да видам што ќе каже. Ми требаше искуство за таа др.
Колку големи беа миомите и дали ти препорачаа хистеректомија? Имам 45 и не сакам да вадам сѐ ама на моја возраст препорачуваат. Фала што сподели
Миомите ми беа 6цм, 6цм и 2цм. Не ми препорачаа хистеректомија бидејќи сакам да раѓам. Хистеректомијата ја препорачуваат доколку сте завршиле со раѓање поради тоа што често знаат повторно да се појават миоми.
Не, не ми прави никаков проблем ни болки ни крварење. Еден интрамурален миом е ама во раст. И затоа препорачуваат оп.
I jas imam dva eden 45mm drugiot 35mm i mene mi preporacaa ds gi izvadam ama jas neznam dali da gi vadam posto ne mi pravat sega za sega nikakov problem.
Здраво, ќе правам миомектомија кај доктор Сашо во Жан Митрев прва недела од јуни, докторот вика дека резот ќе е мал 4-5 см, имам неколку мали миоми, под 3 см, па сакав да ве прашам, тие што сте правеле миомектомија - како оди заздравување? За недела две океј бевте по малку да се движите, колку време лежевте? Што да очекувам после операцијата? Ми рече после 3 месеци слободно можам да пробувам за бременост природно или инвитро.
Јас имам рез од 4цм, кој веќе е боја на кожа и речиси и не се познава. Бидејќи е абдоминална миомектомија две недели НЕ се доволни за заздравување. Една цела недела лежиш во болница, а првата недела дома јас не можев ниту да готвам, ниту да чистам камоли да седам на стол 8 часа и да се вратам на работа.