1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Миом на матката

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од caci.caci, 10 октомври 2010.

1. karolin1980

karolin1980 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2021
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    3
    Исто и јас прв пат кога ми рекоа дека имам миоми и треба дс ги извадам , ме фати паника како тебе. Пушував тука за мислење и сите одговорија по нешто. Мој совет не се плаши и јас имам две деца , миоми на матка, фиброаденом на гради и јас оравев тумор маркери се беше во ред. Решив да оставам како што е и да одам после шест месеци повторно на контрола. Ако не ти прават проблеми како болка , крварење.... Не паничи , сепак побарај совет и од друг доктор

На Ayak му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Maci39

Maci39 Нов член

Се зачлени на:
    19 мај 2026
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Koja golemina ti se miomite? Nad 5 cm treba da se vadat,kaj mene od 6 cm nagore koga stanaa,pocnaa da pritiskaat na mocen meur i creva i da predizvikuvaa cesto mokrenje i zapek. Da znaev uste odamna ke gi izvadev. Se sto e visok nema potreba da se cuva. Posle 45 god e znak prasanje dali ke mozat i voopsto da se izvadat. Moj sovet vadete odma se sto visok tkivo.

3. karolin1980

Се зачлени на:
    21 ноември 2021
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    3
    Едниот е 4,5см а другиот 3,5см , едниот е надвор од матката ,а другиот е миом на петелка. Немам некој промени како болка , крварење или нешто слично . Правев тумор маркери и беа во нормала. Затоа решив да ги следам со следна контрола за 6 месеци ке видеме дали растат и колку се пораснати , оа тогаш ке размислувам што да правам . Секако дека треба да се извадат, но треба да се направи детален преглед дали може да се извадат само миомите или треба цела матка, па затоа така решив .

4. karolin1980

Се зачлени на:
    21 ноември 2021
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    3
    Инаку имам 46 години, не сум ни влезена во климакс . Затоа и тука пишав и читав искуства , и благодарам на сите што ги споделија своите искуства.

5. Енена

Енена Активен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2026
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    12
    Добродојде во клубот! Нема потреба од паники, во 99% од случаите се бенигни тумори. Од тоа што читав, никој не ја знае точната причина поради која се јавуваат, ама знаеме дека се хранат од хормони. Поради тоа ти требаат повеќе прошетки во природа и тоа што те прави смирена за да имаш балансирани хормони. Сега за сега само оперативен зафат му е лекот, ама има понови студии дека берберине и NAC суплементи помагаат да се смалат, секако во претходна консултација со лекар.

На Ayak му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Maci39

Maci39 Нов член

Се зачлени на:
    19 мај 2026
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Ne se tolku golemi,mojot 10 cm se izvadi uspesno,ama zavisi i koj doktor ke izberes.

7. Ayak

Ayak Нов член

Се зачлени на:
    20 мај 2026
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    Моментот со тумор маркерите ме измести, знам може да излезат лажно позитивни, а и лажно негативни, познавам луѓе шо се имаат извадено од памет од + тумор маркери. Инаку вчера бев кај друг гинеколог во Систина, (матичната не ми кажа ништо ни колкави се само ми даде упат за маркерите), едниот е 2 см другиот 1.5см, нема простор за паника, на скоро 41 година имам уреден наод на јајниците, регулар активни, контрола за 6-12 месеци ако немам некои други симптоми. :wasntme:

8. Ayak

Ayak Нов член

Се зачлени на:
    20 мај 2026
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    "берберине и NAC суплементи" што е ова, има ли во Мк, да пробаме може ќе ''работи''

9. karolin1980

Се зачлени на:
    21 ноември 2021
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    3
    Koj te operirase?

10. Maci39

Maci39 Нов член

Се зачлени на:
    19 мај 2026
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    Zoran Jovanovski vo Remedika

11. Енена

Енена Активен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2026
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    12
    Пишете на страната на зегин 'berberine' и 'нац' ќе Ви ги даде. Секако консултирајте се со лекар претходно.