Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Може ли македонскиот маж сам да издржува семејство денес?

Дискусија во 'Брак' започната од marchi-cool, 8 февруари 2019.

1. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.181
    Допаѓања:
    7.346
    Во Македонија, одма после дипломирање најде работа по струка без никакво работно искуство за 45000 денари?

Аман луѓе, каде ги наоѓате ваквите компании... Јас кога ќе дипломирам, (ќе имам стажирано плус), не се надевам на повисока почетна плата од 300 евра. Никој не дава повеќе на почеток, а општа медицина...

Добро е што работам друга работа од дома која е флексибилна и убаво платена, и планирам да работам паралелно..
    Ама сите мои другарки што завршија факултети разни, почнаа за никаква плати да работат, или некои воопшто немат ни најдено работа по струка. Ова 45000 за почетник без никакво искуство не ми е верно некако дури :wasntme:

На M.B., tina2018, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Koga bizuterijata stanuva zlato taka e toa !

На andrejko82 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    А јас памтам на форумов една "ќерка на најбогатите луѓе во земјава" која прашуваше кога ќе префрлат пари од скенирање на фискалните сметки :rofl:

На tina2018, Luminary, Izaabella и 4 други им се допаѓа ова.
  4. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.661
    Не и не треба да ја издржува цела фамилија пошо и жената треба да има финансии, еве зошто се платени мажите повеке оти треба да издржуваат фамилија нели...

5. st2007

st2007 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2014
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    797
    Кога прочитав 400 евра градинка, коли на 16 години, најнови телефони се запрашав каква мајка ќе сум, затоа што не планирам ништо од ова за моите деца. И да сум во можност не би купувала/правела такви работи.
    На темата, маж ми заработува повеќе од мене, но имало периоди кога и јас сум заработувала повеќе. Сега моментално сме во таков период да може да ги покрие сите наши трошоци без да работам јас, но не сакам. И покрај тоа си одам на работа, вложувам во себе. Зошто сум учела, зошто сум се трудела, за сега да седам дома? Всушност не знам што би правела дома по цел ден.
    Исто така, како што се залагам за поделба на обврските по дома, се залагам и за поделба на финансиските обврски. Не може и не треба цел товар да падне на еден. Поубаво е кога се дели, и добро и лошо
    Но секако дека ги поддржувам и оние жени што не работат, секако тоа е во договор со нивниот партнер. Со еден збор кој како сака, како си е научен така ќе си прави. Ама до толку играње со бројките некако ми е без врска

На IRBBB и candy.cane им се допаѓа ова.
  6. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Зошто да не?

7. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Искрено некој да ми каже дека зема некоја огрооомна плата во државава, а нема не знам којзнае колку висока позиција, пре би помислила дека вмешува и нелегални работи.
    Језда свој труд, ама да не заборавиме сепак општо каде живееме.

8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.253
    Колкава е 'огрооомна плата' ?

Оваа од 10.000е?

9. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Да
    5000 евра +

Последна измена: 5 октомври 2020
  10. S.W.A.G

S.W.A.G Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.911
    Јас лично не познавам луѓе што земаат повеќе од 2000 евра. Зборам лично.

На candy.cane и raww им се допаѓа ова.
  11. st2007

st2007 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2014
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    797
    Затоа што сметам дека колку повеќе даваш, толку повеќе ќе ти бараат. Од примери околу мене гледам дека децата што се израснати скромно, се далеку по културни, вредни, и повеќе се трудат. Не велам дека не сакам најдобро за своите деца ( еден ден кога ќе ги имам), кој не сака нели? Меѓутоа сметам дека треба да ги научам сами да се изборат за таквиот живот, а не да им го сервирам јас на тацна. Конкретно примерот за колата ми падна во очи, наместо на 16, па и 18 да му купувам најнови ( читај бесни) коли повеќе би сакала на тие години сам да се труди да си ја обезбеди истата.
    Во таков случај кога би видела дека се труди нешто да постигне сам/а, секако дека би помогнала, ама да му ја дадам на тацна затоа што сите имале, не.
    Децата од мали се учат на скромност, и на тоа дека нема секогаш во животот да им падне од небо.

На tina2018, Harper, ForeverYoung и 9 други им се допаѓа ова.
  12. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Ne, ne mi e jasno, neznam kako moze i so koja profesija .Eve i da receme ima mnogu pari...- poznavam maz i zena koi se preselija Albanija(●deceta ni se druzat),tatko mu e gradezen inziner i ima proekt vo Albanija slednite 3 4 godini,se preselija tamuu.
    Deteto i sestramu ucat vo privaten koledz so bazeni i po deset tereni za sekakvi sportovi, profesori od cel svet im predavaat na angliski(samo majkata znae malku albanski, oni ne)...
    Deteto e kulrurno, vospitano,super drugarce.
    Ne e razgaleno, ne e idiotski nadmeno i ne e zadovoleno so se i sesto.
    Rodtelite imaat navistina finansii no gi usmrile za da na decata im obezbedat podobro obrazovanie primer a ne da im kupat koli, apple i drn dnrn...
    Toa ne e pogresno no nie obicnite smrtnici nemame po 5000€godisna skolarina da plakame za decata i zatoa si gi pustame nodzinjata kolku ni e cergata.
    Sekakvi ne ima,no loso e koga mislis deka realnosta ja zivees a se zalazuvas.
    Ne moze dete koe ceka 3000 od drzavata za da gi dade doma na roditelite koi ostanale bez rabota, a pritoa ima 45000plata,da veruva vo bajkata deka deckoto (ne soprug/a i toa ne e garancija ) ke ja izdrzuva cel zivot.
    Si nema nekoj rabota pa si zivee so zelbite koi gi pisuva na forumov, da si gi cita redovno za da poveruva co niv.

На tina2018, andrejko82, baby-star и 5 други им се допаѓа ова.
  13. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.956
    Допаѓања:
    219.249
    Кај даваат 2000 е, 5000, 10 000 евра у Мк?
    За другарка прашувам.
    Некако не ви се реални муабетите кога станува збор за нашата земја искрено.
    За Ск не знам, ама истокот и 1000 евра (чак ова е огромна сума и скоро нереална за 90% од останатиот народ) некако цифриве сумиве вриштат ко за риал лајф .

Ох да, познавам и јас една фамилија, секој ден им е у муабетот 200 илјади денари или евра, ама кафето јас и го плаќам оти "нема ситно" исто и цигарите, иначе и на кучињата се задужени. Битно имаат 200 илјади у џеб и пази не ги ситнат за основни потреби "немаат ситно" едноставно располагаат човеците со огромни бројки само :drunk:

Ако зборуваме над реално да, ќе се согласам. У мојот ријал лајф во мк тешко дека се расфрламе со вакви "суми".

(Не зборувам за криминалиите, упс, политичарите де)

На LadyR, Luminary, Izaabella и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Се заработуваат пари од приватен бизнис и обично тоа е профитот, а не платата на директорот. Да работиш некаде за таа плата треба да си експерт во повисоко платените професии и тоа најчесто се странски фирми.

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Ne zborime za profit ..
    Znaeme sto e profit.
    Toa ne se primanja.
    Mesecni primanja plata e druga rabota.
    Ako gledame taka profit pravat po miljardi.. ama plata ne zemaat miljarda neli?
    Ne zborete radi reda.

На baby-star му/ѝ се допаѓа ова.
  16. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.956
    Допаѓања:
    219.249
    Абе јасно ми е.
    Тие се на рака да ги изброиш.
    Во Мк ретко кој зема голема плата, они едвај до солидна плата се борат, да не зборам за останиот свет од 80 % на пример што живеат со мизерни плати при тоа имаат по 2 деца.

Кај нас 90% од граѓаните се со плати од шо 250/300 евра.
    Значи 500 евра месечно, плати кредит, плати гориво, плати сметки, дај на децата, купи за прехрана, купи гардероба.
    За што попрво 500 евра побогу на месечно ниво.

Нашата реалност во Мк е ваква.

На andrejko82, LadyR и Jana06 им се допаѓа ова.
  17. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Разгалувањето на децата не зависи од тоа колку пари имаш.

На vitamina, WildMk, Leat и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Не зборам ради реда.
    Многу добро знаеме (или не знаеме) како во Мк се располага со парите од фирмата. Со тоа си го препишуваат профитот од фирмата како нивна месечна заработка. Мене фирмата ако ми прави милиони, а јас сум пријавена на минимална плата значи имам 14000 (или колку и да е минималната)?

19. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Koj toa si go prepisuva profitot kako plata...?
    Odma e osuden na bankrot, neka ne ni razmisluva.. hahhah
    Boze moj!

На raww му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.797
    Ти реков во друга тема можно е брзо да банкротира фирма, не ти се веруваше:) Кога ќе си умислиш во глава газда сум, ќе трошам како сакам и нелегално ги вадиш парите за лични потреби и со самото тоа кажуваш како заработуваш 2000е+. Избегав од темата.