Може ли македонскиот маж сам да издржува семејство денес?

Discussion in 'Брак' started by marchi-cool, Feb 8, 2019.

1. referentka

referentka Moderator Staff Member

Ако имаш свое живеалиште и своја кола, за просечен живот (платени режиски трошоци, бензин, храна...по нешто облека са секого во фамилијата ..) потребни се околу 50 000- 60 000 денари.
    Вакви плати има, ама тоа се можеби 5% од работоспособната/вработената популација.

Краен заклучок- неможе еден од брачните партнери да работи и да изджрува фамилија.

Со оглед на тоа што според последниот податок на статистика е дека просечната плата е 14 000 денари...тешко дека и две плати може да завршат работа.

2. darcy

darcy Популарен член

Се слагам со аргументите, но 14000 не е просечна плата за среќа. Не дека вистинската е голема, ама барем не е 14000 (http://www.stat.gov.mk/PrikaziSoopstenie.aspx?id=40&rbr=2884)

3. Swatt

Swatt Истакнат член

Која е поентата воопшто некој да те издржува? Секој што има две здрави раце и нозе треба да работи и да допринесува за семејството и општеството.

andrejko82 and Harper like this.
  4. Soprugot

Soprugot Активен член

Може и мажот а може и жената да издржуваат семејство(прежуваат) а ако сакаат поквалитетен живот мора и двајцата да работат... Според мене главната работа која на човекот му е потребна е храната а тоа и не е толкав голем трошак, е сега што сите се распрдени и имаат мн очекувања и барања, личните потреби се големи.... Е јбг тука се проблемите во понебитните работи од храната

marchi-cool likes this.
  5. Cka

Cka Форумски идол

Зависи од примањата и трошоците.
    Јас сама плаќам трошоци, ама премногу се И ако не е хонорарната работа на маж ми, ќе немаме за јадење. Да немаме кредити, ќе можеме со една плата.

И јас не поддржувам седење дома додека мажот работи. Сметам дека секоја жена треба да е самостојна. Ама секој си има свои погледи, па што сакаат нека прават. Ќерка ми ќе ја воспитувам да не зависи од никој.

6. elena.mak

elena.mak Популарен член

Не ја сфаќам поентата воопшто на муабетов. Не ни треба да е маж ми способен да издржува цело семејство, затоа што јас не сум неспособна за да заработувам. Ситуации има секакви нормално, некогаш јас сум била дома, некојаш он. Но, дека е негова обрска да носи пари дома а јас да чекам, не е. Тато носи-мама меси може да е само и само по договор а не по должност.

CameliaMiller, Doozy, DAngel and 2 others like this.
  7. referentka

referentka Moderator Staff Member

Моја грешка:)
    Којзнае што сум гледала од која година просек:tmi:

CameliaMiller and DAngel like this.
  8. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Чуден ми е насловот на темата
    Македонскиот маж :o
    Во нашиот случај може
    Фала богу доволна ни е платата на мм.
    Се уште не сум се почувствувала дека тој ме издржува . Што знам ,можда без осет сум :^)
    Сега за сега сме среќни вака :)
    Мм има солидна плата . Да не беше таква сигурно ќе работев и јас .
    Работев 14 год пред да се земеме.
    Кога престанав првите два месеци ми беше чудно ,но брзо се навикнав :).
    Сега мислам дека ќе ми биде "тешко " пак да почнам да работам . Се навикнав дома :)
    Ама секоја ука има и одука:)

sofi2107, CameliaMiller, joy1 and 5 others like this.
  9. andrejko82

andrejko82 Форумски идол

Одгоров на прашањето, е да може. Мојот маж е вреден и заработува доста и си е среќен затоа што си го работи тоа што го сака.
    Е сега, јас исто работам и заработувам повеќе од него, јас исто работам по струка, имам кариера и топ ми е....
    Според мене , во брак/врска треба секој да работи тоа што сака , што го исполнува, финасиите се бенефит на тоа. Кога се тоа ќе се собере има иделна врска на двајца партнери кои делат живот...;):l::l::l:

Herrera and marchi-cool like this.
  10. irrelevant

irrelevant Популарен член

Зависи од парите. Ако работи на минималец и нема други приходи тешко. Мада во оваа земја и седум родители да издржуваат две деца, со сите плати вкупно што ги имаме во државава и со стандардот, пак нема да се стигне ни да се рече за солиден живот. Беда.

11. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Јас не би сакала да седам дома, да чувам деца, а мажот да работи. Таква сум по природа, мене и викенд и одмор кога немам обврски ме фаќа желба за работа некаква, не па нешто друго. Плус сум амбициозна кога е во прашање учењето и работата и би се трудела да бркам кариера, а во исто време, не би застанала со образување после студии, туку би сакала уште и уште. Во иднина кога ќе дојде време за брак отворено ќе му кажам на партнерот дека кариерата речиси ми е на 1во место приоритет во животот, да знае како би стоеле работите, да нема после многу работиш, треба да чуваш деца, ова она. Сметам дека баш сега тоа што ние жените имаме многу права за разлика од порано треба да ги искористиме правилно. Умрело времето кога жената чувала деца и единствена обврска и било да прави јадење и да чисти по дома. Сепак ова е муабет хипотетички, како ќе ми е во иднина и дали кога ќе добијам дете можеби би сменила мислење, ќе видиме, годините ќе покажат. :D
    А може да се издржува фамилија со плата над 30-40 илјади денари минимум. Ако некој има поголема плата тогаш е возможно. Но, сепак подобро е да придонесот за дома е 50-50% како во финансиски дел, така и во делот поделен за домашни обврски. Не треба цел терет да е само на една особа.

12. andrejko82

andrejko82 Форумски идол

Одговор:
    1. Не би прифатила..
    2. Не , јас доволно вложував во себе, факултеткса диплома, специјализација, за да неможам да работам тоа за што долго учев..
    3.Не спаѓам, јас секако се грижам за мојот дом и моите две деца и покрај тоа имам карира и сеуште се надоградувам професионално...се е баланс во живоот а ние жените сме моќни да издржиме многу предизвици и да се носиме со сето тоа...
    Поздрав

13. MrenaRiba

MrenaRiba Популарен член

Моментално јас не работам,па мм не издржува .
    Последните десетина години ги има посветено на работата целосно ... зема голема плата поради неговиот труд и влог во истата. Ако имаше помала плата ... сигурно немаше да можеме така со една плата ...

Да пркне уште малку ќерка ни,ќе барам работа и јас.Сплет на околности,останав со средно само ... ограничен е изборот за тоа што можам да работам,а платите не се ни поголеми од највеќе 20 илјади ... Веќе не знам како би ми било на работа,после толку време дома поминато .

14. An-na

An-na Форумски идол

Многу би било убаво кога поголемиот процент од граѓаниве би можеле да си дозволат да се издржуваат со една плата (независно чија) како во сите нормални држави впрочем. Има ли нешто поубаво да живееш без стрес, да можеш кога сакаш да напуштиш работа барајќи нова или за да му се посветиш на семејството, а сепак да не завршиш на улица. Браво за тие кои го можат тоа. Штета што се малкумина во државава :(

15. Ма.нев

Ма.нев Истакнат член

Одговорот кој сите го знаеме е НЕ. Причината е една, немањето финансии.

marchi-cool likes this.
  16. Swatt

Swatt Истакнат член

Македонија е најдобро место за живот убедливо.

17. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Земја снова. :drunk:

18. Swatt

Swatt Истакнат член

Зошто мислиш дека не е?

19. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

До утре сабајле може да се набројува.
    Погледни околу себе, што ќе видиш ?
    Дај ти еден единствен разлог за, барем еден.

CameliaMiller, Doozy and Purplelilac like this.
  20. Swatt

Swatt Истакнат член

Нека ти дојде некој пријател, колега од странство и нека поседи половина месец во Македонија и прашај го што мисли, па ќе видиш што ќе ти каже.
    1) До толку ли сте богата земја, па сите кафулиња и ресторани се полни по цел ден?
    2) Работи ли некој кај вас? Од каде ви пари по цел ден да скитате?
    3) Каков ви е тој дрес код на работа со штикли, деколтеа, мини здолништа? Нели ве казнуваат на работа?

Вчера бев до Ramstore да завршам нешо работа. Немаше игла да се фрли од средновечна популација која требаше да е на работа тоа време. Се јаде, пие, ждере. Кој будала напушта таков благодет да земаш плата, а ништо да не работиш? :D

marchi-cool likes this.