1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Молчењето е злато?

Дискусија во 'Психологија' започната од prominent, 20 август 2021.

1. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.235
    Се надевам дека нема ваква тема.
    Што мислите, дали постојат ситуации во кои е подобро да замолчиме отколку да зборуваме... па макар и да станува збор за премолчена вистина?
    Дали молчењето во овој случај го сметате за лажење?

На MarijaMi90, bicycle, diskreten32 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.847
    Допаѓања:
    23.617
    Мене ме нервира премолчување. Не поднесувам луѓе кои се секогаш неутрални, кои никогаш ништо нејќат да кажат за да избегнат конфликт.

Воедно и не им верувам, затоа што истите кога треба нешто да искомуницираат за доброто на односот меѓу вас, не можам да се ослонам дека ќе ми ја кажат вистината. Неискреност е. А јас ценам искреност.

На oblace1, Cupcakee31, lovestoneddd и 15 други им се допаѓа ова.
  3. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.563
    Премолчувањето ми создава немир, порано не беше така. Ама сменета сум како личност и не можам да издржам, а да не кажам што мислам. Па макар на некој нешто не му се допадне. Особено кога ми е нанесена некоја неправда, не можам да премолчам и да не се борам. Секако се трудам сето тоа што ќе го кажам да биде спакувано на најдобар начин, ама не можам да ја премолчам вистината. Затоа што криењето на вистината за мене е еднакво на лажење. Секогаш велам помалку ќе ме боли кажаната вистина, отколку криењето и правењето будала.

На Ugly Duckling, Snowflake97, Pea и 8 други им се допаѓа ова.
  4. Need for Speed

Need for Speed Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2021
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    1.083
    Молчењето е злато да но тоа со искуство се сфаќа коа ќе се изгориш па ќе сфатиш дека многу помудра опција е да молчиш ако немаш ништо паметно и продуктивно да кажеш.
    Мислам дека Хемингвеј има кажано Ми требаа 3 години да научам да зборам и дури 60 да научам да молчам.
    Мудрост е да знаеш да молчиш.

Само насловот го прочитав но да се надоврзам на воведот, премолчување на вистина не одобрувам и секогаш ја кажувам макар и била мета на целосна дискриминација.

Последна измена: 20 август 2021
    На irrelevant, IamSexyAndIKnowIt, MarijaMi90 и 9 други им се допаѓа ова.
  5. diskreten32

diskreten32 Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2013
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    3.046
    Ponekogas e podobro da molcis za da ne sozdavas problem zavisno od situacijata ama ako ti e napravena nepravda e togas ne treba da se molci

На Justicija му/ѝ се допаѓа ова.
  6. calm-girl

calm-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2021
    Пораки:
    606
    Допаѓања:
    915
    Ако никој не (ме) праша ништо - си молчам. Пред некој ден сфатив дека кога на некои што им е многу досадно во животот и си бараат закачки, си бараат расправии треба само да се игнорираат и да не им се кажува ништо. За таквите луѓе игнорирањето е злато.

На Nate- princeza, MarijaMi90, g8lQQk и 6 други им се допаѓа ова.
  7. Sweetlove_0312

Sweetlove_0312 Популарен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2017
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    13.381
    Јас молчам во секои ситуации и отсекогаш, во последниве неколку години откога сум повозрасна да речам некој пат знам да кажам по некоја реченица каде што ќе сум во право и каде што треба да ја кажам ама избегнувам тоа да навлезе во кавга. Затоа што и мене не ми сака душата да се расправам. Ако ме разбира тој на кого му велам со едноставна реченица тоа е добро ќе го толерирам, а ако почне да ми префрлува тоа ме тера да го избегнувам. Јас не би сакала луѓето да ме сфатат погрешно ама молчењето вреди ама не секогаш. Ако молчиш ќе те газат ми викаа порано. Ама јас само пробувам во тие случаи да кажам некој збор што мислам ќе го разберат. Повеќе се нервирам јас на крајот и си губам време. Никој сега не очекувам да ме разбира и со ништо не се замарам. Едноставно и душата кога не ти е навикната на расправии прескокни го делот и готово.

На g8lQQk, Guns N` Roses, mode-kristina и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Гладиоли

Гладиоли Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    250
    Допаѓања:
    593
    Злато тикви со расол.
    Имаше една
    Чутање је злато Али ако дуго траје постане живо блато .

Не го преведувам за да ја задржам римата.
    Значи јас ќутев толку многу што сите на така се навикнати сега кога ќе зинам за напад го чувствуваат . Затоа кажете си ,секогаш се.
    Посебно тие што се селите кај дечковци /мажи,уште од почетокот не пропуштајте за да не ги навикнете поинаку .
    Јас сега сум во жива песок само се влечам надолу.

На butterfly6223, Snowflake97, bicycle и 4 други им се допаѓа ова.
  9. zoya

zoya Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2013
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    274
    Мислам дека најправилно е да молчиш кога треба, но не да остане премолчено. Чувај ја информацијата до вистинскиот момент.

На oblace1, WildMk, Need for Speed и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.773
    Допаѓања:
    40.569
    Не е злато туку така нѐ манипулираа како помали за да научиме да не си го користиме гласот и да трпиме и тоа што не треба.

На andrejko82, S.W.A.G, butterfly6223 и 7 други им се допаѓа ова.
  11. mode-kristina

mode-kristina Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2014
    Пораки:
    1.155
    Допаѓања:
    4.093
    Не се согласувам баш со тоа. Можеби има некои ситуации во кои е подобро да се молчи, но сепак тие ситуации се многу малку. За жал, многу луѓе не сакаат да ја прифатат вистината. Се согласувам дека криењето на вистината е исто што и лажење, а јас мразам кога некој ме лаже. Кога веќе споменав дека многу луѓе не сакаат да ја прифатат вистината што ќе им биде кажана, ќе кажам и дека постојат многу луѓе што сакаат да ја слушнат вистината, а кога ќе им се каже, се навредуваат. Тука имам избор од две можности: да молчам или да кажам убави работи. Го избирам помалото зло, т.е. да молчам. Не можам да кажам нешто дека е сосема во ред, кога не е.

Кога ќе ми биде нанесена неправда, не молчам, па што сака нека биде. Тогаш никому не му успева да ме замолчи. Решена сум до крај да си ја истерам правдата.

Заклучок: Не е точно дека молчењето е злато, како и многу други работи што не се точни.

12. Need for Speed

Need for Speed Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2021
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    1.083
    Молчењето е злато не реферира на премолчување и трпење туку еве да речеме се употребува кога откриваш премногу информации па лесно може против тебе да бидат искористени.

На MarijaMi90 и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  13. elimkd

elimkd Форумски идол

Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.956
    Допаѓања:
    48.245
    Од лично искуство секогаш кога сум ја премолчила вистината на крај јас бев таа што губи

14. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.294
    Баш така.
    Само уште да се научам да го применувам ова и се ќе биди тамам. |(

На oblace1 и zoya им се допаѓа ова.
  15. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.153
    Допаѓања:
    27.237
    Па со прости луѓе е. Подобро да игнорирам отколку мозочни клетки да ми умрат и па да нема разбирачка

На DiCaprio, S.W.A.G, f.girl и 8 други им се допаѓа ова.
  16. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.887
    Допаѓања:
    16.845
    Во принцип сум молчелива личност т.е личност што сака да ги анализира другите луѓе. Сум приметила дека не постои личност што многу зборува а да не тропне некоја глупост. Одмереност во се. Не сакам да се објаснувам, докажувам, карам за нешто што сметам дека дискусијата не води никаде, во тие ситуации си молчам. Ако нема потреба не зборувам, единствено не молчам пред неправда.

На MarijaMi90, Ahoy, Lavender4 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.442
    Како помала ќутев и трпев.
    Молчев, не знам зошто, веројатно за да не наштетам.
    Така ме научија луѓето и го користеа тоа.
    На глава се качуваа.
    А јас пукав во себе.
    Сега е поразлично.
    Не ќутам и многу подобро се чувствувам.

На cresa-jagoda, Peanut Butter и mode-kristina им се допаѓа ова.
  18. IJAE

IJAE Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2010
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    823
    Јас сум зборлива и многу често ми се случува да треснам нешто што не треба па во себе си викам молчи си попаметна си така :wasntme:

На mode-kristina му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.301
    Допаѓања:
    9.313
    Молчењето е лажење секако, ја прикриваш вистината.
    Јас сум личност што се кажува, па макар и цунами нека избие ако сака после тоа.
    За зборување не сакам многу да зборувам, не сум баш комуникативна личност, ама кога нешто треба да се каже секогаш бирам да кажам бидејќи мене ме мачи и ми тежи.

Секогаш тргнувам од себе и знам колку ме болело кога ме лажел некој, па затоа сакам искреност. Некогаш можеби искреноста е тешка и болна ама не колку премолченото нешто, или лагата.

Последна измена: 22 август 2021
    На cresa-jagoda и Srckata28 им се допаѓа ова.
  20. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.096
    Допаѓања:
    42.339
    Злато можеби не е , ама сребро јесте;)