1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Молчењето е злато?

Дискусија во 'Психологија' започната од prominent, 20 август 2021.

1. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.299
    Пред 3-4 години ќе речев: 'Најдобро е да кажиш се' што мислиш.'
    Денес би рекла дека зависи од ситуацијата.

На Pea и Kasiopaja221 им се допаѓа ова.
  2. Okica

Okica Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2012
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    484
    Премногу во животот молчев. Сега веќе не. Ама тогаш бев добра ,секој ме газеше. Денес викаат " леле колку си лоша " . Лоша сум или повеќе не молчам ? Го знаат одговорот, ама научени се да молчам.Нека сум лоша .Ретко премолчувам, можеби затоа се повеќе сум сама во животов.

На Sweetlove_0312 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.359
    Допаѓања:
    9.321
    И молчењето е форма на комуникација.
    Само невербална.
    Just say'in. :D

На Nate- princeza му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Sweetlove_0312

Sweetlove_0312 Популарен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2017
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    13.381
    Потполно се согласувам со тебе и да ти кажам многу сме исти. Сите ми викаа да не молчам, сите ќе ме газат и сега е обратното ама ретко кој го гледа и го препознава. И јас после тоа повеќе среќна си сум сама кога сум отколку со сите останати кои ми глумеле дека се тука за мене и лажно ми биле пријатели или пак ми биле само на збор тука. И точно затоа јас решив да си ја свртам плочата што се вели, тоа сфатив дека самата си го докажав на себе и само јас сум таа што може да го знае тоа најубаво од било кој друг. Молчењето и лошото се убави работи само за да се користат на правилниот начин во правилното време и место. Молчењето е победа во лошите ситуации. И двете работи потребно е да се рамномерни. Колку повеќе лоша толку подобро во обратните ситуации зависно од каква ситуација имаш на располагање. Секогаш кога е вредно. Најважно тука е да се прилагодиме на секаква средина. Гледајќи го тоа како се повеќето луѓе исти во карактер и однесување и како заслужуваат да се прегазени и тие. Во најголема можност не дозволувај да бидиш целосно прегазена без да им возвратиш на тој начин со кој сите би останале со затворени усти. Посвети се на себе си и остави ги другите. Мојот круг на пријатели е мал поради тие причини. Откако почнав на факултет јас се изменив и свртев нови и чисти страници. Не гледам назад, гледам само напред. Зборувам многу отворено и не кријам ништо од никого ако има што да се каже, се снаоѓам многу повеќе од порано со самото тоа и среќата е пред мене. Значи, јас се ослободив и зборував повеќе во периодот од прва година средно до последна година, што мноогу ми беше од помош тоа мое школо каде што помагаат во тие ситуации кај деца, помагаат за да се ослободат. Ама не значи тоа баш многу. Значи дека и јас сум таа што се промени во текот на тие години. И сватив сите нешта како се одвиваат. И сега си дадов правило на тоа дека кој сака ќе дојде да се дружи кој не сака немора. Никој не терам да се дружи ако не сака. А јас со сите ќе се однесувам како што одговара, со кој помалку, со кој повеќе, со некого лошо, со некого добро. Границата ја поставив на моите добрини и сега се е океј и сум задоволна со тоа што го постигнувам.

На Okica му/ѝ се допаѓа ова.
  5. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.170
    Molcenjeto e srcev ili mozocen udar. Nekoj bil dovolno bezobrazen da mi kazi nesto neubavo vlice, jas da pokutam?? Koga si go dobivaat odgovorot duri i navredeni izleguvaat. Sekoj znaj sto pravi, i normalno sto zboruva. Frazi od temata - ostaj ja takva e - najmnogu me vregjaat. Toa sto imam bipolar ne me pravi glupava i da ne znam da vratam na ironija, podbucnuvanje i postojano iritiranje. Da, imam bipolar, ama toa ne me pravi pomalku coek, pa da pokutam za site podbucnuvanja. Molcenjeto e zlato duri ne zastani nekoj da mi objasnuva kako i zosto ne pripagjam vo opstestveno opradvaniot kalap - diploma, rabota, maz i deca 2. Izvinete, ne sum standardna zena, ne bev ni standardna devojka, jas sum od tie poinakvite (a iskreno, sto se zivee po zemjata - toa da se bipolar bi im bilo olesnuvanje, bidejki toa se tretira so lekovi, nivnoto ne hahahah).

На Nate- princeza и Гладиоли им се допаѓа ова.
  6. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.611
    Допаѓања:
    14.966
    Молчењето е злато до одредена граница. После по заслуга. :D

На Nate- princeza му/ѝ се допаѓа ова.