1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мрсна коса

Дискусија во 'Коса' започната од Melodi, 20 ноември 2009.

1. creshicka

creshicka Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2011
    Пораки:
    2.152
    Допаѓања:
    5.710
    Јас конечно ги најдов решението за мрсна коса. Ја миев косата секој втор ден бидејки многу брзо ми се мрсеше. Го купив шампонот Елсев Лореал и сега ја мијам косата на 4 дена. Оваа недела ја измив во понеделникот и денеска(петок) пак. Шампонот ви го препорачувам на сите но бидете трпеливи резултати има после 3,4,5 миење. Изгледа вака

На Vase89, crazylady и mime87 им се допаѓа ова.
  2. agirl17

agirl17 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    165
    Мрсната коса е производ на засилена секреција на лојните жлезди кои се наоѓаат по скалпот. Тоа не значи дека склапот е мрсен, напротив, мрсната коса настанува како резултат на премногу сув склап. Поради недоволно количество маснотија на скалпот, лојните жлезди почнуваат да работат активно за да произведат повеќе масти, а овие масти се шират и на косата. Затоа при третманот на мрсната коса не треба да се концентрираме на неа, туку на балансот на секретот на лојните жлезди т.е. на сувиот скалп.
    - Миење - користете шампони за мрзна коса, за сув скалп или бебешки шампони. При нанесувањето обидете се да ја третирате косата а не скалпот, бидејќи може да уште посув. Целта е да го отстраните вишокот на масти на косата. Плакнете ја со млака вода. Не користете регенератори или стилизирачки средства и не ја чешлајте премногу често, бидејќи така ги стимулирате масните жлезди.
    - Режим на исхрана - здравата исхрана може да ви помогне да се справите со мрсната коса. Ако направите една диета за косата, може да влијаете на количеството на масни секрети на скалпот. Пијте повеќе течности, а намалете го алкохолот. Понекогаш и одредени лекови може да предизвикаат масна секреција.
    Внимавајте, ако се игнорира прекумерната омастеност може да доведе до опаѓање на косата.
    Еве и еден корисен метод за масна коса.
    Измешајте половина чаша сода бикарбона и сок од 1-2 лимони. Нанесете ја смесата на целата коса и масирајте. Потоа плакнете ја обилно наизменично со топла и со млака вода.
    Добро е и еднаш неделно да нанесувате медена маска за коса. Потребни ви се 2 лажици мед кои ќе ги измешате со сок од еден лимон. Откако ќе добиете хомогена смеса, нанесете ја на сува коса со помош на чешел и оставете ја да стои 10 минути. Исплакнете ја и измијте ја како и обично.

3. WhiteAngel

WhiteAngel Популарен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2011
    Пораки:
    2.107
    Допаѓања:
    1.641
    Дали откако ќе се измие која било од овие смеси може косата да се мие со шампон??

4. agirl17

agirl17 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    165

да да обавезно со шампон после ова бидејќи нема убаво да се измие само со вода косата нели :^) :D

На WhiteAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  5. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.202
    Допаѓања:
    8.431
    Kолку пари е ????

На baguf4e му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Jojoba

Jojoba Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2011
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    719
    Од истата марка јас купив шампон, само беше Total Repair 5, и ме чинеше околу 260 денари големо пакување. Го земав од Веро

7. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.905
    Допаѓања:
    81.175
    Навистина не знам дали е до мене или до шампонот (или пак до нешто сосем десето), ама еве веке 4 или 5 пат како ја мијам косата со подолу приложениот шампон од Орифлејм и прв пат досега (ниту со Бекутанот немав такви резултати) косата ја мијам на 5-от ден :o Се утепав од броење, значи косата последен пат ја измив во петокот и буквално си нема абер од мрсење, и утре ќе ми издржи и после ајт на миење :)

8. CharmedGirl

CharmedGirl Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2011
    Пораки:
    1.420
    Допаѓања:
    1.662
    До пред некое време имав проблеми со мрсната коса и морав да ја мијам на секои два дена.Прочитав на еден форум дека во шампонот(било кој шампон) што редовно го користиме треба да се додаде 1-2 капки од бадемово,лешниково или рицинусово масло.Прво мислев дека ако го направам тоа уште повеќе ќе ми ја измрси косата, ама излезе дека не било така.Сега ми се стабилизира косата, па ја мијам два пати неделно.Маслата мислам дека ги имате во поголемите супермаркети... :)

9. agirl17

agirl17 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    165
    лешниково масло немам сретнато досега.. :^) има користено некој ?

10. CharmedGirl

CharmedGirl Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2011
    Пораки:
    1.420
    Допаѓања:
    1.662
    Јас користев бадемово за ова, не знам дали имаш лешниково кај нас :?:

11. agirl17

agirl17 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    165
    и јас бадемово користам, а лешниково не сум сретнала нигде, а немам ни слушнато дека постои.. :?:

На CharmedGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  12. creshicka

creshicka Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2011
    Пораки:
    2.152
    Допаѓања:
    5.710

околу 180-200 денари а може и поефтин, искрено не сум купила до сега, мајка ми ми купува. :)

13. figgiMK

figgiMK Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2010
    Пораки:
    6.964
    Допаѓања:
    2.300
  14. kiikeTo

kiikeTo Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2010
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    2
    мојава коса ми се мрси на 5-6 дена
    и ја мијам со обичен шампон од herba од камилица
    видете можи ќе ви помогне иако мислам дека зависи до косата :)

15. Lilly8

Lilly8 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    288
    И јас го имам истиот проблем,косата ми се мрси на 2-3 дена имам пробано со сите шампони ама никој ама баш никој не ми помага...

16. Tanny

Tanny Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2010
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    401

ии јас го користаам тој и сум задоволна :D

17. fificaaa

fificaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2011
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    483
    Камилицата смирува затоа не ти се мрси често , на фризер ми кажаа да ја мијам косата со шампон од коприва или камилица и да не ставам од маслата на коренот зашто маслата ги потикнуваат лојните жлезди и повеќе се мрси косата али јас немам нерви да ја мијам со такви шампони зашто после нив неможам да се расчешлам :worried:

18. Vaga03

Vaga03 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    4
    мене пак не ми се мрси косата туку шишките...дека кожата ми е мрсна и се живцирам! мн се нервирам на секој 2 дена ја мијам цела коса само заради шишките!

19. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.949
    шампонот е конкретно за мрсна коса?колку кошта?

На figgiMK му/ѝ се допаѓа ова.
  20. figgiMK

figgiMK Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2010
    Пораки:
    6.964
    Допаѓања:
    2.300
    Mime јас го купив на некоја промоција 2 на цена од 1но и беше некаде околу 220денари.. навистина немам престава на која цена е сега .... би тебало да го има по големите маркети( секако е машката линија може тоа да му ја намалува цената- или зголемува)