Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мрсна коса

Дискусија во 'Коса' започната од Melodi, 20 ноември 2009.

1. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.487
    Допаѓања:
    55.077
    И мене ми се мрси многу косата и затоа ја мијам на два дена , пробав секакви шампони од скапи до ефтини , е сега малку ми помогна користењето на шампонот од лук од Афродита , тој ја суши косата , не ја мрси , исто помага и од коприва од Илирија шампонот , пробајте не губите ништо .

2. moon1

moon1 Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2015
    Пораки:
    650
    Допаѓања:
    2.631
    И јас имам мрсна коса. Не сакам да ја мијам секој ден затоа што е штетно и за косата, и за скаплот и плус мама вика ако излезам веднаш после миење, ќе сум настинела, познати ви се сигурно тие муабети од мајките и бабите (не велам дека нема вистина во нив). Ја мијам од 2 до 3 пати неделно, а во меѓувреме за да не се познава дека ми е мрсна користам бебешка пудра. Е сега што е штосот со пудрата: ако ставиш малку нема да има некој си ефект, а ако ставиш многу нема да биде воопшто мрсна косата и ако имаш кафена или црна коса се познава белата пудра. Епа јас нанесувам убаво на скалпот и тријам тријам подолго време, ја пафкам косата со рацете, ја челам убаво цело време со претходно навлажнет чешел (чешелот се прави лом од пудрата, особено ако е четка за коса) и главата надолу за да падне пудрата, зашто не е целта пудрата да остане на косата. Пудрата ја впива маснотијата на косата и го остава чисто влакното и веќе не ви треба на глава, што значи останува убаво да ја истресете косата од пудрата. Малку е мачно и одзема време, мене ми треба пола саат за оваа работа.

3. Vertigo TJ

Vertigo TJ Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2014
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    779
    За тој пола час ќе ја измиеш, исушиш, исфенираш и испеглаш косата. Бонус: ќе биде чиста и убаво ќе мириса за разлика од коса нашлакана со пудра.

Јас го имам истиот проблем па ја мијам косата секој втор ден зимата а секој ден летото. Не можам да излезам од дома со мрска коса, ми се чини дека сите гледаат во мене.

На Kom.pot, angelche16, SimonaTino и 4 други им се допаѓа ова.
  4. moon1

moon1 Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2015
    Пораки:
    650
    Допаѓања:
    2.631
    Знам дека можеш да ја измиеш за тоа време, но мене ми е целта да не ја мијам секој ден, како и што напишав погоре, затоа што е штетно и за влакното и за скалпот, а и тука е ризикот од настинки ^_^
    А и од пудрата убаво мириса, ќе заборавев да напоменам. Бебешката козметика најнежно и најубаво мириса, според мене :D

На fificaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Здраво една моја другарка го има истиот проблем (јас имам нормална накај сува коса), експериментиравме доста и еве ви неколку совети кои се лично пробани и истестирани: 1. никако миење секој ден затоа што на тој начин се добива спроетивен ефект, се стимулира кожата да лачи повеќе масти. Подобро е да се остави некој ден (знам дека неможе да поднесете ама верувајте ми природните масла од косата служат и како заштита); 2. Шампони без силикони, верувајте ми силиконите присутни во шампонот ја влошуваат состојбата на масната коса, 3. Никако шампони за масна коса: и овој совет е испробан. Шампоните за масна коса многу често се доста агресивни (чест на исклучоците) и го влошуваат проблемот наместо да го ублажат, пробајте добро избалансиран шампон за нормална коса кој во својот состав содржи коприва или етерично масло од розмарин или чајно дрво; 4. Од време на време доколу се фарбате темно или пак и да не се фарбате пробајте да нанесете на косата кна (црна, црвена или безбојна). Таа има способност да ја чисти кожата на главата; 5. балзам за коса ептен минимално значи една капка и тоа на врвовите на косата никако блиску до темето, држете го само 1 минута и убаво исплакнете и не употребувајте силиконски капки (причина силикони); Ако ми текне уште нешто ќе направам едит.
    Ова функционираше за неа се надевам и дека и за некоја од вас ќе биде исто.
    Поздрав
    ах еве ми текна уште едно нешто го правам и јас што имам нормална коса затоа што дава прекрасен сјај. Веќе го споменав во еден друг пост и ќе го препишам и овде.
    500 ml дестилирана вода (или ако немате дестилирана зовријте 500 мл обична вода од чешма и оставете да се олади) со една лажица јаболков оцет и од 7 до 10 капки етерично масло од лаванда (лично мој фаворит помеѓу етеричните масла). Со оваа течност ја измивам косата после шампонирањето (и после балзамот) и не ја одмивам. Кога косата ќе се исуши мирисот на оцетот испарува а оној на лавандата сеуште се чувствува. Косата не само што свети туку има и одличен мирис. Може да употребувате и етерично масло од розмарин или чајно дрво или лимон или пак комбинација
    еве уште еден совет ми текна кога говорев за етеричните масла може да ги додадете и за време на миењето во самиот шампон. Една капка етерично маско во малку шампон на раката (количината која обично ја нанесувате за миење на косата) или пак растворете ја истата количина во една пластична чашка со малку вода и додајте го етеричното масло кое дури и за време на миењето ќе биде од корист за вашата коса.
    Уште еднаш поздрав

Последна измена: 12 февруари 2015
    На shushu му/ѝ се допаѓа ова.
  6. sasaSasa

sasaSasa Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2015
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    29
    Head&Shoulders shampoo 400ml Citrus Fresh. Доколку е сеуште во продажба. Дава одлични резултати. headshoulders-sampon-400ml-citrus-fresh.jpg headshoulders-sampon-400ml-citrus-fresh.jpg headshoulders-sampon-400ml-citrus-fresh.jpg

7. piksooki

piksooki Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    1.812
    Допаѓања:
    10.929
    никогаш во животот не сум имала мрсна коса ја мијам само еднаш во неделата.Но слушнав дека треба да се стави бебешка пудр'а на главата

8. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.949
    Devojki go ima nekoj probano samponot na Lush za mrsna kosa?

9. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.948
    Допаѓања:
    81.259
    Јас го користев едно време. Немаше некои подобрувања, но воглавно бев задоволна. Не ми го сушеше скалпот ниту косата по должина, не ми ја мрсеше дополнително косата, но не видов некои подобрувања, си ја миев на два, преку сила на три дена, ако ја врзам третиот ден.
    Пробај го ако ти се даваат толку пари, барем верувај дека нема да ти биде мака за парите - трае со месеци, многу споро се троши.

10. presiosaP

presiosaP Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    2.208
    јас мисалм дека нема врска тоа со косата дали да ја миеш на 2 дена ...зошто сум пробала и по 1 недела да не ја мијам да видам што ке се случи но ништо нема ефекти...штом ја измијам одма после 2 саати шишките почнуваат да ми се мрсаат..чарее мислам дека нема ...мислам дека е до лојните жлезди...до хоромни ..барем кај мене ..кај др незнам

На mime87 и Sunshine.Sunshine им се допаѓа ова.
  11. PinkGir123

PinkGir123 Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    1.125
    Допаѓања:
    759
    Што ли не пробав секави шампони , витамини , маски и пак ништо таква ми е косата и тоа е .Го прифатив веке , ја мијам на 2 ден и така

На Sunshine.Sunshine му/ѝ се допаѓа ова.
  12. fificaaa

fificaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2011
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    483
    Со поретко миење верувајте дека помага , али треба време и трпение. И јас имам мрсна коса , и таман цела зима ја навикнувам на поретко миење , доаѓа лето и џабе е целиот напор... Не ми се мрси али потта си го прави своето. Шампон од коприва или камилица помага , а друго решение не верувам дека има :worried:

13. Kukla994

Kukla994 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    Јас мислам дека нема лек за мрсна коса, ако коренот е таков нема што да се прави. Секоја втора жена го има тој проблем останатите се со скроз сува коса значи пак е до коренот. И мене ми се мрси сешто имам пробано ама не вреди. 2 дена е добра третиот мора мора да се мие и тоа е, немојте да се замарате не се секирајте се надевам ке дојде модерна доба во која косата мрсна кее дел од тоа па така крај на проблемите со мрсна коса :lol:

На crazylady, Sunshine.Sunshine, presiosaP и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. agirl17

agirl17 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    165
    Косата не ми беше баш мрсна до пред година дена отприлика. Од тогаш нагло се смени, почна многу да ми се мрси и морам да ја мијам на два дена. Можеби бидејќи ми порасна прилично долга, па затоа се мрси, не знам :?: Како и да е, користам Шаума, понова врста е овој, во светло розево пакување, пишува дека е за мрсна коса со суви врвови. Добар е засега, го бива:)
    Пред неколку години низ маркети гледав едно масло од бреза на Докторс, пишуваше дека се користи за мрсна коса, се масира скалпот, па се мие. Одамна веќе го немам видено никаде, а би сакала да го пробам. Некој да не го видел случајно?

15. angelche16

angelche16 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    2.403
    Допаѓања:
    9.322
    Абе колку и да е мрсна остајте ја само мијте ја на една недела еднаш и има резултати послушајте ме.
    Сите другарки ми велат браво како ја одржуваш до половината косата и ич не ти е мрсна.
    И само од коприва и кокос шампон.
    Позслушајте ме дава резултати ова.
    Поздрав:*:*

16. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.949
    Се согласувам и јас сум пробала косата да ја држам по 1 недела така да не ја гибам,и потоа пак истото со све пробав не бидува така да се откажувам,дали е здраво или не ќе ја мијам колку е потребно а кога можам ќе ја носам фатена ништо страшно...

На Sunshine.Sunshine и presiosaP им се допаѓа ова.
  17. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Можете се и сешто да првите од надвор, проблемот лежи внатре во организмот. Почнете да пиете Мерц таблети или нешто слично, резултатите ќе ви бидат видливи веќе на пола шишенце.

На presiosaP му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Anshu

Anshu Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2012
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    34
    Мене само корените ми се мрсат, надолу ми е сува и поради тоа не се познава многу кога ми е мрсна. Пробував многу шапони за мрсна коса и ниту еден не ми помогна. Од тој од коприва дури и првут имав после третото миење. Видов еден шампон од жен шен за коса со мрсни корени и суви врвови, па планирам да го порачам. Важно е косата да не се мие пречесто, 2 пати неделно е сосема доволно :!: и најважно да си фатите ред кои денови да ја миете и да се придржувате до тие денови, на пример во четврток (за преку викенд) и во недела (за во текот на неделата) :lol:

19. Biodevojka

Biodevojka Популарен член

Се зачлени на:
    1 февруари 2015
    Пораки:
    3.362
    Допаѓања:
    7.082
    Мој совет: пред да го купиш шампонот контролирај ја декларацијата на состојки. Не се ослонувај многу на маркетингот. За да не пишувам цели реферати овде, еве ти линк од две статии кои ќе ти бидат од помош при изборот: за состојки во шампон http://biodevojka.blogspot.com/2015/02/blog-post_12.html и за масна коса http://biodevojka.blogspot.com/2015/02/blog-post_23.html. Потоа ти сама одбери што ќе купиш. Поздрав

На Anshu му/ѝ се допаѓа ова.
  20. MajaTrpeska

MajaTrpeska Нов член

Се зачлени на:
    4 март 2015
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    5

Resenie e botoksot za kosa,porano ja miev sekoj vtor den sega posle botoksot ednas nedelno,fenomenalen e :D