Може. Зошто не би можел? Нема во него да расне плодот. Интерферонот е имуномодулатор, не спречува ејакулација нити сексуална возбуда/порив.
Здраво. Мене првиот симптом ми беше трнење на десната рака т.е цела ми беше вкочанета неможев да ја контролирам многу. Потоа ми се замагли видот на едното око, но на сето тоа не обврнував мн внимание дека само од себе си исчезна а и плус дете бев 18год. На 22 год исто со видот имав проблем и примав терапија по која што ми се врати. Тогаш ми кажаа дека веројатно ја имам болеста. Ми правеа магнет, ми земаа ликвор од грбот, ваеп и ред други испитувања, некои од нив беа со уреден наод но сепак ми ја дијагнозицираа болеста. Сега ми дадоа терапија и во април ми закажаа магнет повторно, но не примам додека не се потврди на магнет пак истото. Има на фб група со високи дози на витамин Д3 се лечеле па повеќе така сакам да пробам него со инекцииве, бидејќи колку помагаат толку одмагаат. Моментално сум ок и немам некои тегоби. Вие што чуствувате?
Ja сум само на високи дози Д3 витамин и едно чудо суплементи и презадоволна сум! Немам тегоби веќе... Евоцирани потенцијали се методи преку кои се испитуваат сензорните системи (вид, слух и екстремитети). Односно, преку предизвикани потенцијали се испитуваат дразбите и одговорот од мозочните центри. Методата малку е непријатна, но далеку од болна.
Здраво. Може во порака да ми пишете за што конкретно се работи и каде може да се најде докторот. Фала . Тоа да не е тоа испитување со боцки во екстремитетите така нешто? Така ме испитуваа нешто ваеп се викаше мислам. А за високи дози на витамин д на протокол си или само пиеш витамин д ?
Цела година сум на протокол со Д3... Не, тоа со боцките се вика Електромиографија....Евоцирани потенцијали колку што се сеќавам беше нешто ко со електроди ти ставаат на раце и нозе и ти пуштаат као струја и гледаат на компјутер амплитуди како се двишат нервните сигнали од мозокот до екстремитетите... Ти пишав приватна порака
Ве молам за контакт со Вас заради споделување на информации во врска со протоколот. Ако тоа за Вас не е проблем ,Ве молам да ми го испратете Вашиот телефонски број на меил.
Zdravo. Ne e mesto tuka za zapoznavajne , no nema pravila koj i kade ke se zapoznae ..bar taka mislam . Bi sakal da zapoznaam - dopisuvam-spodeluvam... so devojka koja gi ima simptomite na ova ili na dr bolest , i koja sega normalno funkcionira ... znam deka ima takvi , i deka za toa nikoj ne saka da razgovara .. ali jbg zivotot tece..
Здраво. Ве молам да ми препорачате добар невролог (може и од приватна болница) со кој сте имале добро искуство за дијагностицирање на МС. Бев кај една докторка која воопшто и не ми обрна внимание а прегледот не траеше ни 5 минути заедно со моето објаснување на симптомите. Тоа беше пред неколку месеци но сега симптомите пак се појавија и се дури во полоша верзија Веќе ќе мора посериозно да се испита. Фала ви.
zdravo. moja drugarka ima slicna bolest kako MS, pa sakav da ve prasam ke mozete li da mi preporacate dobar nevrolog??
ne e, od toa sto ne najdov druga tema kade bi mozela da prasam, prasav tuka. inace e SCA (spinocelebral ataxia), retka bolest