Zdravo ! Bi sakala da prasam dali nekoj so veke potvrdena MS imal simptomi samo trnenje ?Imam 34 god. I izvesen period okolu mesec dena osekam trnenje, na momenti zarenje na desnoto stapalo, i maliot i domaliot prst na desnata raka. Na pocetokot trnenje imav vo dvete noze, maticnata mi rece da zemam magnezium, piev 20 dena, i vo ednata noga trnenjeto iscezna, no vo desnata mi se pojavuva seuste. Ne e konstantno, moze denes cel den da go nema, utre da se javi nekolku casa, pa pak da go snema... Mi trnwt najmnogu vo miruvanje - vo sedenje. Ako pocnam da dvizam ne go osekam trnenjeto. Na rakata ne obrnuvam mn vnimanie od pricina sto 11 god veke rabotam kancelariska rabota, taa raka konstantno mi e po 8 casa na glusec stavena... ama me zagrizuva nogata. Napraviv labaratorija za proverka na se sto moze da predizvika trnenje i se e vo red. Maticnata smeta deka nema potreba da me praka na nevrolog, zosto od magnezium bilo mi bil blisku do dolna granica ( ama ne mi e ponizok od toa sto se smeta za normala ). Dali moze nekoj da mi objasni kako izgledaat tie trnenja kaj MS, kolku vreme traat ili toa e nekako kako mojava situacija ? Mozebi deluva pomalku paranoicno, ama edinstveno nesto sto se vrti po internetov koga prebaruvas za trnenje, a ne e dijabetis, tiroidna ili alkoholizam ( sto e e iskluceno ) e MS.
Мое мислење е да си одиш на невролог да види од што е трнењето. Ако не ти дава упат матичната смени ја
Dali ste imale lezii vo belata masa na mozokot koi odat vo prilog na glioza i lezii vo pons? Dali e toa naod za MS?
Дали имаш болки во долен/горен дел од кичмата и дали имаш мускулни спазми со трнењето ( дали осеќаш ко да ти игра мускулот ако знаеш на што мислам) Парестезија може да се јави од мал милион причини, мене ми се јави поради изместен диск со компресија на нерви ама трнењето беше по цели нозе и понекогаш рандом на рацете или прстите од рацете поточно врвовите на палецот и средниот прст. Може да е од различни причини, не е симптом само на МС, и притискај за упат на невролог, незнам зашто и е тешко еден упат да ти даде матичната. На крај краева како што спомна некоја членка погоре, секогаш имаш опција да смениш матичен лекар доколку не те сфаќа сериозно.
Знам каква е терапијата. Ме интересираше искуство додека се пиела, околу опаѓање на имунитетот, дали била ефикасна по завршувањето на двете години и слично
Како тоа никој не може да ми каже?Може да каже некој што ја примал терапијата. Има посебни групи на фејсбук за лекот, по 5000 членови и сите споделуваат искуство. Прашањето ми беше дали некој КАЈ НАС ја примал и како ја прифатил, секако и крајниот резултат по 2 години. Не прашав дали индивидуалци веруваат. Туку искуство!
magnetna rezonanca na glava e naj sigurna za dijagnoza, drzavno 600den. privatno nad 150€. потоа има и други испитувања, проклета болест
Во тек се иследувања за суспектност на МС. Направив магнет и имаше наод (лезии во продолжен мозок). Докторот што ме води како негов пациент на невролошката клиника ќе биде на одмор до средина на идниот месец. Тегобите ми се зачестени, а немам контакт од докторот. Во амбуланта никој не одговара на телефон два месеца. Слободни термини на клиника нема, и бидејќи сум од друг град, ако одам со резултатите од иследувањата, дали би ме примил друг доктор без термин? Заборавив да напоменам дека системот им е блокиран за издавање на упат со приоритет.
Zdravo. Vejke godina i nesto imam losi sonista ne me ostavaat da spijam sekoe utro se budam umorna. Vo psoledno vreme se mi e kako vo son kako dezorentirana sum mislam deka sekoj moment ke se onesvestam isto imam i nekoj steganaja na levata raka i noga celo vreme mislam deka sum bolna od nekoja teska bolest lani mislev deka sum bolna od rak do tamu otidov so mislite. Sakam da ve prasam dali nesto od ova e simptom na multipleks?? I kako da si pomognam kaj da pojdam
Како некој со блиска личност со МС, познавајќи ги неговите реални проблеми, не можам обично да ги одминам вашите параноични дијагнози без да се изнервирам. Сфаќам дека сите се "плашеме" од нешто, некоја болест, состојба ама ве молам во тема каде разменуваат мислења токму луѓе со МС, размислете колку е обесхрабрувачка вашата паника.
Vo poslednive dva dena mi se ukocuva vilicata i mnogu mi e tesko da zborvam. Dali toa e od premnogu sto sum napnata, nervozna od stres nasobran ili e simptom na multipleks???