Kako moze da dojdeme do interferon,ve molam za nekoj kontakt,licata so multipleks kako moze da go obezbedat ovoj lek, zatoa sto preku doktor ne moze da go obezbedme.
Клиника за неврологија. Таму го даваат. Мора невролог да го даде. И други лекови има инаку. Добро, немате невролог? Кој ве дијагностицира?
Odeno e na nevrolog vo drzavna bolnica,no za da se zemat tie inekcii se ceka na red na lista za lekovi,no koga nemas covek toa ti e.
Точно. И срамота е. Па за млад човек се работи. Ништо, барајте врски. И овие лекови се даваат под лекарски надзор. И да го купете не може вие сами да аплицирате. А мислам и нема од каде да се купи.
Da taka e,no da se nadevame deka za site na koi ke im bide potreben ke bide dostapen toj lek,a ne da mora lugjeto da barat vrski,za da se lekuvaat.
Здраво. Бев на невролог поради главоболки пришто докторот ми утврди мигрена и поради сомнение за Пирамидален Синдром (имав билатерална хиперрефлексија, мускулна хипертонија дискретна деснострано и негативен Бабински) ми рече да направам магнетна резонанца на глава. После резултати од магнетната ми рече дека сум имала демиелинизација (имало промени што се постари и моментално активни) што укажува на мултиплекс склероза и ме упати на клиника за неврологија во Скопје. На клиника ми рекоа дека не може да се дијагностицира мултиплекс бидејќи досега сум немала симптоми и дека треба да ми се направи лумбална пункција и некои други испитувања. Сакам да прашам дали е возможно да се има лезии на глава без симптоми/релапс? Фала ви.
@snowflake7 Мислам дека може да се немаат никакви симптоми. Кај сите автоимуни болести постои стадиум и фази на смирување така лумбална пункција значи треба да се извади со игла цереброспинална течност од половината која ќе се прати на анализа да се види.
За пункцијата немој да се плашиш тоа е сигурна и точна метода ќе покаже што е и мислам дека на секого и не се прави.
Не мора да значи дека си немала симптоми, секој човек со МС има различни симтоми, затоа ја викаат болест со 1000 лица. Може некои од симптомите кои ги напиша погоре и кои мислат дека се последица на тие болести се всушност на МС. Лумбална во твојот случај е најпаметна опција за да се утврди со сигурност дали имаш или не МС, а може и магнетна на рбет да направиш. Маж ми ја има дијагнозта од 2020, постојано со симптоми, уште не можат со сигурнист да кажат дали има МС зошто и он е со лезии, а симптоми и тек на истите кои не се карактеристични, прегледан и тука и ви Лондон, сега чекаме лумбална да закажат во Лондон и конечно да му потврдат на што е. Оди на неврологија кај доктор Татјана, она е најдобра за проблематиката и ќе те насочи. Со лесно. Битно е да не запаѓаш во депресии и да читаш се и сешто, болеста не е толку страшна како на прв поглед што делува. Медицината е напредна и се подобро се справуваат луѓето со дијагнозава.
Под симптоми докторот ми ги наброи губење на видот, неможност за движење, трнење. Затоа и кажав дека сум немала симптоми.
Да тоа се симптоми, ама не значи дека се само тие, маж ми има трнење, ама освен тоа немаше ништо друго се до годинава кога на два-три пати имаше затемнување на видот, краткотрајно. Симптомите може да се појавуваат до тек на годините во време на ремитинг, зависи каков тип имаш, има повеќе типови. Прво направи пункција да потврдат дека е тоа, па после ќе читаш и ќе се информираш. Сега не читај, оти има еден куп инфо и ќе се исплашиш само без потреба, а стварно нема потреба оти ептен најтешки случаеви и најдтрашни сценарија има на нет.
Дојдов за препорака. И во Македонија имаме предобри доктори. Д-р Данијела Војтекин. Предобра! Темелна, строга, ама со широки познавања. Знае на што да упати. Не третира површно. Докторка - ѕверка.
Здраво, бидејќи Авонекс уште нема стигнато на Клиника за Неврологија, дали некој знае дали може некаде да се купи на приватно?