Здраво, ми дијагностицираа МС и треба да почнам со тецфидера. Дали сте имале несакани дејствија, дали ви помогнала, ме интересира дали има некој од вас симптоми како кратски епилептични напади (траат една секунда) и како замаглен вид и дали исчезнале со терапијата или примавте плус друга терапија. Многу сум исплашена.. ви благодарам
Мм нема ниту еден од овие симптоми, ама има други, секој е со различни симптоми. Не се плашо ќе бидеш добро. Маж ми прима прва доза на Мавенклад, супер ја поднесе и дури осети одма подобрување.
Повеќе сум исплашена за симптомите што ми се јавија, овие напади не се најавуваат како на пример да насетам дека ке се случат туку се случуваат одеднаш и ме фрлаат према назад и ако не седам на пример ке завршам на земја при што можат да настанат лоши повреди. За дијагнозата знам дека не се лекува само може да се контролира колку толку. Фала на брзиот одговор
Дали може од друго да се симптомите? Кои тестирања ти ги направија? Сигурни се во дијагнозата? Зошто на мм им требаше 4г да потврдат и да се согласат дека е МС со еден куп испитувања тука и во Лондон. Досега баш немам прочитано дека може вакви напади да предизвика, мислам не велам дека не може, ама немам сретнато во листа на симптоми, а верувај за овие 5г откако почна мм да има симптоми се изначитав се и сешто.
Од 2009 се нешто сум до дијагнозата но никој не ја пиша. По 4 години по пораѓај имам промени на магнет и конечно ме дијагностицираа
А ти дадоа терапија? Маж ми моментално втора доза мавенклад прима. Задоволен е до сега. Немаше лошо симптоми освен еднаш што се разболе и помина многу лошо, ама ок е сеа. Само мало оштетување има на црн дроб кое не е загрижувачко, а симптомите се многу подобрени.
Ве молам за препорака за добар невролог за оваа проблематика. Има една лезија, невролог не смета дека е тоа ама не е 100% сигурна (Гоговска) Симптомот трнење во нога го препишува на изместен диск во лумбална регија. Лезијата во два последователни магнети во рок од 4 месеци е иста... Затоа смета дека е последица од некој вирус. Па второ мислење не е на одмет
Само Татјана во градска, мм уште каде не беше за дијагноза, на крај после 5г борба конечно од неа доби дијагноза и терапија. Одамна е мислењево може си била веќе кај друг. Инаку се смета во последно време дека токму вирусите кои предизвикуваат лезии се оние од Епштајн-Баровиот вирус кој голем дел од нас го прележуваат и дека токму они се причина за МС Инаку и кај мм има дископатија и повеќето доктори сметаа дека трпнењето и слабост е од тоа, додека се докажа дека не е. Во твојот случај може вистина е, ама јас не би оставила така да чекам повеќе лезии недај боже. Мм имаше само неколку активни во моментот на првиот преглед, не беа многу, околу 5 и само на мозок. После години запоставеност од доктори, сега има и на рбетот.
Благодарам за мислењето, нема на рбет,само една на голем мозок... Закажан е преглед кај др.Татјана Петковска Бошковска. Дали кај таа Татјана бевте или има и друга? За епштајн бар имам доста читано и колку све пореметува тоа е лудило... Има една група на ФБ се занимаваат со протоколи за исхрана и внесување на суплементи, Изгубљено здравје и протоколи. Наводно имаат начин да се реши организмот од овој вирус, и има сведочења дека луѓе кои патат од автоимуни болести си олеснуваат многу со ваквиот протокол