1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мултиплекс склероза

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од EffyPink, 8 јули 2011.

1. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.682
    @galijan Да не имаш јака крв? Висок хемоглобин?
    Истиве проблеми ги имаше и сопругот, со месеци...испитувања, претпоставки од докторите дека е МС, се помиривме со болеста и почнавме да учиме се' околу неа, се' додека пријателка на мајка ми, прекрасна докторка, не му препорача да даде крв, чисто онака, да се ослободи организмот од ''вишокот'' кој му правеше застои, главоболки и трнења во телото.
    Од тогаш е СУПЕР + крводарител, и тоа на секои 3 месеци, зошто брзо му се создава и згуснува крвта. Пробај, немаш што да изгубиш. Со среќа!

2. galijan

galijan Популарен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2012
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    260
    Хемоглобинот ми е во нормала, на долна граница.Но благодарам во секој случај.

3. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    3.995
    Допаѓања:
    51.777
    Никој не знае од што се јавува мултиплекс склероза, така што, тоа со вирусната инфекција нека не те плаши. Мислам дека треба да дознаеш каква вирусна инфекција имаш, можеби од тоа ги имаш и другите симптоми.
    Видот обично се влошува нагло, кај мене од малку заматен вид со едното око, за три дена дојдов до степен да не гледам скоро ништо.
    Мене ова не ми личи на МС, иако МС е различна кај секого, а јас не сум доктор и можам да пишувам само од искуство.
    Една магнетна резонанца не може да утврди дали имаш МС, не е така едноставно. Има куп други испитувања и пак не можеш со сигурност да знаеш што ти е.

На gogimica и lara-s им се допаѓа ова.
  4. blackwhite

blackwhite Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    5
    Здраво,дали некој кој имал лично искуство или на свој близок,се лекувал во државна болница и кај кој доктор?ви благодарам

5. skorpija90

skorpija90 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    13
    Zdravo. Imam 24 godini i pred 2 godini mi se zamagli vidot na ednoto oko. Primav 10 dena infuzija i inekcii kortiko i po 1 mesec mi se povrati vidot vo normala. Koga imav 18 godini istoto mi se sluci so okoto no deka jas prethodniot den davav krv ( vo skolo za da ne idam dva dena) mislev deka mi e poradi sto sum davala krv i ne obrnav vnimanie na toa. Ne se sekavam dobro za kolku vreme vidot mi se povrati no mislam deka ne bese bas dolgo. Inaku i desnata raka mi trnela nekogas no ke mi se pustela. Pravev magnetna pred 2 god i mi rekoa deka e pocetna faza na multipleks skleroza. Denes pravev magnetna povtorno na glava i vrat pa ke gi ocekuvam rezultatite. Inace doktorkata mi predlozi i inekcii neznam tocno kako se vikaa na "i" bea, no mene nekako mi e strav od niv deka i planiram bremenost. Dali nekoj sto ja imal ovaa bolest imal bremenost i kako go podnel seto toa, dali moze da se sluci nesto vo bremenosta i dali ima rizici? Inaku se custvuvam super, a koga citam deka nekoi stignuvaat i do invalidska kolicka strav me faka :(;(:(

6. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    3.995
    Допаѓања:
    51.777
    Интерферони и додека ги примаш не е добра идеја да останеш бремена. На самите лекови пишува да се внимава многу и јас искрено не би ризикувала. Почни со терапијата, затоа што е многу ефективна и најдобриот начин, заедно со здрав начин на живот да живееш нормално.

Не се споредувај со никого, особено не со тие што стигнуваат до инвалидска количка. Секој човек различно се справува со оваа болест и буквално кај никого не е исто. Тешко е, ама се живее со неа.

А дали е почетна фаза или не, никој не може да ти гарантира затоа што мултиплекс склероза е многу тешка за дијагностицирање. Јас бев во истата ситуација како тебе, воспаление на очен нерв. Шансите да е изолиран случај или МС се отприлика 50:50, а терапијата на почетокот е и за превенција иако јас ти препорачувам да ја примаш. Во мојот случај имав драстично подобри резултати после неколку месеци со боцкање со авонекс, од најпрвата магнетна резонанца.

Немој да се плашиш и верувај дека ќе успееш да се справиш со ова. А јас сум тука за било кое прашање или недоумица, слободно пиши ми :)

А за тоа што ти се случило на 18 години мислам дека не било поврзано со МС, затоа што без терапија нема шанси да ти се подобри видот. Веројатно било тоа и што си мислела тогаш. Ако ги анализираш сите симптоми, ќе најдеш уште еден куп, не се замарај со тоа, повеќето се работи кои на сите им се случуваат.

Последна измена: 23 октомври 2015
    На gogimica и skorpija90 им се допаѓа ова.
  7. skorpija90

skorpija90 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    13
    Izvin
    Izvini sto mozebi sum dosadna so prasanjava, no nemam nekoj koj bi mozela da go prasam za ovaa bolest. Pred 2 dena bev na nevrolog da mi gi vidi rezultatite od magnetna i jas prasav dali imam multipleks skleroza, mi kaza dodeka ne se napravat site analizi nemoze nisto da kaze. Sega vo ponedelnik ke mi pravi punkcija i eden den moram da ostanam vo bolnica poradi kontrola, od toa mn bolelo glava,me interesira dali ti si pravela i kakvo iskustvo imas dali e bolno? A velis deka po nekolku meseci ti se podobrila situacijata so primanje na vakcinata, bidejki iskreno mene mi e strav da ne treba da ja primam podolgo vreme, a vo plan ni e sto pobrzo da imame bebence pa toa mi sozdava strav. Inaku vcera gledav na tv deka zena se izlekuvala od bolesta i na slednata magnetna nemala nisto kako voopsto da ja nemala bolesta od ubodi od pceli i visoka doza na vitamin D. Koi vitamini gi primas, jas od vcera pocnav da gi koristam omega 3, b-complex, vitamin C, vitamin E i vitamin B12..pozdrav i se najubavo.

8. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    3.995
    Допаѓања:
    51.777
    Не си досадна, прашувај што сакаш.

Да, имам правено лумбална пункција. Самата интервенција не е воопшто болна, како обична инекција. После тоа два саати мора да лежиш и да не мрдаш, без перница, и да пиеш што е можно повеќе вода и во наредниот ден мораш да останеш во болница и да мируваш. После тоа недела дена мене ми беше ептен лошо и лежев цело време, при секое стоење подолго добивав болки во рбетот и ме болеше глава. Не е страшно, поминува.

Мене терапијата ми е препишана на две години, и јас имав значително подобрување на магнетната на второто снимање.

Погледни го ова видео, мене ми е многу мотивационо и можеш да научиш многу за болеста. Исто така се работи за жена која се излечила, а била во количка:

На gogimica му/ѝ се допаѓа ова.
  9. skorpija90

skorpija90 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    13
    Vidot ti se vrati?

10. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    3.995
    Допаѓања:
    51.777
    Да, видот ми се врати за отприлика недела дена, примав антибиотик и кортикостероиди.

11. skorpija90

skorpija90 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    13
    Blagodaram na
    ti

На crimson му/ѝ се допаѓа ова.
  12. skorpija90

skorpija90 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    13
    Zdravo. Kolku vreme vele ja kioristis terapijata i dali primetuvas efekt?

13. magris

magris Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2015
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    3
    Здраво на сите :)
    Јас сум нова на форумот имам 27 год и барав ваков форум на оваа тема бидејки и јас го имам истиот проблем како и многу други и сакав даго споделам со некој и тоа што јас го поминав .
    Целата работа кај мене започна усте пред 10 год. кога го изгубив видот на левото око . Отидов на болница и ме задржаја таму бидејки не знаеја за што се работи .
    Направив магнетна и ми бисе казанодека се работи за некое воспаление нс очен нерв и затоа го изгубив видот на едното око . Лезев една недела и примав инфузи со кортико и се секавам декаи ми кладоја некоја инексија во окото . Видот ми се врати по една недела и останавме на тоа дека сето ова настана од промаја и нервоза .
    По 5-6 год истатаработа се повтори и на десното око и исто така примав истата тарапија и бидејки исто направив и магнетна , 2 те снимки и од првиот ат беа споредени и ми кажаја дека се работи за истата работа . Побаравме мислење од повеке доктори но моите родители ми казаја дека е очен нерв и дека треба да се пазам од промаја и да не се нервирам . Се среди и десното око се врати видот и се беше во ред .
    Исто така имам и тироидна веке 7-8 год. и дури примав тарапија затироидната ми беше кажано да не останувам бремена дуру да се среди и се среди :) . Пред 2 год родив здраво дете и имам многу лесна бременот и се е во ред .
    И сега пред 3 месеци почнува целата работа кога ми се здрви палецот од левата рака и мислев дека се имам удрено негде но како што врвеше времето почна да ми се фака цела дланка и прстите и раката ми беше ладна . Почнав да користам лепенки за циркулација бидејки мислев деками е слаба циркулацијата во таја рака , но ништо неми помогна . Ми препорачаја да одам на акупулктура , пробав и то но и тоане ми помогна и докторот ми закажа во нервнпо за да видиме шо е работата .
    Кога отидов таму докторката ми рече дека осетотна раката е многу послад од другата рака но дека неможи да кажи без магнетна . Слободен термин за снимањеимаше дури на 5 Јануари 2016 а мене секој ден се појке и појке ми се факаше раката , почнав да осекам некој трпки и во леваа нога , почнав да се задишвам кога одам и зборам и несто да местега вои градите од левата страна .
    Потоа најдов да ме снимат на магнетна се снимив по една недела а докторката ја молев за побрзо никако неможело ама тоа е кај нас . Се снимив и под итно ме пратија скопје во неврологија каде што бев многу убаво примена и кога докторот ме виде ми праша зошто сум цекала толку време раката е остетена негде 90 % и незнаеше да ми кази дали ке се врати во нормала .Ме задржаја таму примав јака тарапија со кортико 5 дена а во мегу време ми зедоја крв за други испитувања и лимфаод р бетот од која премногу се плашев и 2 пати колабирав од страв за да се утврди што точно е . По три дена ги добив резултатите и се потврди дека имам МС . Што се не процитав за ова болест на интернет и психички многу паднав и се утврди дека јас болеста ја имам 10 год уште од првиот пат со окото . Многу бев разочарана мислев дека нема да бидат исто како другите дека ке требада очекувам нешто да ми се случи и се то ми праеше паника и нервоза и само плачев . Многу ми помогна докторот разговараше со мене многу убаво ми објасна за што точно се работи ми рече дека е подобро да знам за болеста отколу да кријат од мене бидејки ке треба да знам од што точно да се пазам што трба да правам да јадам , од што да се пазам и други работи но најмногу ми рече дека треба да се пазам да не западнам психички и да не се нервирам се да си биди како и пред да дознам дека боледувам од МС . Пред некој ден ја примив првата инексија интерферон па ке видиме какоке биди понатаму . Засега треба да примам по 1 инексија неделно . Многу сум уплашена но се трудам данемислам сепак имам дете исто така многу време поминувам со пријатели и надвор од дома работам и се друго се трудам да е н0ормално како и пред да дознам дека ја имам болеста .

Ова е моето 10 год искуство со болеста за која дознам точно пред 3 недели и се обидувам да живеам нормално како и сите други . На никој ненам кажано освен моите дома бидејки никој нејкам да ме гледа со сожалување . За понатаму се надевам дека се ке биди во ред но најбитно од се е да не запагаме психицки и тоа ви го препорачувам на сите бидејки мислам дека има и полошо од ова .
    Ајде тука сме сите зада си кажиме искуство и што и како понатаму .
    Извинете задолгиот пост но многу сакав да споделам сонекој бидејки неможам да ријам во мене .
    На сите ви посакувам добро здравје :)

На lara-s му/ѝ се допаѓа ова.
  14. skorpija90

skorpija90 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    13
    Zdravo. I kaj mene somnevaat deka mozebi ja imam bolesta(teska bila za dijagnoziciranje) i najverojatno ke mi dadat avoneks mislam se vikase denes sum na kontrola pa ke mi kazat tocno. Inace jas planirav bremenost a trebalo da ne primam terapija. Me interesira imase li problemi vo bremenosta? I kako se custvuvas po prvata primena inekcija osekas li podobruvanje? Na kolkav period ti ja prepisaa terapijata dali moze po odreden period da se prekine ili kako insulinot ednas na insulin cel zivot na insulin :(

15. magris

magris Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2015
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    3
    Кога останав бремена непримав никаква тарапија а и незнаев дека ја имам болеста тарапијата ја поримам 2 недели меав никакви промени од инексијата само дента ко ја примив имав температура и треска исто ам брзо ми помина ми рекоја од првите 3 4 инекси така ке биди па ке се навикнел организмот инаце засега ги примам 1 неделно а за понатаму незнам ама мислам дека се примат доживотно

16. magris

magris Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2015
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    3

и исто ми рекоја да не останам бремена засега дур се примат или ако плнирам да го известам докторот така да ти препорачувам да си зборниѓ најдобро о докторот

17. skorpija90

skorpija90 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    13
    zborev so doktorot i mu kazav deka planiram bremenost, mi kaza da ostanam prvo pa posle ke vidime zxa terapija zosto sega za sega nemam nikakvi simptomi...planiram da pocnam so zdrava ishrana i vitamini pa ker vidam sto ke bide....tebe rakata ti se pusti? inace mi kazaa deka cia semeto e mn zdravo i pocnav da go konsumiram sekojdnevno...

18. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    3.995
    Допаѓања:
    51.777
    Луѓе не се прима авонекс доживотно, треба докторот да ви каже колку време точно ќе ја примате. И од една инекција не може да ви стане подобро, тоа иде постепено :)

Исто така, некогаш се смируваат симптомите што ги имате по инекција тоа, некогаш не. Пример јас секоја недела кога примам инекција имам температура. Индивидуално е.

На skorpija90 и Bender Rodriguez им се допаѓа ова.
  19. magris

magris Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2015
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    3
    Колку време примаш тарапија ?

20. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на: