1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мултиплекс склероза

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од EffyPink, 8 јули 2011.

1. skorpija90

skorpija90 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    13
    Sakas da kazes deka na primer moze da ja prepise na 2 god i ako nemas simptomi da ti ja prekine? Jas mislev dozivotno se prima kako insulinot...a znaes li sto e razlikata pomegu interferoni i avoneks?

2. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    3.995
    Допаѓања:
    51.777
    Авонексот содржи интерферони, всушност тоа е име на брендот, интерферон е лекот. Мене од старт ми ка препишаа на две години. Не се прима доживотно, посебно ако уште немаш дијагноза, зборувај со твојот доктор :)

На skorpija90 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. magris

magris Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2015
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    3
    неделно или како ?

4. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    3.995
    Допаѓања:
    51.777
    Да, еднаш неделно :)

5. skorpija90

skorpija90 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    13
    Moze da mi gi kazes alternativnite nacini na lekuvanje, bidejki terapija nemozam da primam zosto planiram bremenost

6. skorpija90

skorpija90 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    13
    Zdravo. Majka ti 9 god gi prima tie inekcii? Mene me interesira dali dozivotno treba da se primaat kako insulinot ili samo odreden period? Mene me zagrzizuva faktot ako cel zivot treba da sum na tie inekcii a sakam bremenost bidejki sum taze mazena...

7. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    3.995
    Допаѓања:
    51.777
    Ако планираш бременост, докторот најверојатно ќе ти ја прекине терапијата за тие девет месеци, плус периодот за одење. Периодот на бременост за жената со МС е речиси секогаш ремисија, затоа што естрогенот кој што се лачи те штити.

На skorpija90 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. magris

magris Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2015
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    3
    а колку време треба да примаш ти имат кажано несто оти јас веке примам 3 недели а ми рекоја дека засега за година и пол

9. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    3.995
    Допаѓања:
    51.777
    Две години :)

10. magris

magris Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2015
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    3

и ке ги прекинат или ке треба наново испитвања ?

11. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    3.995
    Допаѓања:
    51.777
    Испитувањата треба да се прават редовно, и додека се прима терапијата заради контрола. Јас откако почнав со инекции веќе имам направено уште една магнетна, после 6 месеци од почеток на терапијата, резултатите беа супер и сега треба да направам уште еднаш, затоа што помина година од тогаш.
    Муабетот ми е дека цело време треба да се контролира состојбата за да знаеш како си и дали лековите делуваат :)

12. magris

magris Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2015
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    3
    :) daj boze da bidis uste poarna
    fala mnogu na informaciite
    pozz

На crimson му/ѝ се допаѓа ова.
  13. majka1234

majka1234 Нов член

Се зачлени на:
    12 февруари 2016
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    zrdavo na site vo forumov jas sum nova. gi procitav site razgovori imam kerka koja ima 20 god. taa ima ms uste pred 3i pol god i e na avoneks veke 2 god. nekoi zdrvuvanja se javuvaa od vreme na vreme posebno na stres. sakav da ve prasam bidejki mnogu citam za ms dali nekoj znae da kaze kako bi pomognalo masloto od kanabis i dali voopsto nekoj go koristel do sega. imam prijateli kaj koi deteto isto ima ms veke 6 god. i toa pocna da koristi maslo od kanabis pred eden mesec i velat deka mnogu mu pomognalo. Vi blagodaram ako nekoj nesto znae i pisi bidejki e dobro da spodeluvame mislenja a so toa ke si pomogneme site.

14. magris

magris Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2015
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    3
    Јас многу се распрашував за маслото од канабис и велат дека многу помагало , но зборував со мојот доктор и ми рече под никаков услов да не го земам бидејки болеста не била до краен степен за да се користи таслото и секоја доза би можело штетно да влијае на мене . Бев решена да го земам но сега се плоашам .
    позз

На mira.mira му/ѝ се допаѓа ова.
  15. majka1234

majka1234 Нов член

Се зачлени на:
    12 февруари 2016
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    i nas istoto ni go rece doktorkata kako i vas. No so site so koi razgovaram velat toa ne bilo voopsto stetno duri ni zdrav covek ako go pie. ne znam i nie sto da pravime.

16. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Какви подолготрајни проблеми со видот можат да бидат симптом?
    Млада личност од околу 25 год., ноќе видот е заматен, на светло гледа темни точки и секавици. Една година е така, а помош е побарана пред два месеци. Очни лекари не можат да дијагностицираат причинител.

Последна измена: 26 јули 2016
  17. magris

magris Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2015
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    3
    јас имав проблеми со видот постепено го изгубив видот на левото око оцните лекари ми рекоја дека е мозно да е од промаја па се среди и по неколку години се се повтори на другото око немора да значи дека е то но мози да си провериш позз

18. Amateur

Amateur Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2016
    Пораки:
    376
    Допаѓања:
    387
    ако е само овој симптом, шансите за МС се речиси непостоечки

19. skorpija90

skorpija90 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    13
    Moze li da mi kazes za vo Srbija ova bil nekoj imal efekt i podobruvanje i dali e skapo, mislam za bolest bi se snasol sekoj no kolku e dali znaes? I kolku pati treba da se odi za da ima podobruvanje i bolestada stagnira.

20. skorpija90

skorpija90 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2013
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    13
    Ti se vrati osetot na rakata?