Zdravo, sakam da ve prasam nesto, od ponedelnikot navaka osekam trpnenje kako backanje vo prstite na racete i nozete i isto kocenje i igranje (tresenje) na muskulite. Vcera bev na lekar i me pregleda doktorkata (proverka na mototricki sposobnosti) i mi rece da si proveram krv. Inaku mi rece poveke da primam vitamini i voda i da vezbam vezbi za glava i vrat-. Problemi so vidot nemam, samo imam problemi so vospaleni sinusi i mi solzat ocite. Isto taka osekam vkocanetost na vratot i vilicata i imam bolki vo grbot i kicmata. Pred 2 godini bev vo Sistina mi pravea magnetna rezonanca rekoa deka nemam nisto, i deka e povrzano so vratot i promena na klimata. Sega mi e mnogu strav, bidejki imam slicni simptomi kako MS koi se mesaat so simptomite na anksioznost (sto poveketo doktori mislat deka e). Dali moze od krvta da se vidi nekoj znak deka postoi MS ili ne? Nz so da pravam, mnogu mi e strav Ve molam za odgovor
Da ama skoro istite simptomi se slicni, naprimer trnenje peckanje po celo telo, slabost redovno mokrenje, Dali znaes koi se prvi simptomi, zatoa sto mnogu mi e strav
Сите луѓе ги имаат тие симптоми некогаш во животот. Ако ти е страв, разговарај со невролог. Први симптоми се различни кај сите. МС е претешка за дијагностицирање.
Мислам дека непотребно реагираш и твојот страв е скроз неоснован. Преврќав очи додека те читав. За МС тоа се низа на фактори, сплет на околности кои луѓето (сега веќе пречесто) ги земаат здраво за готово во недостаток на стручна контрола, поддршка и преглед. Не може да впишиш симптоми и да очекуваш гугл да ти даде дијагноза. Јас можам да ти посочам куп болести поврзани со тие симптоми. И рак и тумор и се. Chill малку.
Znam samo jas sum takva panicna. Inaku bev na pregled veke i doktorkata mi pregleda ramnoteza, motoricki sposobnosti, vid i oset, i rece deka e od vratot i nedovolno vitamini i minerali. Posle proverih i krv i dobra e. I mi rece da vezbam za vrat. inaku jas imam i blagi i cudni vtoglavici, mrdanje na delovi od teloto, bolki kaj sinusite, backanje na celo telo i izlacuvanje na nekakva tecnost od usite. Plus bolki vo rbetotot.
Не не. Преку крв никогаш нема да се дијагностицира МС. Лумбална пункција може да сугестира на МС меѓутоа и тоа не е доволно за конечен заклучок. И немаш ништо, не се акај од земја.
Поздрав. Сакав да ве прашам дали од тие инекци за мс немажена девојка може да стане стерилна да не може да забремени. Ве молам доколку знае некој нека одговори
Za interferon stanuva zbor.pa vi sistina mi konstatira deka imam multipleks skleroza i da se prijavam za ovie lekovi odnosno igli
Да де, авонекс е интерферонска терапија, инекции. Има уште неколку лекови кои ги има во Македонија, и одат преку фондот, инекции, капсули итн.
Има повеќе опции, ама неврологот треба да ти препише тоа што е најдобро за тебе. Јас со авонекс се боцкав еднаш неделно, сега сум на тецфидера капсули двапати дневно и од двете терапии сум задоволна.
Докторката ми рече дека подобро да земам таблети али се малку поскапи ама дали сите лекови за склероза се земат преку фонд бесплатно
никогаш не сум бил фан на имуно-модулаторна терапија се модификува имунолошкиот систем кај 80% од луѓето што земаат нема запирање на напредокот на болеста, има запирање делумно на нови лезии невролозите иако се стручни, не викам не, често знаат да не се замараат многу и да им тупнат на пациентите веднаш терапија. особено тие од клиниката за неврологија. следење на состојбата малку потешко. од она што јас знам, сите што почнале имуномодулаторни терапии ги прекинале и се вратиле на алтернативни методи за „лечење“ на болеста.