1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Мултиплекс склероза

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од EffyPink, 8 јули 2011.

1. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    16.891
    Допаѓања:
    35.643
    Наследна е болеста. Исто како и ракот.

2. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    3.995
    Допаѓања:
    51.777
    Не. Т.е. Има зголемен ризик, отприлика шансите се 1:80, ама тука играат улога многу фактори, како животен стил, изложеност на сонце итн. Ова е од родител кон дете, а кај вас има плус уште една генерација измеѓу.
    Од каде е информацијава? :D

На Belieberfever, stetoskop, joy1 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    16.891
    Допаѓања:
    35.643
    Имав во фамилија лице со склероза. Го знам тоа што ми беше кажано. Не дека 100% се наследува, ама шансите се големи. Секако и други фактори играат улога.

4. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    3.995
    Допаѓања:
    51.777
    Не се големи. Баш напротив.

На stetoskop и sofijanoka им се допаѓа ова.
  5. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.167
    Допаѓања:
    247.230
    Јас прашав дали и колку се шансите детето да ја добие. Има шанси, секако, ама од родител на дете е, ама не мора и да значи. Консултирав детски невролог.
    Сеуште нема цврсти докази дека е наследна. Кај нашиот случај никој нема МС од роднини.

На crimson и SummerGirl им се допаѓа ова.
  6. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    16.891
    Допаѓања:
    35.643
    Затоа пишав дека и други фактори се битни. Не знам колкава е веројатноста да се наследи преку второ колено, односно од дедо/баба на внук/а.

7. malooto

malooto Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    znaci sepak ima sansi mm da ja ima nasledeno? a kako moze da se utvrdi potocno dali moze da napravi nekoi testovi ili ispituvanja za da proveri dali e nositel

8. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    3.995
    Допаѓања:
    51.777
    Не функционира така.

Маж ти нема да е носител, само може да има зголемен ризик од болеста, што не е ни целосно докажано дека е точно.
    Ако тој е здрав, не се преоптеретувај со ова.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. MarchelineAmaru

MarchelineAmaru Популарен член

Се зачлени на:
    7 јули 2010
    Пораки:
    2.255
    Допаѓања:
    1.343
    Ве замолувам за подетални информации за Др.Шулц? Преитно ми е!

10. lara-s

lara-s Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2012
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    11
    Zdravo,
    Aj ve molam tie sto Ste na tableti ili bilo kakva terapija da spodelite iskustva od sto Ste zadovolni I kakvi nesakani dejstva imate od tabletite sto Ste na Niv??
    Mojot nevrolog mi preporacua da zemam nekoi novi tableti(dosega ne sum bila na nikakva terapija)
    “Mavenclad “ se vikat ama Kako sto citam mnogu Losi nesakani dejstva imaat...
    Neznam se mislam mi e Strav neznam koi I dali da gi pocnam sega ili da pocekam uste nekoe vreme ??
    Dali znaete nekoja grupa za MS Kaj sto mozes da spodelis iskustva??

11. lorinda

lorinda Активен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    15
    IMG-04ee0aa92acf2f0c431c27875af0921e-V-1.jpg Поздрав имам една мака денеска дури се боцнав со компаксон во стомак мислам дека згрешив нешто и одеднаш местото ми се помодри дали е можно да ми прави некој проблем во здравјето. Ве молам дали на некој и се има случено ова

12. lorinda

lorinda Активен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    15
    Магнетот со здравствено осигурување чини 700 денара. Има во 8 септември јас првиот пат таму го направив

5% може да се наследи повеќе е од други фактори склероза е друга мултипла склероза е друга зошто ги мешате болестите. Кај мене никој нема МС ама ете јас имам што не значи дека го наслефив од фамилијатс

Последна измена од модератор: 12 јули 2018
    На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. MsMayaM

MsMayaM Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    128
    Здраво, кажи ми дали знаеш добро англиски? Има една страница како блог е меѓутоа не може да се најде со пребарувања туку треба да ти ја даде веќе постоечки член на таа. Ако знаеш, пиши ми.

14. lorinda

lorinda Активен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    15
    Да знам прати ми го. И фала многу

15. indijana29

indijana29 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 ноември 2012
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    44
    Jas ovde citam SE umira od ova...e kako SE umira?sto narusuva ovaa bolest?nee mi e jasno ovde so citam

16. seka87

seka87 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    253
    Ve molam podetalno za ova so doktor Shulc....Ako ima nekoj bilo kakvi informacii ve molam pishete

17. micoforum

micoforum Нов член

Се зачлени на:
    3 октомври 2018
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Zdravo. Me interesira koj mozi da mi odgovori. Imam blizok so ovaa bolest. Se raboti za mlada licnst i e vo mnogu rana faza( pocetna) doktorkata rece fateno e tocno navreme. Imase trnenje na rakata i posle toa mu dadoa terapija od interferon (ako zgresam ne mi zamervajte pisam toa sto znam) bese na konsultacii kaj doktorkata mu rece da si zivee normalen zivot da ne si krati od nisto vo smisla na hrana. E sega me interesira dali ima slucki nekoj da zivee cel zivot bez nekoi poseriozni problemi( kako na primer max da se povtori ova istoto) ili kaj site po godini situacijata se vlosuva?

18. Amateur

Amateur Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2016
    Пораки:
    376
    Допаѓања:
    387
    Терапијата со интерферон е имуномодулаторна. Кај некои помага кај некои воопшто.
    Прогресија е сепак можна.

На crimson му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Sluzben

Sluzben Нов член

Се зачлени на:
    3 октомври 2018
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Ve molam koj mozi da mi odgovori. Se raboti za mlada licnot postavena mu e dijagnoza otkako imase trnenje na rakata. Doktorot rece deka ne e niss strasno deka e fateno tocno na vreme.momentalno e na terapija interferon. Me interesira dali ima luge so ovaa bolest so ziveat normalno cel zivot (primer maksimalno da mu se povtori trnenje na raka noga da ne e nesto postrasno oti tuka citam strasni raboti) ili kaj site luge so tekot na godinite bolesta se vlosuva?

20. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    3.995
    Допаѓања:
    51.777
    Кај сите луѓе е различно. Нема два исти случаи.

На Amateur му/ѝ се допаѓа ова.