Женава убаво кажува зошто не треба да се поддржуваат Израел и Хамас (двете страни прават воени злосторства) и да не се обвинуваат обичните луѓе. Ако продолжите, закажете термин кај психијатар.
Чоек, појма немаш која психоза и испрани мозоци се по Европа. Едни штрајкуваат за палестинците, други обесиле знаме на Израел на државна зграда (ова денес видов), и стварно ништо не ми е јасно, кое ли срање го спремаат. Меѓу врвните релативизации што ги прочитав деновиве- децата терористи се раѓале, еј. Застанете ја планетава да слезам Одлично видео бтв, ама сепак-застанете ја планетава. Немав појма за атентатот за Јицак Рабин и сега е јасно дека и оние што му протестираат на Нетанјаху (премиер на Израел од 2009 до денес), и дека 75% се за негова смена, се е тоа небитно, нема крај, нема мир.
Хамас дали знаеш зошто постои? Не знаеш. Од клипче не се учи историја и фактичка состојба. Туку ќе има ли пак протести за поддршка на Палестина кај нас?
А ти знаеш ли дека Израел се повлече од Газа во 2005г ?? Прашањето не е зошто постои Хамас туку зошто СЕУШТЕ постои.
СЕ ПРАШУВАШ ЗОШТО СЕУШТЕ ПОСТОИ??? Прочитај ја статистиката за ГЕНОЦИДОТ КОЈ ГО ВРШАТ ИЗРАЕЛЦИТЕ! Спојлер
Знам, да. Имам учено. И заради тоа знам и дека не треба да се поддржуваат. Што е и поентата на видеото. Да не се поддржуваат личности кои убиваат невини луѓе и на двете страни. Истото важи и за Израелската власт. Не треба да се заземаат страни. Конфликтот може да се реши со дипломатија, не со крвта на невините Израелци, Палестинци и граѓаните на други држави.
Како шо кажав и пред ова, Хамас сами си го бараа геноцидот. Израел ја напушти Газа во 2005. Во 2005 на избори се изберени Хамас и од тогаш не им дозволуваат на граѓаните да гласат. Пак го нападнаа Израел, сами си го бараа. Да не очекуваше дека Израел ќе седи мирен?
Ама луѓето што гинат не се Хамас кои сами си го барале. И самото тоа што велиш дека некој сам си барал геноцид, ти подржуваш да се убијат додека ги снема целосно.
Епа не се, не се ни тие шо беа убиени на фестивалот вршители на геноцид. Во секоја војна има жртви, тоа е жално али неминовно. Хамас знаеле шо праат кога праеле тунели под болници, училишта....
Нека дејствува, ама не врз невино цивилно население. Они кршат човекови права и прават воени злосторства исто како Хамасовците. Двете страни треба да идат на суд.
Треба да се гонат сторителите, а не масовно да гинат невини луѓе поради постапките на одредена група лудаци. Според тебе, до кога треба да убиваат деца за да им вратат на убијците од фестивалот? Уште колку мртви ќе треба да има за да биде доволно за да се задоволат?
Не негирам дека и двете страни треба да се судат пошо за судење се. Али Хамас мора да го снема од лицето на земјата.
"I should much rather see reasonable agreement with the Arabs on the basis of living together in peace than the creation of a Jewish state. My awareness of the essential nature of Judaism resists the idea of a Jewish state with borders, an army, and a measure of temporal power, no matter how modest. I am afraid of the inner damage Judaism will sustain—especially from the development of a narrow nationalism within our own ranks, against which we have already had to fight strongly, even without a Jewish state. ... If external necessity should after all compel us to assume this burden, let us bear it with tact and patience."
The real terrorists . https://www.instagram.com/reel/CzPzSn7I4wN/?igshid=MXU4Mzg0dTZ4amY1dw== https://www.instagram.com/reel/CzOeOG3yS42/?igshid=MXJkb3Ewb3VmeTIyNw==
Луѓе, читам од прееска како до бесвест се расправате за политики и религија и ми се крши срцето. Зарем не гледате што се случува, зарем немате очи, срце и барем малку човечност. Тешко ви е да гледате видеа како умираат деца а? А замислете како им е на палестинците таму, каков хорор сведочат. Барем за секунда пробајте да се ставите на нивно место и заборавете на баналните секојдневни глупости. Ништо не е битно кога веќе еден месец секојдневно стотици невини луѓе умираат, поголемиот број од нив се деца. А луѓето продолжуваат да ќутат. Ако пратите што се случува, како може нормално да продолжите со своите животи и да бидете рамнодушни. Никако не можеме да им помогнеме, освен да бидеме нивниот глас. Дајте да се собереме на асален протест. Луѓето од сите држави се кренаа на нозе, само ние тука седиме и сеир гледаме.
Баш, треба да си нечовек скроз да не те додирнува ова што се случува. Ни политика ни не знам што веќе не е важно. Ова е чиста злоба. Јас не можам да спијам веќе, по цел ден само читам. Стварно физички ми се одразува, мене срцето ме боли вистински, не знам како може некој око да не му трепнува.
Ни јас неможам да разберам како има такви луѓе. Исто по цел ден само читам и искрено срам ми е што живеам во ваков свет и срам ми е што седам без некако да помогнам, но освен протест не знам што друго може да се направи, надвор од донации и споделување на социјалните мрежи.
Од жртва до суров агресор. Колку уште па да биде доволно? Од ден на ден најстрашно иживување и никому ништо. Толку многу деца плачат, најсурово убивани телесно или психички. Но, ние веќе отрпнати, летаргично набљудуваме , навикнати на крвави филмови. Додека не ни чукне на врата овој хорор од случувања и ненадејно не не разбуди овакви бесчуствителни, себични и млаки.