Напад на Хамас врз Израел

Discussion in 'Политика и настани' started by Tanjamm, Oct 9, 2023.

1. FriendOfDorothy

FriendOfDorothy Истакнат член

Се согласувам. Штета што си слепа кога се Украинци во прашање. За рускиот Хитлер ни збор, двојни аршини.

MysteriousStrngr likes this.
  2. Dalene

Dalene Истакнат член

Знаеш дека најголемите производители на оружје се рака под рака со олигарсите, илуминати ли како и да ги викаат и знаеш која агенда ја форсираат во последниве децении и еве преку примери може да се види како ја спроведуваат на дело? Агендата е пренаселеност, а за намалување на бројот на населението еден од начините е и војување и поттикнување конфликтни ситуации со краен резултат смртни последици. Со еден удар повеќе муви, ем се богатат преку продажба на оружје, ем спроведуваат чистка на народот.
    А за тоа дека имаат оружје за масовно уништување не е тајна, ама вејт и тие се дел од човештвото, па ако во меѓувреме не создадат колонии рецимо на Марс не им е во прилог да го искористат, јер сами против себе.:D
    Инаку вака им е ним попрофитабилно гледај од кој можен агол сакаш и од било каков аспект.

На теми напади и војни и отслужување на воени рокови имам пишано сум против милитаризам и било какви вооружени конфликтни ситуации. Верувам во моќта на разумен меѓуљудски разговор, компромис преку дискусија и зборови не преку оружје и насилство. Ама тоа се некои мои чисти лични и можеби премногу наивни дури и лаички (раз)мислувања. Затоа и седам понастрана од дискусии на теми војни, како и да е во нив секогаш има жртви и од едната и од другата завојувана страна.
    Сакам да кажам дека кога започнува војна човештвото изгубило од старт, пред се разум, па се друго, а со корист се здобиле само од ситните до покрупните воени профитери и оние што туркаат некои си свои агенди, а за спроведување бараат жртви преку пролеана крв и спроведуваат профитеризам преку зајакнување на воената индустрија.

За хехенца муабетите мислам никогаш нема да се искоренат, додека човештвото го води стихијно неразумноста и бесчуствителноста. А и искрено освен засегнативе страни не верувам дека некоја личност се препотресла премногу или нешто посебно постигнала да смени. Еве јас не сум умна и секогаш кога има вакви теми ги избегавам пред се како пацифист не ги сакам, а од друга страна како поединец си велам што можам на пример јас да допринесам и преку мое дело да сменам и им помогнам на засегнативе? Еве тоа живо ме занима, при секој воен конфликт како како индивидуи еве и на ниво на колектив може да допринесеме, освен кога има бегалска криза да се прелее тука или има потреба од траен или транзиторен премин на мигранти им помогнема некако други начини еве поучете ме какви иаме за учество и справување и менаџирање со конфликти конкретно на темава на Блиски Исток и воопшто за секакви воени конфликти?

Можеби и да се раздвои ова од оваа тема и отвори како нова ако нема ваква тема.
    Нека видат тоа модератори, доцна е да мислам и двојам и отварам.

3. Dalene

Dalene Истакнат член

Знаеш дека најголемите производители на оружје се рака под рака со олигарсите, илуминати ли како и да ги викаат и знаеш која агенда ја форсираат во последниве децении и еве преку примери може да се види како ја спроведуваат на дело? Агендата е пренаселеност, а за намалување на бројот на населението еден од начините е и војување и поттикнување конфликтни ситуации со краен резултат смртни последици. Со еден удар повеќе муви, ем се богатат преку продажба на оружје, ем спроведуваат чистка на народот.
    А за тоа дека имаат оружје за масовно уништување не е тајна, ама вејт и тие се дел од човештвото, па ако во меѓувреме не создадат колонии рецимо на Марс не им е во прилог да го искористат, јер сами против себе.:D
    Инаку вака им е ним попрофитабилно гледај од кој можен агол сакаш и од било каков аспект.

На теми напади и војни и отслужување на воени рокови имам пишано сум против милитаризам и било какви вооружени конфликтни ситуации. Верувам во моќта на разумен меѓуљудски разговор, компромис преку дискусија и зборови не преку оружје и насилство. Ама тоа се некои мои чисти лични и можеби премногу наивни дури и лаички (раз)мислувања. Затоа и седам понастрана од дискусии на теми војни, како и да е во нив секогаш има жртви и од едната и од другата завојувана страна.
    Сакам да кажам дека кога започнува војна човештвото изгубило од старт, пред се разум, па се друго, а со корист се здобиле само од ситните до покрупните воени профитери и оние што туркаат некои си свои агенди, а за спроведување бараат жртви преку пролеана крв и спроведуваат профитеризам преку зајакнување на воената индустрија.

За хехенца муабетите мислам никогаш нема да се искоренат, додека човештвото го води стихијно неразумноста и бесчуствителноста. А и искрено освен засегнативе страни не верувам дека некоја личност се препотресла премногу или нешто посебно постигнала да смени. Еве јас не сум умна и секогаш кога има вакви теми ги избегавам пред се како пацифист не ги сакам, а од друга страна како поединец си велам што можам на пример јас да допринесам и преку мое дело да сменам и им помогнам на засегнативе?
    Еве тоа живо ме занима, при секој воен конфликт како како индивидуи еве и на ниво на колектив како може(ме) да допринесеме, освен кога има бегалска криза да се прелее тука или има потреба од траен или транзиторен премин на мигранти им помогнеме некако други начини еве поучете ме какви имаме за учество и справување и менаџирање со конфликти конкретно на темава на Блискиот Исток и воопшто за секакви воени конфликти?

Можеби и да се раздвои ова од оваа тема и отвори како нова ако нема ваква тема.
    Нека видат тоа модератори, доцна е да двојам дел од постов и отворам.

4. Dalene

Dalene Истакнат член

Тоа ти е исто с*ање во ново паковање.

Искажав став за сите војни и вооружени конфликти и сосем се согласувам, не ми е воопшто толку приоритетно кој прв, втор, трет почнал, поттикнал, се умешал, гинат невини, за туѓи профитерски или некои си лични агендовски причини.

FriendOfDorothy likes this.
  5. Dalene

Dalene Истакнат член

Па да ги збришеме со оние проектилине што уништувале се и пак ќе се врати мирот во светот упс а шу праиме со Русија и Украина?:wasntme:.
    Како можете да сте толку селективни и пристрасни и без грам осет и емпатија за туѓа патња и изгубен живот на крајот мм...ај да не се нервирам за двојниве аршинатури. Убаво си пишав подалеку од теми за војни какви наративи ќе начекаш, чудо едно. Да ги нема тие, ама оние исти народи, браќа да не пишам очи нека си вадат.
    Ако се суди нека се суди фер и праведно и против сите што отвараат и поттикнуваат војни и војни жаришта, ама ова е форум далеку од рововите и крвта и несреќно починатите и сеа се може да се пише оние не чинат другиве супер си се, топ, кис4е:tmi:.

6. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Ради нив се почнати моментално најголемите војни, затоа, па и не само моментално, гледај од Втора светска наваму што се случува. :) Секој што малку сфаќа како е реалната ситуација и не се води по црно бело сфаќање на работите го знае ова.
    Ако бараш некој без осет и емпатија прочитај низ оваа тема и другата, како се поддржува геноцид на Палестина и се повикува војната во Украина да продолжи.

Mrs. right and Billy Idol like this.
  7. Dalene

Dalene Истакнат член

Секој со испран мозок да така сфаќа што се случувало:).
    Многу се поведувате по лажни информации и се вооружувате со вербална омраза.
    Поголема од таква војна што ви тлее во душите нема.
    Е така започнуваат сите воени конфликти со бреинвошинг, раѓање и растење на омраза и фокус кон целна група или народи за фокусирање на таа мржња кон нив и насочување на сите негативи од животот кон нив.
    Никој никому не му е крив, кога ќе се опкружите со миротворци и резонирате со мир и спокој многу појасно ќе гледате што ние таквите сфаќаме.
    За читање се и сешто немам време, еве ти си прочитала по тие теми прераскажи ми што се имало да си ги проширам видиците надвор од црно-белиот свет, кога ќе имам време ќе те прочитам.

8. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Рускиот Хитлер да нѐ штитеше, немаше да се десат Кољо, Саздо, Диво Насеље и Смиљковско. А за 10 год и друг јазик ќе збориме. Кој ви ги пере бе вака мозоците? Знаете шо ѝ напраи Америка на Македонија? Да не удрат по машко дете од ваша фамилија

9. FriendOfDorothy

Лол, го заболе рускиот Хитлер стапот за Македонија. Србија ене ја, сисаат кај Путлер и Русите со години, гледам колку се заштитени. Да сисале кај Америте, немаше можда Косово да им го земат. :D

Путлер ти е ист како и Aмерите. Пика проруски водич на власт во одредена држава, ако се свртиш накај спротивниот тим (западот), ти прави војна и ти ебе матер. Украина е доказ за ова, а и Грузија (2008-ма).

Овие тука ако сисаа кај што треба во 90-тите, можда и ќе владееа во сопствената држава и немаше да им се деси 2001-ва. Албанците знаеа каде треба да сисаат, затоа имаат 3 свои држави.

А веќе кога ја спомнав и 2001-ва, Путлер тогаш не им кренал телефон на сиротињиве кога му се обратиле за помош, ова го сведочеа генерали, толку од неговото штитење и куроболие за оваа вукојебина.

10. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Исти се де. Русија бар пропагира христијанство, а не кучечовеци

11. FriendOfDorothy

Лол, пропагира христијанство додека убива деца, жени, цивили во Украина. Руски попови благословуваат оружја за масовно уништување со кандила. Да им се плукнам на христијанските вредности. Надреализам.

Last edited: Oct 8, 2024
  12. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Sekoj so svoj POV. Ja Amerika ke ja mrzam dozivotno. Sreka so neam brat.

13. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Па сисаме ние од 90-те цело време кај Западот. После ни рекоа дека малку било сисањето, па требало да се завртиме и од позади.
    Па, нели беше: "Уште името и толку".

Толку, толку... И еве кај сме сега. :)

14. DS10

DS10 Истакнат член

А кој е крив дека секој ,,последен" услов всушност не е последен? Опозицијата. Секогаш опозицијата. Џабе дпне кочеа 7 години ко сега секако дека ќе прифатат се, ама не знаеме моменталнава опозиција што ќе прави, ако кочи и таа уште 120 ,,последни" услови ќе добиеме и пак ништо нема да се смени.

Tanjamm likes this.
  15. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

И се да прифатиме пак, мислиш нешто ќе се смени и ќе цветаат ружи овде?

Многу наивно гледиште. :)

16. DS10

DS10 Истакнат член

Средина 90-ти, понудено ни е да го смениме името од ФИРОМ во Република Македонија - Скопје, нашиве ,,патриотчиња" одбиваат и еве сме кај сме 30 години подоцна. Доколку тогаш тоа било прифатено, спорот со Грција ќе се решел и ќе сме влегле во ЕУ и НАТО многу пред Бугарија да го стори тоа, во тој случај ние ќе бевме тие што ќе условуваа, а не наивно да им се пулиме во уста кој нов услов ќе бапнат.

Tanjamm likes this.
  17. FriendOfDorothy

Не е точно. Теоретски уште од 90-тите сите беа прозападни (како и денес), во пракса палеа америчка амбасада во 1999-та, вееа српски и руски знамиња и сакаа да го протераат тогашниот амерички амбасадор. Српската хегемонија си го направи своето. Затоа Америте им го начукаа на Македонците и ги направија граѓани од втор ред. Овие будалетиниве мислеа дека мадр Раша ќе ги брани исто како и србендите, цепки. Грујо го снајде истата судбина кога почна да сиса кај Русите, се завртеа два-три броја, овие кои подобро сисаат (ДУИ) му раскинаа, а он заврши како побегуља во Будимпешта.

Фиромците никад не знаеле каде и како да сисаат, затоа и ќе си бидат граѓани од втор ред во поклонетата држава од Америте. Курац што ќе имавме држава ако Америте не ни дадоа зелено светло, на балканов барем Америка го имала последниот збор (Босна, Косово). А зелено светло во 1991-ва од нив добивме само за да излеземе од шупакот на Србија. Штета што до ден денес вистински не излеговме.

18. Realist1

Realist1 Популарен член

незнам оти мислиш дека е перен мозок ако ја кажува вистината, значи по тебе сликава е лага а мене ми е испран мозокот ? 276088041_2598520430292911_6104959728728671115_n.jpg

19. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Никогаш не ни било понудено промена на име кое вклучувало двојна употреба, т.е. за домашна и надворешна.
    Прво нешто такво му е понудено на Заев, кој го наместија на власт само и само да го промени. И останатото е историја.

Во 2008 исто на маса беше предлогот кој Груевски го прифати Република Македонија - Скопје, или Северна Македонија со двојна употреба, Грците го одбија.

И не, името не е проблем за влегување во ЕУ или за оправање на државава, како што може да се види сега.

Западњаците никогаш немаа таков план за нас. Албанците се нивни пулени уште од времето на Југославија и немирите на Косово во 80-те.
    А да сакаа ќе не поделеа и нас и ќе им дадоа 3-та држава, ама нејќеа. Сакаа уште една нефункционална творевина преку која ќе ги контролираат и Србија и Бугарија, и Грција.

Не е така. Секогаш сме биле про-западни и сме немале никаква врска со Мадр раша освен Петко и Трајко што си муабетеле во кафана.

Секоја влада од постоењето ни е длабоко прозападна, сисаат таму и само таму. Не смеат да пр*нат без амин од Кале, а не па нешто повеќе.
    Единствено Грујо што зема некоја инвестиција од Кина преку тоа кредитите, ама и он сисаше длабоко во Кале, нели, додека не го му удрија некоја заушка и сменија.

Поробена држава сме ние уште од осамостојувањето, и играме како ни свират.

Се друго е театар за народот. За еве вака некој да рече дека не сме сисале добро и сами сме си криви. :)

Mrs. right, Amellie13 and Feminka22 like this.
  20. quattro

quattro Популарен член

Англија раководи со светот а Евреите со парите во светот преку големите мултинационални тешки корпорации, двете злоа се здружиле. Ни САД ни овај ни онај, овие две се мозокот. САД се само војник, јак војник на Англија за рушење на големо и немир во светот делуваат преку Соединетите Држави, вештачката творевина, а мозокот е Лондон. Кој е вечен непријател и најголем мразач на словените затоа шо загосподариле со многу природни ресурси а тие го имаат само островот оплолен со вода од сите страни? Па Англо Саксонците. Кој беше најголем непријател и кој ги уништи Романови и Руското Царство? Пак тие истите две, Англо Саксонците донесоја и инстралираа еврејска идеологија (Маркс и Енгелс) наречена болшевизам т.е "комунизам" во Русија на чело со еврејски лидер Владимир Илич Ленин и неговата десна рака Леон Троцки исто евреин, демек револуција ќе правеле. Така е тоа револуција се прави со лопати и царство се руши. Да револуција која тие две ја измислија, странскиот фактор ја направи па после 1990та ја прекинаа играта.
    Иначе САД се никој и ништо.

Англија и Израел (Палестина уствари е државата, се мисли на јудејците). Толку.

Last edited: Oct 8, 2024