Нарцисоидност

Дискусија во 'Психологија' започната од Unfaithful18, 9 септември 2010.

1. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.792
    Допаѓања:
    40.682
    Чекај малку, јас не сум психолог ниту психијатар а и да бев, едно мислење на форум не е замена за дијагноза. :^)
    Плус тоа што го напишав за "будење" се однесуваше на мое искуство со вакви личнпсти, не на само-дијагноза.
    Ве молам не си врзувајте во крпче толку лесно сѐ што ќе прочитате, особено не едно мислење на рандом форум. Можеш да прочиташ повеќе, можеш да отидеш на психијатар, ама вака самодијагноза од едно рандом мислење - не. Тука пишуваме чисто информативно, не носете толку лесно заклучоци.

Последна измена: 30 јуни 2022
  2. Mantisa

Mantisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2019
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    88

3. Серотин

Серотин Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2022
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    2.394
    Познавам такви луѓе. Ако не е по нивно плачат како деца, агресивни се, непредвидливи, жртви демек се они.. Тешка паталогија, џабе е психијатар.

На FreeToGo, Black orchid, Ljubova и 4 други им се допаѓа ова.
  4. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.234
    Допаѓања:
    4.290
    Не психијатар, туку психотерапевт и не е за нив (нарцисите) туку за останатите што не се такви а биле или се нивни жртви со цел да научат да ги препознаваат и да се заштитат од нивните влијаниа.

На GirlLove, INNERBEAUTY, Tanjamm и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Серотин

Серотин Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2022
    Пораки:
    987
    Допаѓања:
    2.394
    Јас лесно ги решавам, постојано ги зафркавам а они збеснуваат оти не можат да се истакнат.

Сакам да се надополнам. Скоро сите такви фаци си имаат проблеми со зависности како дрога оти се фрустрирани,тажни. Исто така никогаш нема да побараат помош од психијатар.

Последна измена: 15 јули 2022
    На Ljubova, GirlLove и Mantisa им се допаѓа ова.
  6. Mantisa

Mantisa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2019
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    88
    Begam od narcisoidni ljuge. Mi ja zemaat energijata. Sakaat da se dokazuvaat, sekogas se vo pravo i svetot se vrti okolu niv. Sekoj razgovor im e JAS. Niti se dobri prijateli, niti znaat da slusaat

На Istata od vcera, Cosmic Girl и Anah им се допаѓа ова.
  7. 7chocolate7

7chocolate7 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2016
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    31
    Мило ми е што има ваква тема.Што кога нарцисот си ја почнува кампањата на оцрнување,или "smear campaing".При тоа и измислува работи.Трае 4 години.Се разбира не реагирав ,за мене беа будалаштини,да реагирам на глупости.Но, има многуууу работи што воопшто не се така.Всушност нарцисот ги прави,а ве окривува и оцрнува вас.И да премногу е точно,дека кога не е по нивно,плачат и се прават жртви.Тоа е буквално дете од 3-4 години кога плаче за играчки.Може ли некако да им се покаже до каде им е местото?

На L.A California, Black orchid и Nate- princeza им се допаѓа ова.
  8. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.923
    Допаѓања:
    8.444
    @7chocolate7 Едноставно не потпаѓај на ситуацијата. Smear campaign им е техника со цел да те "натераат" да изреагираш, да се расправаш и со тоа да докажат дека во право биле за тоа што го зборуваат за тебе.

Затоа, златно правило е да немаш никаков контакт. Ако не можеш скроз, тогаш лимитирај ја комуникацијата. Побарај си поддршка од најблиски, но никако не се впуштај во интеракција со нарцисот.

Доколку премногу ти нанесува штета, би ти рекла да побараш и помош од психолог.

На L.A California му/ѝ се допаѓа ова.
  9. 7chocolate7

7chocolate7 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2016
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    31
    Се работи за свекрва ми.Му ја полни главата на маж ми ,измислува.Од нивна фамилија, речиси никој и да не комуницара со нас.Се прави жртва.А ситуацијата е обратна.Дали да ја кажам некаде вистината,или пак воопшто да не се вклучувам во тоа?Има ли некој искуство,ова,е премногу исцрпувачки.

10. Polyincognito

Polyincognito Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.923
    Допаѓања:
    8.444
    @7chocolate7 На народ (роднини) не можеш ниту да угодиш, ниту нешто да докажеш, а не ни треба да се замараш.

Свекрвата најдобро е да ја ставиш на целосен игнор и не ни комуницирај со неа. Не си троши нерви да се докажуваш, само повеќе ќе се изнервираш.

Она што е единствено важно и најважно е да имаш поддршка од сопругот. Само со него разбери се убаво, за останатите не се замарај.

На Mateica му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Nate- princeza

Nate- princeza Активен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2023
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    65
    Секој кој си дава за право односно има потреба да малтретира, психички и физички ..најпрво психички те силува , а потоа физички, секој кој исмева , вреѓа, понижува , омаловажува ..секоја агресивна личност која има проблем со некоја друга личност и со тоа ја намалува самодовербата на таа друга личност ..Тој е тој кој треба да се обрати на психијатар ! Значи просто е , насилникот е за психијатар , а не самата жртва ..! Жртвата и пред да биде малтретирана си имала изградена самодоверба , но ..тој со агресија и ја намалува и влијае на нејзината самодоверба.. Ако ја сака не ја малтретира , ноооо штом си дава за право да малтретира , а може да ја изигнорира ( но не сака ) си се забавува....Дно си е дно ..тоа е !

Средината која нема разбирање за жртвите , а има разбирање за насилниците( со чест на исклучоци) ..90% паднаа на испитот ..!

За оние кои не знаат , се започнува од главата , а не од нозете ..!

Последна измена од модератор: 28 ноември 2023
  12. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.045
    На Cosmic Girl и exceptional им се допаѓа ова.
  13. exceptional

exceptional Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2023
    Пораки:
    214
    Допаѓања:
    571
    У последно време многу вакви видеа ми искачаат, а бре ја не сум знаела дека овие нарцисисти биле зло. И тоа у многу личности ги пронајдов карактеристиките. Уствари овие со нарцисоидно пореметување спаѓаат у мрачната тријада психопати, макејавелисти и нарцисисти.
    бтв нарцис и нарцисист не е исто, во смисла нарцис е особина на тие со нарцисоидно пореметување кои имаат многу други негативни особини и се многу мрачни и тажни луѓе.

Последна измена: 8 март 2024
    На Black orchid му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.359
    Допаѓања:
    9.320
    Докторката Рамни ја следам на Јутуб, многу е добра!
    Еве едно поново видео од неа.

Зборува зошто нарцисоидните личности не сакаат болни луѓе и како се однесуваат кон блиските кога се болни и снеможени и зошто се такви кретени.
    Пред некое време зборував со една моја тетка чиј маж е нарцисоиден, а веќе се во 60-70 години. Маж и и рекол дека ако сериозно се разболе и залегне дека нема да ја чува и лечи. Во прв момент си помислив па нормално, зошто и да сака да ја чува нема да може физички зошто и тој е со здраствени проблеми и стар.. нормално секоја настинка потешко ја преживуваат и може да е фатална за него, мора да се чуваат...
    Ама после кога размислив се сетив дека тој секогаш бегал од болни луѓе како да се лепрозни, со гадење зборувал за болни, ако се разболи секогаш ги обвинува најблиските, децата и внуците, дека тие му пренеле а самиот сегде одел и се изложувал на можни вируси.
    И да, таа него го чува и здрав и болен, ама тој се огради да се грижи за неа и и кажал да си очекува :^)
    Не знам што е полошо, дали да си знае вака пред време за да си прави план за итни случаи без него или да дознае откако ќе снеможе..
    Во секој случај со вакви луѓе не важи она во добро и во лошо.

15. Black orchid

Black orchid Активен член

Се зачлени на:
    6 август 2024
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    13
    Zdravo,
    Me interesira Dali nekoj pominuva ili imal iskustvo so vakov tip na covek?
    Vo mojot slucaj licnosta e zena I ima 35-36 god.Se somnevam deka zenava e ili "crna trijada" ili malignen narcisoid.Se zakacuva kako parazit I ne se pusta.Koristi "smear campaign"bukvalno gi vrti site protiv mene,demnenje vekje 8 godini,napagja striktno podmolno pozadi grab,seriski mobing of sekoe rabotno mesto..
    Se pravi preku drugi lugje I ne si go pokazuva liceto,prava kukavica.
    Koj imal slicno iskustvo neka pise.

На L.A California му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Black orchid

Се зачлени на:
    6 август 2024
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    13
    Dali licno imate iskustvo so vakva licnost?

17. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.470
    Има такви колку сакаш. Има таква моќ на другите луѓе, да му го сврти паметот. Или ќе му дадеш време да другите вистински те запознаат тебе и разберат шо уствари се случува, дека тоа доаѓа чисто од неа, но сепак и ти треба да се преиспиташ дали си целосно искрена со твоите постапки и дали на некој начин си и згрешила некако, или правиш нешто погрешно шо и другите ја гледаат таквата слика. Ако доколку си сигурна во себе со намерите тогаш и после дадена шанса на другите да те видат во најдобро светло тие не го сменат мислењето тогаш тие луѓе се како неа и најдобро е дистанца од сите.
    Дали на работа ова ти се случува?

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Black orchid

Се зачлени на:
    6 август 2024
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    13
    Da se preispitam samata sebesi, dali sum I zgresila.Ova zvuci kako obvinuvanje na zrtvata, toest samata si go barala.
    Ne, samata ne si go barav, nitu jas go formirav neziniot karakter ili nedostatok od karakter.Kolku I da analiziram, udel vo nejzinoto narcisoidno-psihopatsko-sadisticko maltertiranje nemam. Kako sto vikaat kaj nas dvajca se poterbni za tango,jas tango ne igram a nitu sakam nesto da imam so ovaa licnost.Ne ja izbrav nea na nikakov mozen nacin,taa bese na rabotnoto mesto I se zakaci za mene kako parazit.

19. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.128
    Допаѓања:
    3.470
    Мораш да возвратиш на неа, да не поќутиш, ако нешто те оговара дали јавно или преку други, кажи да ти се откачи од животот и во уста повеќе да не те клава или ќе се жалиш кај шефот. Или пак смени работа.

20. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.520
    Допаѓања:
    5.780

Последна измена: 11 август 2024
    На Black orchid му/ѝ се допаѓа ова.