Наставниците бараат 25% покачување на платите, на 2 септември предупредувачки штрајк

Дискусија во 'Политика и настани' започната од cresa-jagoda, 25 август 2019.

1. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Kakva e rabotata teska ili lesna treba da vlezes 6 casa vo paralelka ili daj boze vo kombinirana I Kako kje izlezes od tamu posle I za Sto kje bides sposobna -sposoben edno 1-2h najmalku, kje vidime. A site odat zs platata e redovna,a ne deka privatno ne mozat da zarabotat povekje, taka e I po Dr institucii. Koj ne rabotel toj ne znae. Cela godina da baras metodoliski pristapi da motiviras deca od razlicni opkruzuvanja dojdeni, od razlicni semejstva I tn. na sekoe da se prilagodis I da vleces maksimum od nego na nacini na koi roditelot kje smeta to go remetis zs mi baras domasna I gledas deteto moze I turkas da mrdne napred, a toj od doma ne te recka, greota e deteto. I na kraj kje ti dojde ocenki da bara pa, ne deteto roditelot ti ide da go tresnes po glava da se osvesti Sto mu pravi na svoeto dete.
    Pesna im e a nastavnicite oni ne ja vrtat lopatata samo se obiduvaat zdravi sledni generacii da izgradat, barem vo skolo da vidi deka se ramnopravni I ima red I Pravda. Pa, koga kje porasnat neka se nosat so Dr gluposti na ova korumpirano opstestvo.

На Sofi.ja и fina erika им се допаѓа ова.
  2. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.522
    Здраво во контекс со темава.
    Не сум против за зголемување на платите на просветните работници но сум против тие 25%.
    Не знам колкава им е платата на наставниците во основните училишта но верувам дека не им е помала од 22.000 илјади денари за 4 часа работно време еве нека бидат и 5 во споредба со:
    Полицаец во униформа
    Градежен работник
    Администрација
    Па дури и доктор,сестра,лаборант.
    Во министерството во кое што работам сум со плата 24.000 денари со високо образование залепена на стол 8 часа од кои 30 минути пауза за јадење кафе итн.
    А да не речам дека давам годишно дополнителни приходи за часови по математика,јазик .итн.

На mira.mira му/ѝ се допаѓа ова.
  3. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.156
    Допаѓања:
    175.112
    Срам ме фаќа ко ќе видам шо став имате за наставниците ама после како најлицемерни луѓе кои сте, при прва прилика ќе ги дарувате со ланчиња, цвеќиња и скапи парфеми за оценка на детенцето, мало е уште не знај то зато малку да го турниме. Лол. И после се лутите ОТИ добивале поклони. Од луѓе ко вас.

И шо бидна со штрајкот? Ќе му запустеле прв ден на првачињата my ass. Комшивчето имаше одличен прв училиштен ден, одлично прифатен од наставничката, никој не вратен назад. Ама сите гледаме то шо сакаме. Брат ми од друга страна е идиот и избега од час оти "посекако штрајкуват" иако немаше ништо такво. Поентата ми е за "лажна тревога" си покажавте колку не ви е гајле за други човечки суштества.

Некој сака повисока плата? ОТИ? Као демек сите ние да не сакаме повисока плата, ама ако друг можи да ја добие - НИКАКО, ние прво мора.

Ај са да ве дочитам како едните се правдате дека ви е тешко додека другите не сфаќаат дека секоја работа си има своја тежина. Упс чек, врати назад. Кај смеј секоја работа да има тежина, само градежните и текстилните имаат, другите џабе пари земаат.

На Amellie13, moonlight-girl.55, Ugly Duckling и 7 други им се допаѓа ова.
  4. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    62.291
    Апсолутна поддршка и од мене имаат. И се надевам дека ќе служат за инспирација и на други профили на професии (следно здравството треба да се дигне на масивен штрајк), пожарникарите (имам муштерија пожарникар, коса ми се дигна кога ми кажа колку заработува), секој сектор кој во скапаницава од држава е потплатен.

Коа имаат пари колата на Мира Дизел да ја финансираат, копањето на руда у нос на Амди Бајрам, пари за службени коли, да им даваат по 40.000 денари на внучиња од втора братучеда на функционери, имаат и за професори, за лекари, сестри, болничари, пожарникари...

Редно време е да се свести народов дека треба да живее, а не да преживува.

На Amellie13, flower30, Sofi.ja и 6 други им се допаѓа ова.
  5. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.156
    Допаѓања:
    175.112
    Искрено не ме интересира кој колку заработува ама ако некој смета дека треба да заработва поќе - има право и треба да крени глас за тоа!

И зато ме револтира темава. Дур и многу им било велат. Како можат еве, не ми е јасно. Да, има неквалитетни и со нив има други начини да се реши проблемот, а не да се казнат сите останати и да се стават во ист кош со паразити. А, паразити има сегде ама овде се генерализира.

На Sofi.ja, oblace1, KateKane и 3 други им се допаѓа ова.
  6. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.881
    Допаѓања:
    129.875
    Ди,јас имам зборено со многумина како им било во нивните школи,сум спомнала како било и во моите,а имам слушнато и од самите наставници и професори.
    Наставникот/професорот седи на стол.
    Да,треба да прегледува тестови,да направи план за предавање,ама седи.Не ризикува живот во пожар,не вози автобус/камион,не копа,не стои на скеле на плус 40 степени или на минус 20.
    Кога со соучениците се качувавме горе да побараме професор/професорка,ги фаќавме како си слушаат музика,си јадат и пијат,и оговараат ученици иако претходно ни рекле дека имаат работа со документи.И за тие 5 минути помеѓу часови се снаоѓаа да земат кафе и грицки или сендвич/хамбургер.
    Прашував познаници за нивните школи,истата слика ја кажаа.
    Оние луѓе со плати помали од 20 илјади заслужуваат покачување,додека оние наставници/професори кои не си ја работат добро работата,кои се лоши кон децата,а и плус партиски вработени не заслужуваат ниту денар повеќе.

7. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.563
    Чекај малку, зошто толкаво омаловажување на Педагошкиот факултет и наставничката професија?

Да моменталната ситуација е далекуууу од совршена. Имаме нестручен и партиски вработен наставен кадар. Кој не заслужува покачување на платите.

Ама затоа професорите на педагошките факултети не треба да запишуваат слаби ученици и не треба да си го полнат џебот и да пишуваат незаслужени оценки. Но, кога би имале само квалитетни студенти кои со знаење ќе земат диплома на Педагошки, таквите студенти кога ќе се вработат како наставници заслужуваат да им се даде и поголема плата од моменталната. Затоа што оваа професија не треба да биде потценета, бидејќи квалитетното образование е столбот на секоја успешна држава.

На theowndemon и nextredstyle им се допаѓа ова.
  8. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    I premierot sedi na stol haha I zivotot bas ne go rizikuva ni onie kuklite vo sobranie I ne jadat gricki I sendvici vo trk I kafe tuku jadat I pijat po restorani I hoteli od tvoite pari. Nikako da sfatis deka tie Sto sedat na stol zarabotuvaat povekje zs prasaj se malku sebe si, moze kje ti tekne I togas kje bides merodavna da zboruvas do togas kopaj fizicki so da ti kazam dr.

На candy.cane, M.B. и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  9. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Za da se ima kvalitetno obrazovanie treba prvo roditelite da se prevospitaat, pa od fax nadolu da trgnat promenite,a ne obratno. Koi partiski, se si otide od drzavava ostanavme uste malku pa, posle I deca kje nema za paralelki.

На oblace1 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.563
    Целосно се согласувам и јас истото го велам и најголеми виновници ги наоѓам професорите кои на кого стигнале дале диплома.

Јас мислам дека родителите ќе се променат кога ќе видат квалитет и стручност во наставниците, тогаш ќе ги ценат и почитуваат.

Да не се лажеме, сите знаеме како одат вработувањата во образование

За жал така е, баш вчера со мајка ми истото го зборевме, ќе нема наставниците на кого да предават, деца се помалку има. Кои во странство се селат, кои уште се тука, ама не раѓаат или ќе родат едно зашто се нема услови за нормален живот во нашава држава.

На candy.cane, nextredstyle и MarigoldA им се допаѓа ова.
  11. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.168

Читај погоре, дотичната наставничка прва почна со омаловажување на текстилните работнички, демек да завршеле факултет ќе имале право на надеж за подобро утре, а изгледа не е свесна дека и таму има жени со диплома.

Како и да е, јас немам ништо против покачување, треба да се покачат платите речиси во секој сектор, тоа што ме изиритира мене е нивниот обид да се претстават како маченици, иако реалноста е дека постојат многу потешки професии, и тоа не само интелектуално или физички или во поглед на висина на плата, туку и во поглед на почитување на работнички права, работат непријавени, или се пријавени на минималец, а дури и од тој минималец враќаат пари на рака, недобивање на законски пропишаниот одмор, прекувремена работа која не е платена, пријавени се на определно на месец дена со можност да бидат одјавени на крајот на секој месец дена, дури и додека се на боледување...но ете за некој кој никогаш не работел во приватен сектор и тоа дежурање од 20 минути во хол еднаш неделно претставува трагедија...а привилегиите кои ги имаат си ги сфаќаат здраво за готово (е па што да се прави што работиме по 4 саати, таква е работата).

На zuto, nextredstyle, Nausicaa и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Roditelite se dodeka doma ne gi vospitaat decata I ne prestanat premnogu zastitnicki da se odnesuvaat kon decata dzabe se. Ne mozes od zivotot da go zastitis deteto, treba da go naucis ne pod stakleno zvono I ne se sekiraj Tate ili mama kje ja zdrma nastavnickata ili kje mu donese test doma da go nauci. Ne biva taka, se trgnuva od domot. A Sto se odnesuva do partiski vraborenite, od toa Jas Sto sum go videla tie se pokvaliteten kadar od onie prethodno, partijata ne ti raboti, dala sansa da rasnes professionalno I licno,a za tebe ne raboti, taka Sto toa vo administracija moze ne vazi ama vo obrazovanie taka e.
    A za selenjeto, pa koga vekje se raboti za izdrzuvanje I snaogjanje podobro nadvor barem znaes za Sto, a ovde za Sto , za Mira dizel, za mi se moze I parceto lebot ako mozam da ti go zemam. Pa si odat lugje, si odat jasno, od glodari ovde ne se zivee,a nekoj samo dzebot si go puni.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  13. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.507
    Допаѓања:
    11.629
    60% од вработените во државава земаат 12000. Очекувате да кажат дека 21000 е ниска плата? Очекувана реакција во услови на сиромаштија. Да земаа сите по 30000, ќе ги поддржеа наставниците или во најмала рака сеедно ќе му беше колку земаат, и нормално ќе мислеа дека ниска им е платата. Платите на другите сите ги толкуваме по своето лично мерило. (Сличен муабет од пред некој ден од СДК).

Јас па мислам дека наставниците имаат многу поголем проблем од платите. Средното каде што учев во мое време броеше 300+ ученици, сега после 10 години има околу 100 ученици, помалку од пола (вкупно сите паралелки). Ако се одржи овој тренд на намалување за 20 години ќе нема ич, школото ќе се затвори. Сестра ми прва година кога се запиша, 16 деца ги поделија во две паралелки по 8 деца, за сите професори да имаат полн фонд на часови, оти ако беше еден клас или ќе земаја помали плати пошто помалце часови, или некои од професорите ќе мораше да ја напуштат работата (по некои предмети има сеуште по два професори за ист предмет). Не е единствено училиште во кое ова се случува. И во поголеми градови со тек на време една паралелка од вкупно седум (пример) згаснува за две-три години.
    Ќе дојде време во помаливе градови ќе ги делат по 2 деца во 3 паралелки само за да ги зачуваат часовите, оти тоа им влијае на плата.
    Прво, не остана никој во државава буџетот да го полни, за да им се овозможи повисока плата, а се очи си ваѓа за на државно да се пикни.
    Друго, не остана никој во државава деца да гледа, за да има кому тие професори да предаваат.
    Реално сметам дека заслужуваат 25%+. Економски мислам дека не е изводливо.

На Doozy, Nausicaa, Sofi.ja и 6 други им се допаѓа ова.
  14. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Izvodlivo e, ako ima za tenderi pod raka I zadolzuvanja na drzavata ,a parite odat po licni dzebovi, ako im se moze reket, vekje na koj stasa znaci I ova e izvodlivo. A 12.000 ne e plata posebno za golemi firmi ama koga se kje zamine po stranstvo zs ovde ne se krevaat, I jaze kje si doneseme od doma, Tek koga uste povekje kje nema rabotnici togas gazdite kje molat I za 500e ama kje nema lugje. Migrantite kje gi pustat I kje dokusurat se zivo I divo. Nisto cudno I taka da ispadne.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  15. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.507
    Допаѓања:
    11.629
    Се согласувам. Само да не се вадиме на тоа, кога некој краде и рекетира.... Истиот момент кога ќе кажеме "кога може 'тоа', зошто 'ова' да не може" со цел да го оправдаме 'ова' го оправдуваме и 'тоа', а 'тоа' во случајов е криминалот. Прво нешто што треба да се искорени. Најмалце за оправдување е. Ако го нема 'тоа' би имало можност за пореални плати за секого. Јас лично сум за закон за минимална плата различна за секоја професија. Многу земји имаат. Ама кај нас никој не се мачи да се позанимава со тоа, оти на ум си има како да пикне повеќе во свој џеб.

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Ne pravdam nisto tuku svesna sum deka Edna katica janeva e samo paravan Sto ispra bog znae kolku pari, a nisto ne rabotese ni pa, tie okolu nea, I nema vlakno da I fali zs ne perela samo za sebe neli. A vamu na nastavnicite im bilo mnogu, im se kupuvale nz Sto od 100e, pa koj kupl, roditel Sto e svesen kolku znae deteto I kolku vlozil vo toa dete. I nastavnicite bile vakvi takvi. I temava e za toa, ne za minimalnite plati. Sekoj razumen znae kolku povisok standard tolku podobro za site, ama toa razumnite,a tie se malku vo drzavava dovolno e socijalnite mrezi da gi citnes od vreme na vreme. Nalet, Fala nek im stoi na tie Sto so lele vidi tamu Kako e, ima beter -se tesat. Gledaj podobro vnesi podobro ama toa kaj nas tesko.
    Edno Kosovo ja kaci platata na 600 I kusur evra na nastavnicite, Makedonija I taka od bruka glava ne moze da krene I so obrazovanieto nek se doudavi. Nemalo 25% more ima ama da ne seknat izvorite za niv I po krvna linija strogo. I Jas mislev nekogas nema ama sum gresela.

17. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.369
    Допаѓања:
    90.386
    Од буџетот во оваа држава кој се полни од приватен сектор треба да се зголемуваат платите во професиите кои се дефицитарни.
    За да не се случи да увезуваме кадар.
    Наставниците веќе добиле покачување.
    Доколку се случи да почнат со генерален штрајк во октомври,преку уцени и ускратување на правото на образование на децата,ќе треба да си сносат и последици,ќе има директно влијание ,а посебно за матурантите.
    Улиците и портите на министерството беа слободни летово.
    Сега да се користат нашите деца,нема.

На g8lQQk, An-na, nextredstyle и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Ajde de, pa obrazuvajte gi isto Kako Sto Sto bese za eksterno ili togas ne gi koristevte vasite deca ? Ili toa Dr bese, go trgnaa eksterno I sega Pak se moze pisi 5 inaku kje letas od rabota !

19. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.369
    Допаѓања:
    90.386
    Не те разбрав.
    Тоа е ваш проблем како и зошто ставате оценки од ракав.
    Екстерното оценување кое требаше вас да ве оценува падна на терет децата,елегантно се извлековте,а заради некој процент на тоа екстерно и годинава имаа проблеми за уписи.

На fina erika и nextredstyle им се допаѓа ова.
  20. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.376
    Допаѓања:
    18.601
    Кривично дело:D
    Дечиња, пораснете па ќе разговараме на вака сериозни теми:D
    Адио8)

На oblace1 и Outlook им се допаѓа ова.