Наставниците бараат 25% покачување на платите, на 2 септември предупредувачки штрајк

Дискусија во 'Политика и настани' започната од cresa-jagoda, 25 август 2019.

1. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.369
    Допаѓања:
    90.390
    Многу површно гледаш.
    Има деца матуранти што учат знаеш,и за нив и еден изгубен час е многу.Не се радува секој матурант ако наставниците штрајкуваат и губат часови.
    А поготово деца кои уште од лани се спремаат за приемен за упис на факс во странство.

На An-na, cresa-jagoda, nextredstyle и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Sto maka imas ne znam ama ne ti e od mene duso. Jas se boram so mojata plata na moeto dete da mu pruzam podobar zivot ako razbiras ako ne Pak dobro. Probav sekako, od seriozno do sala I ironija I ne vredi. Mojata plata ni sega ni ponatamu kje ti donese ili odnese od doma I relax :) a Sto problem imas nz zastani malku razmisli.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.168
    Со оглед на трендот на иселување од државава, за некоја деценија ќе дојде ден да немаат на кого да му предаваат.
    Јас на нивно место со време би размислувала за преквалификација, да не завршат како текстилните работнички на кои им се потсмеваат.

На An-na, nextredstyle, Nausicaa и 2 други им се допаѓа ова.
  4. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.415
    Допаѓања:
    8.519
    Зошто вие родителите не излезете на протест за подобри услови за учениците во училиштата?
    Еве излезете, баш вие треба да го направите тоа.

@Cosmi Има денови за одработување на часовите, сите трудољубиви ученици што сакаат да учат ке идат без проблем. Никој ништо нема да пропушти.

На Martka, Outlook, Sofi.ja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.369
    Допаѓања:
    90.390
    Зошто закана ако бараме основно право за нашите деца.
    Колку е себично за себе да бараш плата ,а ако родител бара да се почитува правото на неговото дете е закана?
    Која логика?
    Ако работите за нашите деца тогаш не ги користете како жив штит,штрајкувате во лето.
    Што не покажавте вчера дека работите за нив и ги почитувате туку не ги примивте во школо?!

На nextredstyle, Nausicaa, Fleur-De-Lis и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Boga mi jaka to dusa ama Sto da pravime, ovaa god e tvoeto dete, Dr god drugi deca,a vamu Aber si nemaat da ja kacat platata. Mislite nie sakame da strajkuvame ? Pa niedna sabota nema efekt, odime na rab deca prezasiteni dzabe e se. Ne sakame I nie ama ako dojde do toa Sto da pravime.

7. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Ti pisav vekje, ne e problemot vo nas, kaj da e I moeto kje treba da se zapisuva ama Sto da pravam

8. Fleur-De-Lis

Fleur-De-Lis Популарен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2012
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    1.650
    Не е ова од сега. Уште во мое време, добри 90% кога предаваа, ќе ја прочитаја лекцијата на час, ќе одговаравме на прсшањата во учебникот.Експерименти, некои активности надвор од школо, интерактивност..па тоа беше табу тема. Пример во нашиот клас од 35 ученици 30 имаа кец по математика. По некоја случајност бев во Англија на неколку предавања, и луѓе неможев глава да кренам, колку моравме во групата да остваруваме, размислуваме и креираме, колку интерактивни вежби имаше. А, овде седи и бубај на памет. И сега кога ќе прочитам како некои се мачеле да предаваат на школо, и што се морале да направат и пополнат, па искрено и смешно ми е.

На zuto, An-na, nextredstyle и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.390
    На форумов има десетици ученици во средно, може и од основно има, и студенти има.
    Се дур се понашате со нив "дечиња сте не знаете" никогаш нема да ја добиете поддршката што ја барате. Тие деца да не се, вие нема да има на кого да лечите комплекси за жал. Чинам го кажав низ темава ова еднаш, ќе се повторам, финска директорот на школото има ист глас како 5 годишно дете. Сите гласаат заедно за одлуките во школото. Се дур се понашате надредено, тоа само за вас кажува колкав комплекс имате на ниска вредност. Јас дома ја почитувам ќерка ми, муж ми ја почитува, тоа го прават нејзините баби и дедовци, некоја неписмена во школо нема да ја почитува? Ќе се прашаме за тоа. Сме слушнале сите за успешни петиции на родители каде професор бил избркан од школо. Немој да се најдете и вие на мета, пошо си играте со чувства на родители кои се би направиле за доброто на своето дете.

На cresa-jagoda, zuto, An-na и 5 други им се допаѓа ова.
  10. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Ne glumete ludilo, dojdete vie vo koi uslovi da kreirate I so Sto ... slusnale I videle nesto pa, soli um

11. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.390
    Мачни души бе. Ова е човекот излага од селото али селото не излага од човекот. Нека одат по свет да видат како изгледа образование. Овде ќе ми каже некоја, јас најјак просек имав. Можеби имала најјак проесок ОВДЕ, али со тој памет во Англија баш ќе ја видев каков просек имаше. Страшно е кога ќе помислам дека она му предава на некое дете, и дете прифаќа ставови од неа. Заради таквите "мачни души" вистинските професори не идаат до израз.

На Fleur-De-Lis му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    E, toa e problemot ...majka ti I tatko ti ne ti mislea tebe najdobro I ne pravea najdobro za tebe ? Od Sto go stitis deteto ? Toa ne mi e jasno posebno vo oddelenska nastava ...od Sto go stitis ?

На oblace1 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. elenaeli22

elenaeli22 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2015
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    396
    Ги едуцирале хахахахахахахахахааххаха
    Смешки.
    Тешко на децата сега со наставнициве. Какви со партиски книшки вработија, кога ќе видам па уште на деца да му биди пример.

Инаку во основна школа кај мене, бидејќи нема деца, а еден куп наставници, има 5 паралелки со 10 деца во еден клас, се чудев кога една мајка ми соопшти вчера. Не знам шо не направија по 5 деца во клас,

На cresa-jagoda, nextredstyle, Fleur-De-Lis и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.390
    Тоа е најдоброто во целиов циркус, што со сиот памет они мислат дека едуцираат. Дека они уствари се способни некого да едуцираат :D

На cresa-jagoda, nextredstyle и elenaeli22 им се допаѓа ова.
  15. Fleur-De-Lis

Fleur-De-Lis Популарен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2012
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    1.650
    Трул ни е системот, а него го формираат трули луѓе.
    Што не излезете на штрајк да побарате подобрување на условите првично за децата и за вашата работа. Не ми е својствена работата во кочина. За што освен за покачување на плати сте штрајкувале? Ви е гајле вам за децата, гајле ви е само засебе. Знајш што е наставникот? Втор родител на детето. Таа должност односно работа е света, исто толку како што е на докторот кој спасува животи.
    И да сме биле, сме виделе, сме пробале и ќе солиме, зошто секое општество треба напред да оди, а не да заостанува во некоја кочина. Зарем твоето дете сакаш да заостанува?!

На zuto, nextredstyle, Nausicaa и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Tesko si I gorko na toa dete so vakva majka, decata se odraz na roditelite pa, posle imas problem so nastavnici e, imas I Tek kje imas Pa, kje kupuvas parfemi od 100e, e, kje kupuvas :)

17. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Izlezete vie Sto znaete Kako treba :) nie I da znaeme nemame so Sto :)

18. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.390
    Хаха важи. Само ти искрено кажи ми на форумов, анонимен е, дали после за тромесечие редиш оценки во зависност од колку евра бил парфемот? Јас моето дете го учам на праведност и да се револтира кога ќе сретне неправда. Од таквите деца ќе падните. Од децата што не подлекнуваат. Од оние кои се спремни да имаат 3ка наместо 5ка и да не ти купат никаков парфем

На cresa-jagoda, Nausicaa и Fleur-De-Lis им се допаѓа ова.
  19. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.369
    Допаѓања:
    90.390
    Кои денови, облаче?Во средно,Кога?
    Ако се штрајкува цел октомври,сабота веке не смее да има настава ,туку на крај година,кога?
    Драгоцени денови и часови ке пропуштат.

На nextredstyle му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Za takvi retki primeroci roditeli Kako tebe :) Kako mi dojde taka pravam hahaha a tebe so lesno neka ti e po skolive :)