Наставниците бараат 25% покачување на платите, на 2 септември предупредувачки штрајк

Discussion in 'Политика и настани' started by cresa-jagoda, Aug 25, 2019.

1. Outlook

Outlook Популарен член

2. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Според новиот закон за образование,нема повеке учење во сабота.

Feminka22 likes this.
  3. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Кај нас не се штрајкува.
    Само ВМРОвците вчера штрајкуваа, немавме по тие предмети настава.

Mantub likes this.
  4. Outlook

Outlook Популарен член

Izleze toa ama se smeni ministerot I Pak rabotevme sabota, sega bese kraj na Maj pocetok na juni, osven ako ima nesto novo. Neka razmislat malku po toa vladata I vo ministerstvo. Stom mene mi dojde preku glava sigurno I na mnogu im e.

5. Fleur-De-Lis

Fleur-De-Lis Популарен член

Еве ви во дел од училиштата низ Македонија како се учи. И ред други проблеми со кои децата се соочуваат од аспект на здравје, хигиена, неизградена инфраструктура...
    Сликата е од Основно училиште Браќа Миладиновци од Струга, кое бај д веј е во центар на градот. Концептот за подобрување на условите во образованието треба да биде потполн. А, не за вас парички, за децата мувла. Е, затоа не ве бидува. И нема да го бидува оној, кој за се нешто има иѕговор да не го направи. Зошто народот си е научен така, површно, се шлепа од ден за ден, се прави згора преку.

nextredstyle likes this.
  6. Outlook

Outlook Популарен член

Ti znaes vo koja Tema objavuvas ili teras visoka politika, de, izvadi od janeva snimkite I kazi si nesto tamu, ne moras od drugite dovolno e samo od nea :D ili so Vikas I tie plati so gi imame nogu se AAA treba da ima za drugite Ami za decata nivni, se po krvna linija hahah nasite deca batali, nie da bideme humani hhaha beden obid hhhahah

7. Ева33

Ева33 Популарен член

Читам ни го берете гајлето нас, и нашите плати, се чувствувате навредени, небаре некој вас нешто ви зел и побарал...

Па да продискутираме и за овие зголемувања (за кои уста никој не отвори, или барем не прочитав јас)

IMG_20190903_142326.jpg

Судиите САМИ донеле одлука да си ги зголемат платите за 35 отсто. Одлуката има ретроактивно (ни мање, ни више) дејство што значи дека ќе се бара исплата на надоместок на платата за околу 21.000 денари повеќе и за месеците септември и октомври 2018 година......И тако даље...

IMG_20190903_142343.jpg

Any comments.??

Со измените на законот, коефициентот за утврдување на платата на заменик на претседателот на владата на Република Македонија ќе се пресметува со коефициент 4,00, наместо 3,70 кој коефициент е утврден за пресметка на платата на член на владата. Согласно ова, разликата во плата ќе изнесува 8.027 денари месечно во бруто износ.

Заменици на премиерот се Бујар Османи, Радмила Шеќеринска, Оливер Спасовски, Кочо Анѓушев и Хазби Лика....

Кој од овие ја фати мотиката и копачот, за да им се зголемат платите??

Греота немаат леб да јадат, да плаќаат сметки, да им овозможат одмор на своите деца... (facepalm) (Корумпирани и ПРЕТПЛАТЕНИ до даска... )

Last edited: Sep 3, 2019
    SexiLy, popeto, Angie1432 and 4 others like this.
  8. Fleur-De-Lis

Хаха. Смешно.
    Не ме интересира мене политика. Ова е нашата жална реалност. Ама на тебе и тебе слични, ве здоболе, битно парички в џеб, ако предавате во визби, и без основни потребштини. А, за децата тешко нив.

nextredstyle and Feminka22 like this.
  9. Outlook

Outlook Популарен член

Aaa ovie kopaat haha greota se, kaj gi najde pa, I ti, sram da ti e, za niv najde da se fatis hahhah bruka hhhaha nisto od ovaa drzava, kolku poslabo obrazovanie tolku polesno za raznebituvanje ...vo normalni drzavistrajk se pocituva, problem e da ama ne e kraj sveta I drzaata odobruva ama ovde ne, ovde ne se ni gleda koj kje Strada, nisto ne se gleda ni se misli. Kje si zamineme I nie kaj da e, kje isprodademe se na migranti pa, Sto saka neka bide, komu kakva glava takva kapa.

Sofi.ja and Ева33 like this.
  10. Outlook

Outlook Популарен член

Pa odi pred vlada Sto baras vo temava ?

Feminka22 likes this.
  11. Fleur-De-Lis

Ваљда имам право да коментирам, јавен форум е.

12. Outlook

Outlook Популарен член

Imas ne vikam ne, ama otvori Tema za grizata na vladata za ucilistata I uslovite vo istite. Ne mesaj Babi I zabi, I nastavnicite rabotat vo tie uslovi kade Sto se decata ama ti slabo logika.

Feminka22 likes this.
  13. John Snow

John Snow Форумски идол

Нема потреба од дрскост. Никој не ги става сите професори у ист кош ама и сама си свесна какви колеги и колешки имаш и на кој начин се влезени у училиштата. Вие први треба да се побуните против таквиот начин на вработување за да нема ликови што ќе ви ја девалвираат професијата.
    Ете покрај барањето за зголемување на плата зошто и ова не се стаи на дневен ред или не му одговара тоа на некого?

cresa-jagoda, An-na, Mishela and 5 others like this.
  14. Outlook

Outlook Популарен член

Sekade ima I zito I kokolj, toa e fakt. Ne bitno koj Kako vlegol, bitno e Kako raboti. Mene ne mi smeta ama znam deka kje pregorat kvalitetni kadri Pak zs tie ednostavno znaat da se izvlecat I zs pokraj suvoto da gori I surovoto. Toa se izdvoeni slucai koi direktorite treba da si gi resat.

Sofi.ja likes this.
  15. Fleur-De-Lis

Кај е логиката, концептот за подобро образование да вклучува само зголемување на вашите плати, а не подобри услови ЗА СИТЕ? И ти, и твоите колеги и колешки сте дел од образовниот процес и тоа е оваа тема, а не колку владата направила и дрн дрн јариња. И се согласувам со останатите членови, зошто не се оградите и штрајкувате против партиските запосленици, кои ја деградираат вашата професија. Драга моја имате вие милион причини за штрајк, а не само за паричките.

Last edited: Sep 3, 2019
    nextredstyle, Feminka22 and Nausicaa like this.
  16. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Штрајков на крај ќе испадне поголема штета за децата отколку за МОН. И на крај што се постигнало?
    Реков, нека има покачувања ама нека се спроведат тестови за наставниците и анонимни анкети. Оти не се сите исто посветени.

zuto, nextredstyle and Feminka22 like this.
  17. John Snow

John Snow Форумски идол

@Outlook Мене ми е битно како влегле, дали си го заслужил местото или па поседува добри "дудлачки" способности.
    И сама си свесна дека се потребни промени, коментариве у темава не се дека некој ги мрази наставниците туку се среќаваме на дневна база со такви примери.

18. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Божем не знаете во каква држава живееме па сте се фатиле за партиските вработувања. Целиот систем ни фунцкионира на тој принцип па и образованието не е имуно на истото. Нема кој да не избави од таа чума, пошто од врвот доаѓа, така е воспоставено од поранешните а сегашниве и идните се пак во тој тренд. Плус, што и меѓу тие партиски вработени има квалитетни и образовани луѓе, кои за жал немаат можност на фер и достоинствен начин да се вработат и да вадат парче леб, па се приморани да конкурираат со книшка во раце. Ќе напоменам, приморани. Знам луѓе од овој калибар, кои дури и не можат да ја смислат матичната партија, ама потребата за егзистенција ги има натерано на тој чекор. Дали за издржување на себе или фамилија небитно, материјалното ни е потребно на сите. И ич не ги кривам, пошто не се работи за хир, туку за потреба. И јас би постапила исто, а и вие кои негодувате.

JuLleE, SexiLy, zuto and 4 others like this.
  19. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Како не е битно?
    Па тие што се со врски влезени најмалце работат.Дај не ги брани ти се молам, сфативме дека си од образовната бранша ама ти треба знаење и ум да ,,продаваш” за тие пари шо ги зимаш не овде да бистриш политика

Mantub and nextredstyle like this.
  20. Outlook

Outlook Популарен член

Jas ne znam za dr skoli, Jas kade Sto rabotam posebno vo oddelenska nastava nastavniot kadar e povekje od ok I zadovolni roditeli I deca. Imalo slucaevi, Jas po sebe znam, pa drsko I bezobrazno koga kje mi se postavi roditel bez pricina opravdna go dobiva Kako Sto zasluzil zs Jas sum tamu ne samo da zemam Plata, toa se deca pobogu, zarem na deca da se nasteti ? Zarem na deca da lecam kompleksi I sl. ne, fala. Tamu sme da im predademe I da si odat srekjni ama I da napise domasna I sl. Nekoi roditeli ednostavno smetaat zdravo I zivo da e I ne go remeti, ok, steta moze deteto ama Sto da pravis i pustas, toj e roditel. Ne e se taka crno belo Kako Sto mislite.