Наставниците бараат 25% покачување на платите, на 2 септември предупредувачки штрајк

Дискусија во 'Политика и настани' започната од cresa-jagoda, 25 август 2019.

1. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Ma kogo da branam hhhhaaha Sto dobivam od toa ? Kazuvam Kako Sto e.

2. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.876
    Допаѓања:
    129.818
    Не лупај,дозволено е ученик да се качи горе во канцелариите и да побара наставник/професор кој доцни на час или ако сака да побара совет за учење за да си подобри оцена или пак,да го побара класниот ако му е лошо за да го пушти да си оди дома.
    Можеби не се секаде такви уседени,ама повеќето не ја сакаат професијата.
    Имам слушнато од 3 наставници и 5 професори дека уво не ги боли дали учениците ќе научат нешто,таму се само за пари.

На Mantub и Feminka22 им се допаѓа ова.
  3. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.971
    hahahaha decko nemoj ke mi ja rasipes frizurata hahaha
    -Просветен работник во Северна Македонија (@Outlook )

На SexiLy, V.odolija, zuto и 9 други им се допаѓа ова.
  4. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.163
    Допаѓања:
    27.284
    Од кога професорите станаа волку sassy.
    Прекрасен aproach.Ништо чудно,овие да се иистите што дремат по цели денови на часовите.Најжално е што по фб и форуми се најгласни.
    Изборете се пред влада,не преку форуми...

На fina erika и nextredstyle им се допаѓа ова.
  5. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Ej, ne Fala hahah ja od tapasnje po ramo ne ziveam hahahha

6. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Da ti kazam pred vlada mozes I da si spies dzabe ti e hhaa ovde barem kje si kazes Sto imas ahahha

7. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.168
    Јасно дека само вмровци штрајкуваат, па јавна тајна е дека штрајкот е партиски диригиран.
    На истите тие додека им беше нивната партија на власт, супер им беа условите.
    И обратно, тие што се сега задоволни, за време на претходната гарнитура не беа.

Затоа е многу битно да се исфрли цел партиски шљам од образование(иако не знам колку тоа би било изводливо во пракса), тоа се луѓе без свое јас, нивната одлука да штрајкуваат или не, не ја носат сами, диригирана им е во штаб.

Тоа е цената што ја плаќаат за вработувањето, цел живот партиски пацови, без достоинство, без свој став, ги мкнат по митинзи и протести, ги тераат гласови да собираат за избори...ама на некој не му одговара за тоа да се зборува на темава, па се пренасочува муабетот како не можеле јадните во септември на одмор да одат и слични баналности.

На Martka, cresa-jagoda, Feminka22 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    A I ovie od sud vmrovci se ? Se sljam jbg ccc ne e deka I doslo preku glava ne, toa samo dirigirano haha tragicno e, ama podobro da se smeam otkolku da gledam kolku e opstestvovo otideno vo nepovrat.

9. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.876
    Допаѓања:
    129.818
    Види,никој не е против тоа чесниот наставник кој сам се вработил,кој е добар со учениците и кој одлично си ја работи работата,да добие покачување.
    Но,не се согласуваме оние партиски вработените наставници/професори кои се лоши со и кон учениците и кои лошо ја работат работата,да добијат покачување затоа што таквите не заслужуваат.А и нема пари за над 20% покачување.

@theowndemon Ди,според мене и други членови/членки оној кој копа и крева товар заслужува покачување јер се мачи на претопло и преладно време,а мрзливи наставници и професори не.Едните се цел ден на нозе и трпат болки во грбот,рацете и нозете,другиве 99% од времето седат на стол.
    Еве,повторувам,да му текне на министерството да организира анонимни истражувања за работата на наставниците во основните и професорите во средните училишта и најчесните и најдобрите да добијат покачување,но најнечесните и најлошите не.Најфер би било да бидат платени по заслуга.

10. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.163
    Допаѓања:
    27.284
    Види,нема ништо лошо некој да има поразлично мислење од другите.
    Можеби и јас сметам дека не им треба покачување и тоа е само лично мислење.Сигурно нема да праќам приговори до Министерството за да не им покачат.
    Но,некои членки во темава,кои се дел од образовниот систем многу си даваат за значење.
    Зошто?Само затоа што некој мисли дека не им треба покачување.
    Има разлика од професор до професор и затоа треба да има разлика од плата на професор до плата на друг професор.
    Simple as that.

На candy.cane и nextredstyle им се допаѓа ова.
  11. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.337
    Допаѓања:
    179.360
    Мене политики и партии не ме занимат не сум политичко определена и не гласам коа има гласање
    Од тука натаки не ме занима
    Не сум против и да се штрајкува секој еде кој мисе дека муе малце платата треба да штрајкува
    Јас сум против 25посто
    тоа изпаѓа по околу 5000денари плус
    а тоабогами нема да го добијат
    е така ти почнуваш со работа и 4саати нема застанување
    другите почнуват и 8саати немат застанување и земаат помалку од тебе ама тебе и овие сеа шо ги земаш ти се малце и сакаш повеке
    е тука е тоа шо не чини

за да се покачат платите треба да на сите оти реално сите се малце платени ,

На Fleur-De-Lis и nextredstyle им се допаѓа ова.
  12. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Te molam kazi mi koj e toj cesen Sto Sam se vrabotil Bez nicija preporaka neka ne e vo obrazovanie eve zemi privatna firma Sto dobro plakja. Privatnicite retko primaat Bez preporaka ili ako ostavis odlicen vpecatok, samo taka. Takov e sistemot kakvo takvi vmro barem edno vreme nemase na Tate na bate samo vrabotuvanja. A sega Kako e ete samo Mira dizel vidi ja dosta e. Se se izvetoperi , narodot se jade megju sebe,a nekoj samo tovara po smetki. I ne da si odis od ovde, a be kje ti se leta. Ne e nekogas da umre kozata, sega e komsijata da umre kozata da ja zemam iako ne moze ama ete. Na toa Nivo se svede svesta.

13. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Trebase da ima akademija za nastavnici ama ne se otvori za zal I sega takov sistem moze na hartija da funkcionira.

На GirlRose му/ѝ се допаѓа ова.
  14. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.522
    Te читам само ти ја исполни со коментари целава страна на форумов ако си просветен работник значи ти денес ништо не сработе се оправаш со членки на форумов рекла казала.Сега се уклучив на форумов пред крај на работното време и прееска пишав кога ми беше паузата.Од ваквите како тебе ни излегоа децата тупаџии.Во класот на син ми лани сите скоро излегоа одлични иако 10 деца од 28 беа со просек 3.Вклучувајќи го и моето дете епа кога можеш за ојле дојле што ти завршиле работа под рака да пишеш 5 тогаш можеш и за оние од кој немаш фајде,одат наставници во школо како од бордел искочени со деколтиња штикли,тетоважи и да не бројам таква да ми учи дете не фала.

На ALISA0000 и Feminka22 им се допаѓа ова.
  15. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Ne be duso Jas bev I si srabotiv se Sto trebase I se Sto mi bese zadaca, I od rabota ne se uklucivam na net zs retko ima vreme Mila, za razlika od tebe. Ja ispolniv temata sum imala Sto da kazam. I ova Sto go pisuvas ti e istoto Sto I Jas, zs ne se prasate od kade tolku 5 ? Zosto tie stavaat 5? Jas zal mi e za tvojata iskompleksiranost I grupiranje ama ni sum bila ni kje bidam vo tvoite zamisli, a ti mozes da mislis Sto sakas I Kako sakas, tvoe pravo.

16. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.983
    Во основно, до четврто одделение имав 2 учителки. Многу интересен спој беа. Едната беше многу построга но мила, втор родител се трудеше да ни биде, другата беше забавна и креативна, ама знаеше да списка и беше авторитет. Никогаш не памтам лошо да се испонашале. Оставаа дома деца за да одат на екскурзија со нас. Се грижеа за 30 недоквакани дечиња од коишто пола само белји правеа.
    Да, заслужуваат убава плата.

Од 5то до 8мо имав многу повеќе наставници. Меѓу нив имаше некои што на секој начин пробуваа да не воведат во историјата, јазиците или природно-математичките науки. Многу од нив беа строги, ама и ние заслужувавме строгост. Голем број на ученици беа невоспитани, а ниеден наставник не е должен да трча по некој што скршил клупа, што се степал или што плеснал девојче по задник. Но, го правеа тоа. Овие исто заслужуваат убава плата.
    Памтам, еден наставник по физичко дека на сите девојчиња ни кажуваше перверзни шали. Овој не заслужува убава плата, заслужува отказ.

Во средно, е тоа веќе е друга приказна. Многу од професорите беа неспособни да си ја работат работата. Ама работеа само на замена. Имав професорка што не предаваше туку читаше од учебникот и не тераше нас да ги учиме лекциите и да предаваме секој час. Оваа среќа што повеќе не предава, жената немаше ни знаење ни култура. Користеше зборови како гуски за ученичките. Но, професорот кој прекинуваше со предавање затоа што една ученичка почна да плаче заради лични проблеми и којшто своето слободно време го трошеше за да ни помага, тој заслужува убава плата. Професорката што трошеше свое време и ресурси за со разни проекти, примери и што се не за да не научи повеќе, таа заслужува убава плата.

Факултетов уште го терам, немам многу видено. Но, во простории што се распаѓаат ти да пробуваш да надвикаш 100+ студенти, да стоиш на нозе и 6х45 минути да предаваш... сметам дека заслужуваат убава плата.

Како сакате во никакви услови, професори и наставници да имаат волја постојано да предаваат беспрекорно кога платата не им е доволна, а децата што вие ги праќате таму не се воспитани.
    Дали знаете колку често ученик се има испонашано безобразно кон професор? И дошол родител и се докарал затоа што неговото дете е совршено?
    Не ме сфаќајте погрешно, ми се вршело многу голема неправда и мене во училиште или сум гледала спрема другите да професор има лош однос. Но, тоа не значи дека сите други што си ја работат работата одлично треба да патат.

Да дополнам само, во мојата поширока фамилија имам 6+ наставници (пензионирани и сеуште што работат). Ги имам гледано како додека ние другите седиме собрани и јадеме пиеме, тие прегледуваат тестови или прават план за настава. Од 7 до 12 часот навечер.

На cresa-jagoda, senjorita-v, Sofi.ja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. fina erika

fina erika Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2017
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    11.522
    Ај прочитај се убаво,прво незнаеш да пишуваш а не пак дете да ми учиш те молам прочитај си ги постовите,каде ти е голема буква каде мала.За тебе можам доктор науки да бидам.Инаку во македонскиот јазик зш не постои.Тоа е дијалект.

На V.odolija, mariz и candy.cane им се допаѓа ова.
  18. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.337
    Допаѓања:
    179.360
    еве 10,27 си пишала мислење коа си била со се завршено и веке си била дома
    значи си отишла у 7 си дошла у 10,27 дома да препоставиме дека од врата дома право на фемина си дошла
    е за тоа работо време доста ти е таа плата
    неможе за работно време како ова од погоре да крекаш за поголема плата
    безобразо е и срамота е

На fina erika му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Ova e forum kolku Sto znam, inaku ako ti imas vreme od rabota da sedis na forum (more maka golema tvojata rabota ) Jas pisuvam od tel, I za iskompleksirani nemam namera da se vrakjam I popravam osven ako ne treba :) patem, majka zosto ti ne pokrena inicijativa da se proveri znaenjeto na tvoeto dete na koe mu bile ne zasluzeno staveni 5? Da znam sto pisuvam ama ti izgleda tesko, stavale nastavnicite 5 zs te videle vo edno ili dve vakvi izdanija pa, verojatno zatoa stavile 5. Tebe Fala bogu Sto ne ti ucam kazi si taka najdobro bi bilo doktore na kompleksi. I decata bile vakvi takvi, vidi gi roditelite se kje bide jasno. Tolku uvazuvanje za tebe bese I mn na forumov, pisi nemoj da rabotis :)

20. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.149
    Допаѓања:
    175.054
    Не мислам дека ме разбираш, секој кој смета дека не му е доволно плата има право то да биди разгледано и да се добие по заслуга. Едното НЕ ГО ИСКЛУЧУВА другото. Само зошто некој, према некој трет, заслужва поќе - не значи дека некој заслужва помалку. Ова впрочем е во сите актуелни проблеми кои ги имаме во општеството. Ова е основата. Едно по автоматизам не исклучува друго кое ние субјективно мислиме.дека е поважно. Јас лично мислам дека образование е најважно. Да би била претседател јас цел труд таму ќе го влошев за да не излегват полувоспитани и невоспитани дечишта. Друг би работел на здраство и сл.

"Нека му умри на комшијата козата" и "е да бе оти ова ко можи ова", се основни проблеми, коренски, од кои треба да се ослободиме.
    - Зошто да прат скејт парк? Не знат колку болни деца има?
    - Зошто да се решава проблем со песој долгорочно? Не знат дека болниците немаат апаратура?
    - Зошто наставниците бараат поголема плата? Не знаат во какви услови учат учениците?
    А зошто не и двете? Зошто некој на врвот не си ја работи доволно работата и фрла корки по народот и народот се јади меѓусебе.
    Треба скејт парк за деца и некојси министер за култура ќе се погрижи за тоа. Зошто министер за здраство не се погрижи за своето?
    Наставник знај колку приход има и бара поќе. Негово право, ај да не му го бериме. Оти родителите не штрајкуваат за условите во кои им учат децата? Друг треба да им бери гајле? Ај бидете искрени. Ако има протест за услови на ученици - чекајте ме, идам. Ама, во моментов, не ми е примарен проблем мене.

Ако ве мрзи да излезите да протестирате/ штрајкувате за вашите приоритети ( како што прочитав услови во кои учат ученици) не очекувајте дека ќе го напрај некој друг место вас. Не е ни должен да го прај некој друг.

Заклучок: да и оние со физичка работа заслужуваат повеќе пари ама тоа не значи дека наставниците не заслужуваат. Овие другите нека речат "не" И нека бараат покачување. До тогаш ќе добиваат само тие кои бараат. И така е фер.

Едит. Поправав некои печатни грешки ама од таблет некогаш ми меша по автоматизам зборови и букви,просте и обидете се да разберите тое.

На M.B., Angie1432, senjorita-v и 3 други им се допаѓа ова.