Наставниците бараат 25% покачување на платите, на 2 септември предупредувачки штрајк

Дискусија во 'Политика и настани' започната од cresa-jagoda, 25 август 2019.

1. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    I Jas taka mislev nekogas, ama sega ne, ako ima za niv znaci ima I za nas. Ili smetas deka deka edna raka lugje treba da zivee Kako Sto treba ovde? Jas mislam ne. Po pisuvanje mi stois na idealist Sto uste se nadeva, spremi se za razocaruvanje, ovde ne vlade razum I za dobro na site tuku ona samo na odredeno mnozinstvo.

2. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.201
    Ја следам темава од почетокот и ич не ми се коментираше. Во неверување сум колку е професијата наставник/професор потценета во денешно време, гледам најзаслужно ради политика, но толку да се генерализира и плука како да се некој незаслужен гамад...немам коментар.

Мојата жална, сега покојна, професорка по хемија ми велеше: - ееее девојче, си одбрала една од најблагородните професии-, и ме тапкаше по рамо за вистинскиот избор на факултет. Но сега професорке ќе ѝ додадам епитет на неблагодарна професија :(

Не ме допираат повеќето коментари бидејќи не се пронаоѓам во нив. Но не ми се допаѓа генерализирањето кога им се обраќате на сите од просвета во едно име. Со огромна желба и љубов сум ја бирала професијата, сум учела и учам да се надградам, но баш поради обезвреднување на наставникот заднава година веќе размислувам за преквалификација. Делумно и ради платата која најспоро се покачува во секторот на образованието. Тапкање во место, мотивација никаква. За наставните програми не ми се ни зборува, почнувајќи од утнатиот Кембриџ-систем. Во ова општество нема да не биде. Некој спомна поназад како народ сме самодеструктивни и наместо да се поддржиме едни со други, ќе си ставаме сопки само другиот да нема повеќе од тебе.

Муабетот со мерењето професии која била потешка и треба да е поплатена ви е тотално непотребен и нереален. Сум работела и приватно, со седење на канцелариско столче 8 саати, и работење физичка работа 7 часа, така што знам дека сум поуморна кога ќе си дојдам дома после 6 одржани часови каде што се трудам да одржам и дисциплина и концентрација.

Неработници секаде има и ќе има, вработени преку партии за жал исто така. Јас лично незнам кој како се вработил од колегите и не ме ни интересира, но знам дека таа процентуална бројка на неработници што ја кажувате ви е исто така нереална. Тука сум и гледам кој колку работи. Мој груб заклучок дека некои 10-20% од еден колектив се од безработниците, со вашите примери како давање да се препишува од книга а работникот седи на телефон, но останатите си ја бркаат својата работа.

Сакав да кажам уште едно... Жално за првачињата што излезе така вчера, што не го поддржаа штрајкот сите училишта и директори, некои се оградија, па и не дадоа јасно известување дали ќе се примаат учениците или не. Требаше едногласно да се поддржи СОНК, а децата да се примат денес. Со оглед на покачувањата на платите во градинките и на минималната плата на национално ниво, треба и овие плати да се покачат.

А реформите во образованието се надевам ќе ги дочекаме, ако не и јас фаќам џаде од државава :bandit:

На flower30, SexiLy, darcy и 11 други им се допаѓа ова.
  3. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.876
    Допаѓања:
    129.815
    Не сум идеалист.
    Сум видела неправди.
    Ако вас ви дадат повеќе од 5% покачување,на други ќе им скратат.

На Feminka22 и Fleur-De-Lis им се допаѓа ова.
  4. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Zosto da se krati od narodot, neka skrat od patnite trosoci I naduvani tenderi. Neka zivne ovoj narod inaku se si zaminavme ako e toa celta kje ja ostvarat, veruvaj. Ne na forumi da se ispukuvame kade sakas, isto kje bide.

На LollySky му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Fleur-De-Lis

Fleur-De-Lis Популарен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2012
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    1.650
    Генерализираме да, како кадар. Исто како што генерализираме пример за здравствениот кадар или слично. 0 од 0. Зошто ние кои не сме образовен кадар имаме такво мислење за вас, ајде кажете. Ок разбирам пример 3 од 10 да имаат спротивно размислување ама 8 од 10 на пример, на што ви укажува тоа?

На Feminka22 и nextredstyle им се допаѓа ова.
  6. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.816
    Допаѓања:
    97.368
    Outlook, ај жити мене научи да пишеш поинтересни коментари од аахахаха дрн дрн хахахаха бла бла хахахаха. Просветен работник си нели

Последна измена: 3 септември 2019
    На galapce, zuto и nextredstyle им се допаѓа ова.
  7. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    "Да пишиш" хммм ova vekje ne e zargon namrno vmetnat :) duso moja ja ne sum ovde tebe da te zabavuvam pa, da sednam da ucam :) na drn drn so den drn se vrakja :) treba da me razberes :)

8. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.816
    Допаѓања:
    97.368
    Мислам дека никој не се забавува овде читајќи те тебе.

9. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    A da znaes kolku ja se zamaram so toa Sto ti go pisuvas :) ako imas nesto citiraj me, ne pisuvaj vaka Bez veze da dofrlas samo :) ne me citaj I resen problem :)

10. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.337
    Допаѓања:
    179.360
    еми просветен работник вработен од партија полагано со ,,,,,незнам како така ке се обрака како поинаку

еве просветен работник
    https://vecer.mk/node/31869?fbclid=IwAR0Js_zr9ERJ1MH-p-rukK4XCpEOY-KSesOWyTutBlUNiMSElfdPj_2oj7g

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  11. moon1

moon1 Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2015
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.637
    Точно. Се согласувам со тебе. Убава ти е идејата. Тогаш не би морале дома да се прават тие наставни планови, годишни, тематски и дневни подготовки. Таман ќе се прават на работа. И тестови можат да се прегледуваат. Со тоа многу ќе им се олесне на настсвниците, особено на мајките-наставници со мали деца, кои реално не можат еден тест да прегледаст без детето да не ги виде и да не посака и тоа да чкрта по тестовите....НО! Има еден проблем. Имено, училиштата кои не се во Скопје немаат доволно шкавчиња за наставниците да си ги стават учебниците, програмите, тетратките, тестовите, писмените и уште каков не материјал за работа. Така, половина од наставниците материјалот за работа го влечкаат дома-на работа. Други се снаоѓаат и редат материјали по полиците на прозорците (делот од прозорецот каде што дома ставаме саксии), ама па нема толку прозорци колку што има наставници без шкафчиња. Е сега, бидејќи работиме во 2 смени (единствени на Балканот, веќе секаде се работи само прва смена), има место каде да седнат сите наставници, ама кога ќе има совет доаѓаат сите наставници и пд двете смени, па тогаш се зема столчиња од училници. Како би седеле сите наставници заедно? Каде би седнале? Каде би работеле? Ако се работи 8 сати ќе мора да биде само прва смена, затоа што апсурдно е да се има настава до 11 часот навечер. Да, предобар би бил таквиот систем на работа, така е низ цел свет, ама доколку секој предмет си има свој кабинет. Значи сите наставници по тој и тој предмет во еден кабинет. И компјутер за секој наставник, за да може да изготвува планирања, подготовки, тестови и да пополнува електронски дневник. А не еден компјутер во цела канцеларија, ред да чекаш за да седнеш, 20 столчиња, 15 шкафчиња, а 40 професори. И да, преку лето ќе одиш на работа и ќе се шуткаш низ канцеларија оти реално немаш простор каде да сработиш нешто, па ќе се вратиш дома и тогаш ќе седнеш да работиш.
    Сум сликала еден куп цели дневници за да можам дома да ги пополнам електронските дневници. Мене супер би ми било да си сработам сè на работа и после да знам дека времето надвор од работа е навистина само мое и приватно време.
    Јас најмногу од сè сум за реновирање на улилиштата и овозможување на услови за работа.

На candy.cane, mareane, mkdvesna и 3 други им се допаѓа ова.
  12. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.337
    Допаѓања:
    179.360
    воа шо го пишуваш може да ваѓе за у некое село
    кај нас секаде е кабинетска настава од 5то оделение нагоре си имат кабинет си г клучат и не разносуват ништо се им стое таму
    а и ако немат се што му треба ете со овој штрајк нека штрајкуват и за подобри услови шо му фале нека си кажат кај шо треба

На nextredstyle му/ѝ се допаѓа ова.
  13. moon1

moon1 Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2015
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.637
    Ова што го пишувам е во вториот град по големина во државава. Да, да до таму сме стигнати. Божем светот се врти околу Скопје.

14. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.337
    Допаѓања:
    179.360
    Не е у ред што е тоа така но пак ке речам треба да се борите за подобри условида имате и се шо ви фале да ви обезбеде
    оти не штрајкувате за подобри услови?

На nextredstyle му/ѝ се допаѓа ова.
  15. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.563
    Абе нека си штрајкуваат ако немаат попаметна работа. Како и да е, учениците нема да губат часови. Убаво си стои во законот во случај на штрајк настава ќе држат заменски наставници.

Се прашувам како не им е срам да штрајкуваат, кога пред секој почеток на учебната година фаќаат врски, подмитуваат, за од септември да почнат пак со работа, да не останат на улица. Зашто работата им виси на конец, може да бидат во секое време заменети со исти како нив партиски послушници и потрчковци. Па уште сега силни ќе се прават, ќе штрајкуваат, ќе бараат повисоки плати. Кај со партиски врски се пикнале нестручни, учениците не постигнуваат успеси, имаме најлошо образование во последниве 10тина години, па уште сè им е малку.

На zuto, galapce, Mantub и 3 други им се допаѓа ова.
  16. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.876
    Допаѓања:
    129.815
    Имав класен во средно кој на сите ни беше и татко и брат за време на часовите.Нè штитеше од колегите и колешките.
    Моите деца не се мрзливи мрсулковци.Моите деца ќе научат,само треба поубаво да им објаснувате,велеше.
    Кога и да нè навредеше некој му се жалевме и му плачевме,а тој веднаш реагираше.
    Таков професор е за пофалба и само таков заслужува покачување,а оној кој не се интересира вистински да ги едуцира учениците и кој се интересира само за пари,заслужува само отказ.

На mareane, nena2010, galapce и 4 други им се допаѓа ова.
  17. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.337
    Допаѓања:
    179.360
    Има учители и учителки за пофалба и восхит
    за жал малце се, се губат у стадото тиииттттт

На zuto, Feminka22, nextredstyle и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125

Заради ова треба да се припази кој се се прима по училиштата, затоа што ради вакви се добива колективно мислење за наставниците, а се почесто се ваквите. Тие што вредат не можат да дојдат до израз. Не е баш дека родителите имаат се против наставниците и дека не се цени струката. Дел од самите наставници прават да се добие таква слика и да не се цени.

На fina erika и nextredstyle им се допаѓа ова.
  19. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.337
    Допаѓања:
    179.360
    пуштив и јас линк од овој случај погоре ама се прават дека не го гледаат оти не им одговара

На nena2010 и nextredstyle им се допаѓа ова.
  20. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Немав пролистано нагоре за да видам, се извинувам за повторувањето.

На nextredstyle и ALISA0000 им се допаѓа ова.