Наставниците бараат 25% покачување на платите, на 2 септември предупредувачки штрајк

Дискусија во 'Политика и настани' започната од cresa-jagoda, 25 август 2019.

1. V.odolija

V.odolija Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2014
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    21.907
    @Outlook од работа толкави реферати пишуваш ? Значи затоа се тепаат наставници да бидат сите :D
    А пред некој ден колешка ти кажуваше дека ни одморот за себе не го користите.

На Feminka22, nextredstyle, An-na и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.853
    Извини мила,зошто тогаш доаѓате во Скопје?

На nextredstyle, An-na и fina erika им се допаѓа ова.
  3. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.853
    Ехеее,колку ги има вакви во јавната администрација.

На Mrs. Lovett, Sofi.ja, fina erika и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Po ne znam koj pat ako vie dremete od rabota na net od Nas nastavnicite retko koj go moze toa. Ajde sega da odmoram, a vie slobodno trujte se Sami sebe so zloba...kiss kiss

5. moon1

moon1 Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2015
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.637
    Па причините се веќе содржани во мојот претходен одговор. Ајде ќе кажам пак, овој пат со поголемо образложение.
    Сè се вложува во Скопје. Само Скопје да е средено, остатокот од државата не треба. Таму се отвараат фирми, фабрики, училишта.... па кој нема можност да му ја дувне во странство доаѓа во Скопје. Оди ти да живееш во град без млади (само со пензионери), каде нема ниедна фабрика, 2 поголеми фирми, распаднати училишта, распадната болница, улици со дупки (колите ги искршивме). Да сакаш да испиташ нешто повеќе од земање на крв да треба во Скопје да одиш. Мислиш сакаат луѓето да си го остават целиот живот и се што имале и го сметале за дом, родителите и прикателите и да заминат да живеат во Скопје? Не душо, ама така ги притиска нашето заебано општество. Зошто не одиш да штрајкуваш за инвестиции во останатите градови во Македонија? Ќе ви се растерети милото ви Скопје. Дојдете да видите како се живее надвор од Скопје. Излезете малку од него.
    Пример, работата што ја работи брат ми тука во Скопје е дупло повеќе платена. Најголем дел скопјани да се на негово место одма ќе му ја дувнат. Ние ги знаеме двете страни на паричката. Елате вие да ја видите и другата страна, спознајте си ја државата во која живеете. Дури и медиумите не деградираат. За најмали ситници кажуваат на вести за Скопје. На бабичка и се слошило од жешкото и се онесвестила. Бре! Јаката вест. Кај нас бомба атомска да фрлат, на медиуми нема да известат. Ама во Скопје секоја глупост е важна. Ние другите не постоиме. Па што да правиме ние кутрите, идиме во Скопје да постоиме малку. Да се знај дека не има.

Последна измена: 4 септември 2019
    На Amellie13 и fana им се допаѓа ова.
  6. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Cccc za zalenje vi e zlobata, ne ve izlazala zenata, Jas pisav zs imam prazen cas Denes I samo Sto pocnavme nemam uste nastavni listovi za proverka...za zalenje ste, a uste pozalno e Sto ne go gledate toa. Pisi koga kje dobiete pokacuvanje vie l, javi da vidime nekogas od taa kal I isfrustriranost Dali kje izlelete. Pozz

7. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.853
    Мила јас ве поддржувам за да има иднина и во другите градови.А,Скопје е загушено,валкано,нема добра вода,воздух бљак.Би сакала да живеам во поубави основни животни услови,но нема.А што се однесува до пензионерите и во Скопје ги има се повеќе,затоа што младите и од Скопје бегаат.Ни Скопје не е веќе за убав живот.

8. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.563
    На galapce и Feminka22 им се допаѓа ова.
  9. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Od administracija do privaten sektor do istite tie Sto ja pronasle na net, ne bile po lov na ribi de hahah ama ovaa e nastavnik i sega so zlobava I malogragjanstinava Sto vladee nema da se gleda kakov nastavnik bila tuku kakov I bil privatniot zivot. I tuka zenite kje poripaat, mazite da ne I'm gi zeme I vrvka :) ama I taa blesava I koga kje vidis ... Corba makedonce

10. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.308
    Допаѓања:
    179.146
    у 8,20 часот зарем заврши денес со работа??

На galapce и ocicka2014 им се допаѓа ова.
  11. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Ne direktorke moze da rucam ? Pa da prodolzam so rabota? Ej, kolku si fina I kulturna, Fala ti Sto mi dozvoli.

12. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.853
    Се знае мила,или Грујче или Зајче,друг нема.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  13. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.563
    Јас прочитав во коментар на линкот Ивица Коневски ја вработувал. Значи вмровка е. Само сакав да се осигурам дали е точна информацијата :D

14. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.308
    Допаѓања:
    179.146
    дека вчера рече од работа дека не користиш телефон па ке ургирав да ти дадат 5посто
    ама испага оти користиш на работа телефон

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  15. moon1

moon1 Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2015
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.637
    Точно. Затоа реков дека тие што немаат можност за надвор од државата се концентрираат во Скопје. И тука е загадено. Мојот град е двапати позагаден од Скопје. Ама на медиуми тоа не се кажува. Се кука само за Скопје. Ние имаме најмногу заболени од карцином на бели дробови. Ги трпиме последиците од загадувањето за Македонија да има струја. И на никој не му е гајле. Најмалку на Скопје.
    Меѓутоа оваа тема не е за ваква дискисија. Ептен сме off topic.

На Martka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Fleur-De-Lis

Fleur-De-Lis Популарен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2012
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    1.650
    Ако ти мислиш дека наставник кој учи деца и си качува порничи и голи слики на инт, и кажуваш дека тоа е ок и бил нејзин приватен живот (кој бај д веј си го закачила сама да и го гледаат сите, па дури и тие што ги учи) тогаш си ја згрешила професијата.

На flower30, zuto, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  17. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.545
    Допаѓања:
    62.228
    Има многу лесно решение кое е прифатливо за обете страни. И да се подигне квалитетот на образованието а и професорите да профитираат од тоа.

Да се прави евалуација и секое тромесечие да се наградуваат најдобрите 5 професори. Ако професорот добие консекутивно високи евалуации, да му се покачува следствено и платата.
    Исто за учениците - најдобрите ученици може да се наградуваат со бесплатни примероци на списанија, со давање на пофалници и слично.

Ама кај нас ова шанси нема да успее. Прво партиската боја од родителите ќе се пренесе на децата и така ќе судат, нема реално да се ставаат оцени, а од друга страна и професорите си имаат миленичиња кои се како заштитени бели мечки. Со мене учеше еден компир кој не знаеше името да си го напише, ама битно со сите 5 беше пошо татко му имаше јака фирма.

Ниту професорите се шеќер, ниту па родителите се нешто поарни. Затоа имаме најнеписмена нација а еден тон просветни работници. Во скапаницава од држава не може нешто убаво да се случи, пошто ние сме скапаници од луѓе. Лутеле се, не лутеле се тоа е вистината.

На WildMk, Doozy, cresa-jagoda и 6 други им се допаѓа ова.
  18. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Еве денес кружат провокативни слики по соц. медиуми од педагогот од видеото, која сама си ги објавува на стори... Како после некој да ја гледа сериозно и да има почит? Секоја работа си сносува одговорности и во друг сектор да е па не би било ок, не па во воспитно - образовна институција. Приватниот живот нека си го чуваат за нив. Утре пример за нечие дете треба да бидат. Детето прво се поистоветува со родителот, потоа со наставникот. Платите биле мали и единствен проблем. Прашање до наставниците ако вие се трудите и работите многу повеќе од останативе што се главни по соц. медиуми, дали ќе ви е сеедно ако подеднакво ви се зголемат платите?

На galapce, cresa-jagoda, fina erika и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Sto pravela, ama kade na kakvi sajtovi I toa e bitno.Otidena malku povekje so razumot ... Taa ima nekakov problem stom takvo nesto napravila. Dali e za nastavnik ne znam, a deka ima problem ima.

20. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.372
    Допаѓања:
    18.598
    Не,нема да ми е сеедно.
    И не само за таквите ,туку и за оние паразити од колеги што доаѓаат само на работа да им помине времето, а учениците да се здрави и живи.
    Можеби испаѓаме наивни ние другите, што се обидуваме да делуваме и воспитно и образовно, и училница да е средена, и деца културни, и катче за годишно време направено, и проекти по ѕидови исполепени,и отпадоци собрани во корпа, и книги собрани во шкаф пред заминување дома и анимирање на учениците за време на слободно време...

Имаше една колешка имала повреда кај глуждот на ногата, правела операција има белег, вика сакам тетоважа да ставам да не ми се познава раната. Тетоважа и образование не иде. Голи цицки и образование не иде. Минич до пи* и образование не иде. Пушење цигари пред ученици исто така не иде.
    Ама ј*бига, има луѓе од секаков профил.
    И да криво ми е кога се вложувам целосно, некогаш ги запоставувам моите најблиски со цел да изнајдам што покреативен и поинтересен начин за предавање на лекција на учениците. Затоа што тие се зависни од мене. Како јас ќе предадам така тие ќе научат. Кога тие ќе научат мојата цел е исполнета, мојот успех е очигледен. И затоа трудот треба да се награди.

На zuto и cresa-jagoda им се допаѓа ова.