Наставниците бараат 25% покачување на платите, на 2 септември предупредувачки штрајк

Дискусија во 'Политика и настани' започната од cresa-jagoda, 25 август 2019.

1. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Jas zavrsiv so nastava :) ti ako si na rab togas misli my ja :)

2. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.097
    Допаѓања:
    6.688
    Епа ке завршеш 2, 3 часа. И после тражеш покачување. А ние што работеме по 7 часа тоа за нас ништо не важи.

3. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Barajte Jas ne mozam da baram za vas, a nitu sum bila protiv necie pokacuvanje ni kje bidam ama ne potkleknuvam ni za moeto ...I nasata rab ne e bas 2-3h ...

4. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.193
    Допаѓања:
    13.627
    Изгледа ти мн барана си од дома.

На cresa-jagoda и nextredstyle им се допаѓа ова.
  5. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.398
    Допаѓања:
    179.851
    кути колку само ги унакази тука на форумоти сама не е свесна
    она си заврши уште у 8,30денеска
    вчера у 10,30
    да живее буџетот и тие шо рмбат по 8часа физичка работа да го наполнат

На Lolipop23, zuto, galapce и 3 други им се допаѓа ова.
  6. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.895
    Допаѓања:
    130.012
    Е,не е исто тетоважа на рамо или под лактот со длабоко деколте.Првото е прифатливо пред деца,а второто не.

На senjorita-v му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Da de, a ti ne si? Zatoa si ovde ?

На makedon81 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.193
    Допаѓања:
    13.627
    Јас имам оправдување жено не се прави дека не ме читаш. Туку кое е твоето? :)
    Те молам прекини оти се повеќе заглавуваш со одговориве и реплицирањата. Наместо да ги оправдаш само полошо ом правиш на оние ретките што чесно го вадат лебот од твојава професија.

9. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Moeto opravduvanje ? Ti piese Denes nesto ? Kogo da opravam, za vas nema nadez. Ima I necesni vo obrazovanie ? Ako si nekade leva raka desen dzeb ne ne ednaci so tebe. I by the way, Jas nemam obvrska tebe da te citam pa, ti vrzi dva so dva :) bye bye

10. SexiLy

SexiLy Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2011
    Пораки:
    500
    Допаѓања:
    2.109
    Не ми се веруе дека дојдовте за 5000 денари повеќе плата да се колнете меѓу себе.
    Никад нема македонче да помисли "еј види бе овие се бунат за поголема плата, дај и ние". Наместо тоа имаш "неработници, скапете, малку ви е".
    Ахахахахха абе како не ви докурчи исти муабети 20 години за никој нигде да не мрдне?

Многу е едноставно. Наставниците сметаат дека заслужуваат повеќе и имаат право да се изборат за тоа без притоа да ги заболе што мислат сите останати за нивната работа и заработка. Ако сите Вие останати сметате дека заслужувате повеќе да бидете платени од 5 - 6 часовна работа на еден професор, едноставно е ШТРАЈКУВАЈТЕ и барајте повеќе. Меѓутоа полесно е да се дреме на форум да се плука по администрација, наместо да се излезе со пароли на масовен штрајк и да се бараат поголеми права.

Последна измена: 5 септември 2019
    На M.B., candy.cane, Martka и 2 други им се допаѓа ова.
  11. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Леле каша-попара работава. Уште од самиот старт не ме бендисаа коментарите на просветниве работници на темава и нивниот начин на изразување: инаетење и докажување со секој член поеднинечно, изливи на завист, па фалење и изрази од типот: - Пукни од мака, ми се може!...

Стварно тоа што сте на форум и надвор од училница не треба да го сфатите дека сѐ се може. Па јас не сум просветен работник, ама и во секојдневниот приватен живот се обидувам да не се изразувам неправилно и малоумно. Ни пред моите деца, ни пред непознати. Како со ваков однос ја браните вашата професија и барањето за покачување на плата?

Можеби на другата страна седи некое дете на кое целта му е да ве испровоцира? Зошто потклекнувате на провокации? Можеби ве читаат деца и правите и кај нив да се изгуби почитта која ја имаат кон нивните наставници? Дискусијава се симна на ниво на деца од основно!

Не велам дека ова не треба да важи за другите членови на форумов, ама баш на оваа тема и од просветни работници, едноставно не ми оди. Лично мене, на темава, наставниците се тие кои ми оставија понегативен впечаток со своето однесување.

И да, истата "печатна" грешка се случи кај две наставнички, чиста случајност.:wasntme:

На galapce, mime87, theowndemon и 15 други им се допаѓа ова.
  12. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Taka I ja zgazija profesijata, da ne se spustame na nivno nivo ednas dva pati, kraj nema I eve do kade dojdovme. Inaku ne se ucenici samo, I da se toa e uste poloso. Tebe ne ti se dopagja, Kako bi izreagirala ti ? Kje ignoriras ? Ne sekogas kje ti e do ignoriranje. Sto se odnesuva do pecatni greski I izrazi, Kako da treba da sednes I doktorat da spremas na forumov,a koj kje te cita I kje te razbere ? Uste pa, od kogo voshit ? Nitu razum, nitu logicki raboti, nisto, so isklucok na odredeni clenki Sto ednas pisaa I tolku, se povlekoa.

13. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Да, овде на форум ќе игнорирам и нема да реплицирам на секој поединечно. Ќе реплициам дозирано каде што сметам дека треба и ќе си кажам што мислам без да верглам непотребно во место со едни исти фрази и ставови. Форумов нема да ми ги реши барањата секако, па затоа дискусијата овде не би ми значела многу.

За писменоста, јас не пишувам ни магистерски ни докторски труд на форумов, само се трудам да бидам разбирлива за секој. Си го сакам јазикот и секаде се трудам да го употребувам најправилно што можам, и писмено и усно. А пак што се однесува до печатните грешки, мое мислење е дека ако некој неколку пати прави иста печатна грешка, тогаш се работи за незнаење.

И пак се враќаме на почеток, незнаење и полуписменост кај просветен кадар, според мене не заслужува покачување на плата. Работата на наставниците е да описменуваат и тоа мора да го знаат за да го држат тоа работно место, а за покачување на плата треба и многу повеќе.

На galapce, candy.cane, PinkGirl* и 10 други им се допаѓа ова.
  14. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.638
    Допаѓања:
    174.955
    Одговорот ти е во последната реченица.

Зошто и ти како тие разумните членки кои велиш еднаш пишале Не се повлече?
    Два дена се надмудруваш за нешто за кое повеќемина ти укажаа дека не си во право , а ти продолжи да пецкаш и да се инаетиш.
    Мене лично , твоето 'однесување и размислување' деновиве, ми створи исклучително лоша слика за просветен работник.
    За среќа познавам одлични педагози, и овде и во реалниот свет, така да ова твоево ќе го препишам на ...

На candy.cane, Mrs. Lovett, mareane и 5 други им се допаѓа ова.
  15. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.912
    Допаѓања:
    36.752
    Please, don’t feed the troll.
    Навистина се надевам дека членкава е трол и и е досадно. Одбивам да верувам дека олку неписмен кадар има во образованието :(

На galapce, oblace1, Mrs. Lovett и 3 други им се допаѓа ова.
  16. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.563
    За жал има

На galapce, Mrs. Lovett, Someonespecial и 6 други им се допаѓа ова.
  17. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.592
    Допаѓања:
    7.488
    А што вам ви менува дали наставниците ќе добијат покачување на плата? Јас сум растена во фамилија полна со професори и не заземам ничија страна, но:
    1.Знаете ли колку е тешко да учиш факултет и да знаеш дека нема шанса да се вработиш на друг начин освен партиски? Мислите некој сака да се ака по партии?
    2. Точно е дека има полуписмени наставници, но во ниеден случај другите кои се трудат да си ја работат работата најдобро што можат не заслужуваат да бидат тапет на вашата омраза.
    3. Наставниците одат на работа и за време на распуст. Имаат одмор еден месец.
    4. Плата од 22 илјади за факултетски образована личност е ниска - останатите вработени во државни институции со средно земаат повисока, а пола од работното време (може и јаче) не можеш да ги најдеш на мапа. Плус,
    5. Немаат притисок од невоспитани деца кои нормално, се продукт на исти такви родители кои немаат почит спрема наставниците ниту гледаат какви се нивните деца реално, бидејќи ни самите кон себе не се такви.
    6. Ова е особено во средно изразено, мислите на професорите им е мило кога некој ќе ги примора на некое татино синче да му стават незаслужени оцени? За ова вината не ја барајте во нив.
    И сите реформи што ги воведуваат во образованието владиве, не знам дали мислат дека се ефективни, кога треба само една суштинска промена да се направи, да се вработуваат квалитетни кадри, и тие што всушност вработуваат, да престанат да прават пазар со оцените, бидејќи најголемиот пазар е токму од нив.
    Не сум професор, не сакам да се расправам, ниту пак да бидам напаѓана, само имајте малце осет со зборовите. Поздрав.

На malerozna, theowndemon, Martka и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    31.221
    Секој има право да бара покачување но мое лично мислење е дека ако веќе дадат на образование, исто треба да покачат и на сите останати. Не се они најзаслужни од сите. А покрај тоа задолжително да се воведе и континуирана проверка на нивното знаење, способност и компетентност да ни ги образуваат децата.

На Mrs. Lovett, nextredstyle и zuto им се допаѓа ова.
  19. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Da vrakjam od bes, od zgrozenost za svesta, Kako se reagirase za SJO ovde znaete ? I ni sram ni perde sega koj za Sto imal protiv, sramota. Kako izgleda toa ama voopsto ne se opteretuvam posebno ne ovde. Mnogu ovde se propagira pismenost I lazna etika I moral. Kade vi e svesta za Sto e dobro,a Sto loso ne znam, bitno vladee "Jas nemam zosto ti da imas", a toj ne se ni mrda svoeto da go podobri. I taka donedogled, ako ne sum Jas Denes, kje naleta nekoj drug I se vo krug. Zatoa Sto nie sme spored vas nepismeni, nisto ne rabotime, ne zasluzuvame I tn. da ne redam sto se se iznacitav. Logicki, zosto togas ima pismeni deca, ne se site ne znam kakvi spored vas. I koga kje poglednes edna Katica Janeva sto NE ZNAESE da procita sto drug I napisal, a vamu plata za nasi uslovi astronomska, plus reket , plus koj znae sto ima uste pod tepih, Sto kje se doznae Sto ne od toa. I vo drzavava ona bese angel covece :) pa, videa se sminaa za niv hhaah na kraj se se sveduva na imidzot I tracarenjata ovde, a ne na realnosta. I posle nema da mi se temni od budalastini pa, trebalo da vnimavam I ne znam Sto, dodeka jas vnimavam ili ne, otide se po voda. Edno Kosovo Sto ne se vodi uste Kako drzava go pocituva nastavniot kadar, platata im e 600 minimum,ama tamu vaka ne se jadat. Tovaraat I tamu garant, a ovde samo se tovara I ostava narodot da se jade megju sebe za da ne se sprotistavi slucajno. Nema kraj ova, tesko I gorko na novite generacii vo vakva sredina. I se vergla istoto, pa se povlekoa mn od forumov zatoa sto im se smaci od ova.

На SexiLy, prominent и jasbi им се допаѓа ова.
  20. Outlook

Outlook Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2015
    Пораки:
    3.199
    Допаѓања:
    5.143
    Neka ne zasluzuva, kje ostanat ovde samo tie sto NE sakaat da rabotat I ima se da bide super, se pismeni kje ostanete. Toj sto raboti I sto znae I umee kje se snajde.