Мислам дека не е никаква катастрофа!Во Македонија живеат и други националности така да битно е да се одбележи денот а музиката е од забавен карактер и нека ја има на сите јазици.
На Сител цел ден има ТУРСКИ серии, така го обележуваат денот. Ама не е само за Илинден, секој ден е исто, зашто да менуваат програмска шема денеска.
Да имавме ние маќедонците национална свест немаше пола Македонија да да оди на одмор во Грција а другата половина да пати што нема пари да отиде, како да е тоа последното место на светов на кои има море и покрај сите понижувања напади оштетувања на коли.... Според мене тоа е апсолутно непочитување на себе и газење на сопственото национално и човечко досроинство. Потоа непочитување на сопствените корени, сопствената музика.... Сето тоа покажува дека за жал ни маќедонците полека но сигурно го губиме нашето национално чувство и достоинство. Намерно не ги спомнав бугарските пасоши за кои не постои никакво економско оправдување. П.С за каква национална свест зборуваме кога власта која себе се смета за патриотска не труе со турски серии на телевизиите која таа ги финансира и пропагира купување на жени од Албанија за нашите неспособни мажи да најдат жена? Тоа не да е погрешно туку е катастрофа, со тоа се прави поголема штета откочку тие неспособњаци да останат сами цел живот.
Која национална свест ви се молам? Ќе се најадат и испијанат како некој стоки(со чесни исклучоци) тие што се дојдени од АУстралија по 20 години ќе ми глумат тука некој патриоти а се простаци невидени излезени од последните македонски села и сега тука ќе ми се лигават како ние МОРАМЕ да си ја сакаме државата а шират раце на шабанлиски песни,и во џебот како змија да имат, кои патетики ми се повраќа... Пари за славење имат претежно пензионерите нормално во оваја држава повеќе и од јасно ни е тоа,младите сите отидени на продолжен викенд фала му на бога што постојат кредити и кредитни картичи бидејќи МОРА ДА СЕ ПОКАЖИМЕ ПРЕД НАРОДОТ (и ова со чесни ретки исклучоци). На повеќето луѓе слушам главата му чади почеток на месецот за плати е рано а дома децата и тинејџерите за тоа не ги интересира нормално,значи обичниот граѓанин пак нема да слави ништо, а за политичките настани поврзани со овај празник и да не коментирам,МАКЕДОНИЈА ВЕЧНА...
До крај на животот да не одмарам во Грција, нема да жалам. Немам желба за посета на Грција. Претпоставената на работа, жив давеж кој посетил 3-4 града од Македонија вели " Абе зошто не сакаш во Грција, ќе се избањаш, прошетат. Абе ти имаш предрасуди за Грците". Си мислам жено бре со твои 50 години си била во Скопје, Охрид, Велес и Крива Паланка и ти ќе ми кажуваш. Ова сериозно само толку градови посетила, па и тие не ги знае како што треба. Скопје е големо и врска нема кое каде се наоѓа.
Denes i ovde, kade ziveam, e nacionalen praznik. Fala bogu nikomu ne mu e zabraneto da se veseli na svoj jazik. Ne ima sekakvi, od cel svet, ama od se najvazno e kolku se kulturni. Najveke od se me nervira koga ke slusam na javno mesto da se vika od petni zili nakoj i da e drug jazik, no ne na maticniot. Koga studrav , tocno e toa deka sum im vikala na kolegite, "nacionalen jazik e toj, zboruvaj go, za da moze site da razbereme, pa i da se nasmeeme ako treba". Imalo i momenti koga koleska od nekoja zemja znae poveke nekoj predmet, pa sme se sobirale site na kup da ni objasni. Na nas na angliski i povtorno istoto prevedeno na spanski za nejzinite pajdasi. Nema lutes, se trudi da objasni, ama obrakanje na javnosta so nekoj jazik koj samo dvajca go znaat i pravat vreva kako 50, NO THANK YOU. Eve nie makedoncite ke slavime Ilinden, 50km podaleku od urbana sredina, vo planina. Pa pustaj muzika, vikaj, ne mi e gajle, nikogo ne go voznemiruvame. Inace da napomenam deka iako e drzaven praznik, poradi multinacionalnost, nema posebna programa, znaminja veenje, iskazuvanje na pariotizam i sl. raboti. NEMA POTREBA OD TOA. Slavi sto ti se slavi, piani se, drogiraj se, se e OK, se dodeka ne go voznemiruvas ostanatiot svet. Cestit Praznik
Илинден е најзначајниот празник кој ги одбележува двата можеби најзначајни настани од нашата историја...и затоа како таков треба достоинствено да се обележи и тоа што помасовно па ако треба со знаме на секој агол, бандера, институција и чисто на МАКЕДОНСКИ јазик, кој е јазик на мнозинството и е службен јазик во Македонија... Жално е што телевизиите со национални концесии кои Владата ги поплавува со пари од народот, во вакви денови не убиваат со турски серии и српски реални шоуа. Најстрашно ми кога гледам дека за некого Нова Година е сто пати позначајна од Илинден....тие таквите на збор и во кафана се најголеми патриоти а да ги прашаш кој бил првиот претседател во асномска Македонија, ќе те гледаат како телиња а во исто време сите знаат кога е следниот концерт на Аца Лукас
Интересна тема. Јас мислам дека Македонците, како и останатите народи на Балканов имаат можеби и „премногу“ развиена национална свест. Од кој аспект го велам ова - балканските народи се гледаат низ призмата на националноста, па токму поради тоа и меѓунационалната омраза на овие простори никогаш не замира. Останатите народи и земји во светов имаат национална свест, но во суштина, секој си го живее својот живот и си ја гледа својата работа. Националната свест е нешто што се подразбира, но во никој случај не се форсира или постојано споменува. Од друга страна, на нашиве балкански простори и во Македонија, можеби и премногу се форсира националната свест и патриотизмот - националната свест преминува во национализам и ксенофобија, а патриотизмот прераснува во поделба на патриоти и предавници, на „ваши“ и „наши“. Да се осврнам сега на некои мислења изнесени на темва. Вака пренесено мислењево стварно не звучи убаво. Но, можеби девојкава сакала да каже нешто друго, со што јас би се сложил - дека се смета себеси за граѓанин на светот, а не за припадник на некоја конкретна нација. Еве, јас сум роден во Југославија и себеси се осеќав како Југословен. Сега таа држава и таа „нација“ одамна ги нема. И сега? Нациите и нацоналностите се вештачка творевина на луѓето, за да се создаде чувство на припадност меѓу населението на одредена територија. Од друга страна, „side-effect-от“ на ова е и создавање на нетолеранција и омраза кон припадниците на другите националности. Искрено, не ја разбирам поентата на примеров, барем во однос на темава. Како кај сите луѓе, така и меѓу нас Македонците, има и добри луѓе, кои би помогнале дури и на непознати, а има и лоши (зарем малку примери имаше на истепани и ограбени имигранти во нашава земја). Тоа се луѓе кои имаат мака и дефинитивно ги поддржувам оние кои решиле да им помогнат. Џихадисти не верувам дека има меѓу нив, немаат потреба џихадистите да се „преправаат“ во имигранти за да влезат во земјава - можат и го прават тоа на легален начин. Но, пак ќе кажам, не ја гледам поврзаноста со темата на муабетов. * * * Да се разбереме, од своето потекло никој не треба да се срами. Минатото и историјата треба да си ги чуваме и почитуваме. Но, очите треба да ни бидат свртени кон иднината. Да се прекине со бесмислените поделби на нации и националности, да се прекине со омразата на национална основа и да се научиме сите да живееме заедно, едни со други, како граѓани не на оваа или онаа нација, туку како жители на планетата Земја.
Баш никаква национална свест немаме,чест на исклучоците..преку милиони начини си го потценуваме она нашето,матичното,историското,нашите корени,сето тоа се негира и омаловажува преку разни примери од секојдневието,пример со лажен патриотизам,вадење на членски книшки само за вработување,ех што не прават како глумат,одат по гробови за кревање панихиди на паднатите борци,се облекуваат како комити,а да ги прашаш еден од борците не го знаат,или да пукне прва пушка и војна,сите ќе се направат неспособни со лекарско. Друг пример ни е честата негација и недоволно конзумирање на нашиот јазик,често и реално а посебно по социјалните мрежи се зборува Англиски,божем живееме некаде низ светот,а па за слушање на музика од секој калибар освен Македонски и да не нагласувам,ама тоа е,не сме само ние виновни,се што имаме на дланка ни е сервирано од некој над нас,и ќе се задоволуваме со концерти од ѕвезде Гранда на сам ден Илинден,или на друг празник
Можеби многу од вас би ме осудиле, но според моево искуство и живот јас би се изјаснила на темава дека ми е жал за самата мене што сум македонка. Господ да ме фрлеше во некоја друга земја, (чисто ради националноста) а не во оваа априлијада, држава банана. Зарем ова се нарекува држава! Пола иселени пола државјани на други земји. Самата ситуација кажува се. Не сум израснала со македонски пари ни пак со работа да така неможам и несакам да бидам никаков патриот. Фала му на господ што се иселив од македонијава уште одамна, и што научив да уживам во животот во секој поглед а не да се мачам и да ми белее косата од нервози.
Не е убаво вака да пишуваш,извини ама зошто да ти е срам???Македонија е прекрасна земја,има добри и лоши луѓе како во целиот свет....ако не ти се допаѓа оди во Етиопија па таму живеј. Извини но твојот коментар некако ме погоди па морав да ти искоментирам...на кого не му се дипаѓа нека си одат а не само да критикуваат и со ништо не помаагаат да се оправи тоа што не чини.За оваа држава многу луѓе ги дадоа своите животи и треба барем за нив да имаме малку почит.
Izvini vaka.No kako bre te sram,vo MK imas sloboda nevidena dodeka vo dr drzavi samo na rab odat i toa patuvaat so km,i praed pc sednati,tie i da sakaat da iskacat pak so km patuvaat,dodeka vo MK sve ti e do gaz.A toa sto makedoncite odat vo dr drzavi na odmor eve primer:moi dr otidoa vo grcija lani,ko si dojdoja nes muabet ova ona i tie kazaa deka istite pari se ko vo ohrid sto trosele e sega zs da ne smenele koga ista e sumata.Nikoj ne e kriv koga nabile ceni nenormalni,ok turisticki grad e no kolku poveke odgovara na site djebovi tolku poveke narod na pr kako vo dojran (ova e samo moe mislenje) pozz
Национална свест во Македонија нема колку што можам да приметам не е оправдување тоа што законите не ни чинеле или не ни одговарало нешто ако си ја сакам својата дрќаве кје останам во неа кје се борам за зошто ние младите сме всушност иднината да можеби денес се тука Груевски и Заев да изигруваат мајмуни од нас но и на нив кје им дојде крајот доаѓаат нови генерации се може да се смени но само доколку се сака но не како што гледам сите веќе кренале раце од се и воопшто не им е гајле што ќе биде утре тука на ова тло затоа што сите гледаат како да киднат од тука... Има една мисла што ме тера да размислувам поинаку а тоа е биди промената што сакаш да ја видиш!! и да горда сум што сум македонка и горда сум на своето потекло
Mozebi si vo pravo se izvinuvam na izrazot no ebati zivotot ako plivame vo pari da se kurcime vakvi sme nakvi sme a da nemame sreka i zdravje.Gjabe ti se pari i zadovolstvo a koga ke se priberes doma da si osamena,ili pak srce da ti place a ti nasmeana da bides