1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Начини за намалување на покачената телесна температура

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Ariel, 16 јули 2010.

1. ZMIA

ZMIA Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2020
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    24
    Сакам да прашам за ампуливе за возрасни се Пија или се прима како инекција да ли комбинирани мешавина или од било која ампула помину во а

2. BubeMel.Mateo

BubeMel.Mateo Активен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2021
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Kerki4kata e 4 god.pa mi krena nokeska tt i pak i se povtoruva sto da pravam i sto surup davate care

3. Teateodora

Teateodora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2020
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    14
    Zdravo me interesira kako moze na malo bebe 7 meseci i 21 den teperatura 37 - 38 kako mozam da mu ja simna mi dadoa sirup blokmaks , pa mi dadoa amoksiklav i apcinja fenobarbital neznam dali da mu gi davam dali ima nekoj iskusvo so tie apcinja da mi kazete

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.473
    Допаѓања:
    201.276
    До 38.5 не се дава ништо, освен ако не е ептен омалаксано, и тоа сируп на база на парацетамол. Блокмакс се дава за висока тт над 39, а амоксиклавот е антибиотик, ви го дадоа на база на резултати од брисеви или превентивно?
    Фенобарбитал не се даваат колку што знам, досега ниеден лекар не ми ги препорачал.

На Leonessa Moon му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Teateodora

Teateodora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2020
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    14
    Mi go dade amoksiklavot zatoa sto mue crveno grloto zatoa mi dadoa a tie apcinjata mi gi prepisa da mu davam ama jas uste ne sum mu davala i mojte mi vikat da ne mu davam deneska krena do 39 go izbanjav ama ne mu se simnuvase i zatoa go odnesov na doktor omalaksan e i place mnogu

6. Teateodora

Teateodora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2020
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    14

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.473
    Допаѓања:
    201.276
    Нормално е да омалакса, сепак температурата е резултат на жариште во организмот. Форсирај течности, ако го доиш нека цица кога сака, колку сака, до 39 пробај со сируп парацетамол или чепчиња, над 39 може и блокмакс во доза соодветна за возраста. Фенобарбиталот се апчиња кои спречуваат појава на грчеви при покачена температура или при нагло симнување на истата. Ама не се даваат превентивно, ако немате фамилијарна анамнеза за грчеви, ни детето не би требало да има. Внимавај со дозите на сирупите за температура и на растојанието на кое ги даваш, за да не дојде до нагло симнување.
    Детето нека биде расоблечено, може чорапи со оцет на топли нозе да ставаш, ако му се ладни, може со алкохол да ги измасираш да се згреат. Оти ладни нозе е знак дека уште ќе качува температура. Само без паника, ќе пројде и ова. Не е од заби, пошто температура од заби не се крева, паднат имунитет е поради вадењето заби, па има и еден куп вируси и бактерии периодов.

8. Teateodora

Teateodora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2020
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    14
    A kakov alkohol da mu gi gream nozete posto prvo dete mie i neznam kako da izreagiram i zatoa pisav tuka sea sum bremena vo vtoro pa ke znam kako ide sepak znaete kako e koga e prvo dete i sve

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.473
    Допаѓања:
    201.276
    Медицински алкохол 70% од аптека, разреден 1:1, еден дел алкохол, еден дел вода. Не мора со алкохол воопшто ако немаш, масирај ги само така, ќе се загреат. Битно е да не се преоблекува многу за да не се загрева повеќе. Ќе пројде и ова. Сирупи можеш да даваш на растојание од 6-8 часа, ама ако не симнува воопшто, може и да комбинираш на 4 часа, парацетамол со бруфен. Ама тоа лекар ќе ти каже дали може или не, јас кај моиве не сум мешала така.

10. Teateodora

Teateodora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2020
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    14
    Fala mnogu ke vidime

11. Girly90

Girly90 Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2013
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    1.104
    Едно прашање: оцет за симнување температура, се става на ладни или топли нозе? Има ли тоа врска?

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.473
    Допаѓања:
    201.276
    На топли нозе. Кога се ладни, значи дека уште ќе се качува температурата, ако се топли, најчесто е веќе достигнат пикот до кој ќе качува. Ефектот на оцетот е да ја вади топлината преку нозете, затоа на топли нозе се става, стои додека да се исушат чорапите. Разреден вински оцет со вода, во однос 1:1.

На Leonessa Moon и Girly90 им се допаѓа ова.
  13. Венерче❤

Венерче❤ Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2021
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    7
    Здраво на ситр . Ми треба помош од некоја со слично искуство. Син ми има 14месеци вчера прв пат ми се разболе качи температура проливче некој стомачен вирус. Е сега он пред да ми се разболе си пиеше млекце 2пати на ден од шише со цуцла без проблем обожаваше сега овие два дена не сака да повлече за жива глава плаче се дере дали е тоа бидејки не му сака душата не знам ама ако има некој слично искуство да ми каже како да го натерам да се напие. Детето си е топ све си јаде све си сака нр можам да поверувам за 2 дена колку ми се смени

14. see.emily.play

see.emily.play Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    2.940
    Млекото му смета на стомачето, ако си пие друго и јаде воопшто нема потреба од млеко.

15. Венерче❤

Венерче❤ Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2021
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    7
    Да кога пие му се гади. Прашањето ми е дали кога ќе се оправи скроз ќе сака да пие или нема веќе да сака?

16. see.emily.play

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    2.940
    Мислам дека ќе му се врати желбата за млекце, само дај му време. Ќерка ми кога имаше стомачен вирус цела недела имаше пореметен апетит. А и да ти одбие млеко океј е, голем е

17. Венерче❤

Венерче❤ Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2021
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    7
    Фала ти многу на одговорот он е добар нема температура ама изглееда уште го мучи стомачето дај боже да му се врати желбата овие два дена му бутам со сила ама ќе го оставам уште некој ден па после ќе му понудам пак

18. see.emily.play

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    2.940
    Малечки се, ама подобро знаат да си го слушаат телото од нас :)
    Понуди но не форсирај.
    Еве од лично искуство, кога бев дете не јадев многу работи и ме замараа многу... а јас не можев, ми се наткреваше стомакот. Многу го замразив тоа форсирање, и сега гледам ќерка ми да не ја замарам. И нудам се', па ако сака нека јаде, ако не, не мора. А ги карам и другите што се обидуваат да ја натераат нешто да јаде што не сака.

19. Венерче❤

Венерче❤ Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2021
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    7
    Мене ми е прво дете млада сум доста хаха па овие работи мн стресно ги проагам вчера сум го плачела а нормално е настинал ајде битно да се живи и здрави

20. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    1.822
    Допаѓања:
    2.855
    Не треба да пие со стомачето ако има мака и самото си знае дека тоа нема да го поднесе затоа не го пие. Нека јаде и повеќе вода да пие.